Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Η Γκοθ (γοητευτική και πολύ σκοτεινή) σκηνή της Αθήνας

Το Γκοθ στην Ελλάδα, εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σαν μία ιδιαίτερη τάση του ελληνικού New Wave. Η τάση, αρχικά, αντιμετωπίζεται με απαξίωση και οι πρώτοι έλληνες γκοθ, ονομάζονται από τους άλλους, περιφρονητικά, ντεθάδες, δηλαδή θανατόφιλοι. Υπήρχε τότε, σε πολλούς, η λανθασμένη πεποίθηση, πως οι γκοθ, έκαναν έρωτα μέσα σε φέρετρα, και γενικά, ηδονίζονταν με τον θάνατο. Καμία σχέση, βέβαια, με την πραγματικότητα. Και το ελληνικό γκοθ, ήταν (και είναι) ένα κίνημα Τέχνης, που μπορεί να εκφράζει ιδιαίτερα  άτομα, αλλά, αυτό δεν σημαίνει πως, αυτά, δεν θέλουν να ζήσουν.


Φυσικά, η φήμη της «θανατοφιλίας», ενισχυόταν και από σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι γκοθ: νεκροκεφαλές, φέρετρα, και άλλα ανάλογα. Όλα αυτά, όμως, είχαν μια συμβολική χρήση. Ο «θάνατος», που περιείχαν τα σύμβολα, συμβόλιζε την ηθελημένη απομάκρυνσή τους, από την συντηρητική κοινωνία, που ποτέ δεν αποδέχεται την διαφορετικότητα.
Στο ελληνικό γκοθ, η διαφορετικότητα, είναι αξία υπέρτατη, και αυτός είναι ο λόγος, που πολλοί του LGBTQ χώρου, ελκύονται από αυτή την κουλτούρα.

Όλες οι φωτογραφίες: Μανώλης Νταλούκας

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου