Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Τιμόθεος- Ο Μητροπολίτης που ορκίστηκε να διώξει τους χίπηδες από τα Μάταλα Κρήτης

Πίστευε πως τα παιδιά των Λουλουδιών, ήταν παιδιά του Διαβόλου- Έγραψε πύρινα άρθρα εναντίον τους- Αρνήθηκε να παντρέψει ζευγάρι χίπηδων

Ο μεγαλύτερος πολέμιος των Παιδιών των Λουλουδιών, πριν 50 χρόνια στα Μάταλα, υπήρξε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεος, που το 1978 έγινε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Ήταν άνθρωπος με σπουδαία μόρφωση, και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αλλά στο θέμα των χίπηδων, είχε κακή πληροφόρηση, που του διαμόρφωσε την πεποίθηση, πως τα Παιδιά των Λουλουδιών, ήταν Παιδιά του Διαβόλου.


Φωτο: Ζευγάρι χίπηδων, στα Μάταλα. Ο άντρας, είναι ο έλληνας μουσικός, Λάκης Τυπάλδος (Άνοιξη 1970, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Ο Μητροπολίτης, κήρυξε Ανένδοτο αγώνα, να φύγουν οι χίπηδες από την Κρήτη, στην αρχή με πύρινα άρθρα του στο περιοδικό ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΙΣ, που ο ίδιος, στο μοναστήρι του, τύπωνε, ύστερα εκδίδοντας Εγκύκλιο, προς τους Εφημέριους των Εκκλησιών, να ενωθούν μαζί του στον αγώνα. 

Δεν δίστασε να απευθυνθεί και στον δικτάτορα Παπαδόπουλο, απειλώντας μάλιστα, πως αν δεν έκανε τίποτε και αυτός, θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει την «θεϊκή του εξουσία», εννοώντας ίσως πως θα αφόριζε και αυτόν, μαζί με τους χίπηδες.


Φωτο: Τμήμα της Εγκυκλίου που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, τον Ιούνιο του 1968 (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).

Τον Ιούνιο του 1968, ο Τιμόθεος, απηύθυνε Εγκύκλιο, προς τους Αιδεσιμότατους Εφημέριους των ιερών Εκκλησιών, της Μητροπόλεως, ισχυριζόμενος πως, οι χίπηδες, είχαν κάνει τις σπηλιές των Ματάλων, «φωλιές διαφθοράς», και πως οι κοπέλες εκεί, «εκδίδονταν για να ζήσουν».
Έγραφε ακόμα, πως, στα Μάταλα γίνονταν «ανήκουστα όργια», υπήρχαν ναρκωτικά και βρωμιά, και πως κινδύνευαν τα κρητικόπουλα, να μολυνθούν από αυτόν τον τρόπο ζωής του Διαβόλου.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ 


1 σχόλιο:

  1. Γιατί ψέματα έλεγε; δεν πήγαινε η παρτουζα σύννεφο, και το χασίσι αντάμα; μήπως ήρθαν για κατηχητικό τα φυντάνια; εντάξει στην τελική τα παιδιά ήθελαν να ξεδώσουν ποσώς μας ενδιαφέρει...όχι όμως ότι ήρθαν και για κατηχητικό στα παραλιακά χωριουδάκια της Κρήτης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή