Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Βασίλης Μουσουλής – Τραγούδια της Επανάστασης και Τραγούδια του Underground (συνέντευξη)

Ο Βασίλης Μουσουλής (Φωτο: Μ Νταλούκας, 2017)

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μουσουλής, δεν θέλησε να πιάσει μια δουλειά της «προκοπής», εκεί όπου ζει, στην μακρινή Αυστραλία, αλλά μόνο θέλησε να φτιάχνει ταινίες, για αυτά που αγαπά και θαυμάζει. Ορίτζιναλ απροσάρμοστος, δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια. Γεννήθηκε το 1963, στην Μελβούρνη, από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας του πήγε εκεί να βρει την τύχη του, από το χωριό Καριά, του Ολύμπου. Η μητέρα του, από την Ικαρία. Οι γονείς του, είχαν το όνειρο, να τον δούνε επιστήμονα, ή τουλάχιστον με δουλειά σταθερή, νοικοκύρη. Αυτός όμως, γούσταρε να γίνει σκηνοθέτης, μια τέχνη που δεν σπούδασε, αλλά έμαθε μόνος του, και με τον δικό του τρόπο. 

 Μέχρι τώρα, έχει κάνει πάνω από 100 ταινίες!
Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση, είναι πως ο Μουσουλής, όντας στην Αυστραλία, αποφασίζει να ασχοληθεί με το ροκ στην Ελλάδα. Και παίρνει το αεροπλάνο κι έρχεται εδώ για να καταγράψει πρόσωπα και καταστάσεις.
Αυτές οι κινηματογραφικές καταγραφές του, γίνονται με έναν ιδιαίτερο, σχεδόν αντάρτικο τρόπο. Χωρίς σενάριο, αποτελούν ταχυδράματα, κατα τον Κουτρουμπούσιο ορισμό, σου δίνουν την εντύπωση, πως ένας έφηβος, γράφει με κάμερα την παρέα του, τραγούδια, συζητήσεις και πλάκες. Τόσο ταχυδραματικά και πρόχειρα, που όταν ο Αγγελάκας είδε το αποτέλεσμα, ζήτησε να αφαιρεθούν οι σκηνές που περιείχαν τον εαυτό του. Απόδειξη, πως ο Αγγελάκας, δεν κατάλαβε τίποτα από ό,τι ροκ κάνει ο Μουσουλής. Κρίμα για τον Αγγελάκα.



Τελευταία ταινία του Μουσουλή είναι «Τα Τραγούδια της Επανάστασης». Είναι γυρισμένη στην Ελλάδα, το 2015 και 2016. Αναφέρεται στην αντίσταση, τον πόνο, και την οργή των ελλήνων, στα χρόνια της Κρίσης. Οι μουσικοί Αντουάν Παρίνις, Δημήτρης Πουλικάκος, και Θάνος Κόης, οι ηθοποιοί Μαριάνθη Κολιάκη και Θοδωρής Αριανούτσος, και πολλοί άλλοι,  συνδράμουν σε ένα φιλμ, μεγάλου μήκους αλλά ταχυδραματικού ύφους.




Μια μικρότερη βερσιόν του φιλμ, έγινε το ντοκιμαντέρ «Τραγούδια του underground».


Μια κριτική παρουσίαση αυτού του ντοκιμαντέρ, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Ακολουθεί, η συνέντευξη του σκηνοθέτη, στον Μανώλη Νταλούκα (Αύγουστος 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου