Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Παύλος Σιδηρόπουλος- Οι ρίζες του

Στις 27 Ιουλίου 1948, γεννήθηκε ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος
Αν ζούσε σήμερα, θα έκλεινε το 69, και θα έμπαινε στα 70.
Ποιες ήταν οι ρίζες του;
Από την πλευρά του πατέρα του, μεγαλοαστικές, ενώ από την πλευρά της μητέρας του, απλώνονταν σε επανάστατικό έδαφος και στoν απροσάρμοστο αλλά πανέμορφο χώρο της Τέχνης.
Ο Παύλος έλεγε «είμαι διανοούμενος και αλήτης», ορίζοντας έτσι, πως ανήκε περισσότερο, στο μητρικό περιβάλλον.


Από την πλευρά του πατέρα του.

Ο παπούς του, Παύλος Σιδηρόπουλος, ήταν καπνέμπορος, που  ήρθε στην Θεσσαλονίκη, από το Σοχούμ της Ρωσίας. Απέκτησε μεγάλη περιουσία, η οποία όμως αργότερα φαγώθηκε, σε ... προεκλογικούς αγώνες!
Ο ένας γιος του καπνέμπορου, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα του Παύλου (ήταν έξι αδέλφια), είχε το μικρόβιο της πολιτικής, και ήθελε να βγει βουλευτής, που όμως, δυστυχώς γι αυτόν, και για τα οικονομικά της οικογένειας, ποτέ του δεν βγήκε. 

Φωτο: Ο Παύλος, σε νεαρή ηλικία, στα Στύρα, με τον πατέρα του, Κώστα.

Ο πατέρας του Παύλου, Κώστας Σιδηρόπουλος, σπούδασε Χημικός και μετά το πτυχίο του, σκόπευε να κάνει εργοστάσιο αιθέριων ελαίων, στην Θεσσαλονίκη, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.
Ο Παύλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948, και μεγάλωσε μέχρι τα έξι του χρόνια, στην Θεσσαλονίκη.

Φωτο: Η μητέρα του Παύλου, Τζένη, και η αδελφή του, Μελίνα. 

Η οικογένεια του Παύλου, ήρθε οριστικά στην Αθήνα, το 1954, λίγους μήνες μετά την γέννηση της αδελφής του, Μελίνας. Στην Αθήνα, ο πατέρας του Παύλου, άνοιξε με τον κουνιάδο του, Ηλία Ραφαηλίδη (κι αυτός Χημικός), εργοστάσιο παραγωγής φωτογραφικού χαρτιού, την ΕΛΦΩΤ, στα Μελίσσια.΄



Η οικογένεια, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν στενός φίλος με τον Αλέκο Ανδριανίδη, σύζυγο της Βούλας, θείας του Παύλου. Η φιλία αυτή, κράτησε αρκετά χρόνια, αν και ο πατέρας του Σιδηρόπουλου, ήταν Παπανδρεϊκός με αριστερές τάσεις, και διαφωνούσε έντονα με τις πολιτικές του  Καραμανλή. 

Φωτο: Ο Αλέξης Ζορμπάς, προπάππους του Παύλου, από την πλευρά της μητέρας.

Από την πλευρά της μητέρας του.

Η μητέρα του Παύλου, Τζένη, ήταν εγγονή του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά.
Το οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας του Παύλου, δεν ήταν μεγαλοαστικό, αλλά είχε ανθρώπους με μεγάλη μόρφωση και διάθεση για ζωή. Το σόι, και ο περίγυρός του εδώ,  ήταν του πνεύματος και της επανάστασης, και όχι του χρήματος. Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν ονόματα, που προκαλούν δέος: Αλέξης Ζορμπάς, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, Έλλη Αλεξίου. 

Φωτο: Τζένη και Κωστας Σιδηρόπουλος, οι γονείς του Παύλου.

Ο πατέρας του Παύλου, είχε πλησιάσει το περιβάλλον της Έλλης Αλεξίου, λόγω ιδεολογίας. Η μητέρα του Παύλου, είχε τότε, μόλις έρθει από την Κρήτη, και έμενε στο σπίτι της Έλλης Αλεξίου, που ήταν η αγαπημένη θεία της, και την έλεγε θεία Λιλίκα. Το ειδύλλιο πλέχτηκε εκεί, και γρήγορα παντρεύτηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου