Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Σίμος Τσαπνίδης και Πιτ Κουτρουμπούσης στο Today is Life (Πρότζεκτ Μάταλα)


Χορός swing με νεκρό (!), και γεύμα με γιαούρτι και ρέγγες (λεπτομέρεια Έβδομης Υπαρξιστικής Εκδρομής)

Αυθεντικά έργα των δύο μεγάλων Υπαρξιστών, Σίμου Τσαπνίδη και Πιτ (Πάνου) Κουτρουμπούση, θα εκτεθούν μεταξύ άλλων νεότερων έως και σύγχρονων καλλιτεχνών, στο ανθρωποφαντασιακό φεστιβάλ, Today is Life (Πρότζεκτ Μάταλα), που θα εξελιχθεί στοΣΧΟΛΕΙΟ, 10,11 και 18 Νοε 2017. Δύο από αυτά παρουσιάζω εδώ:


«Ενώ Χιονίζει και εγώ κοιμάμαι». Σίμος Τσαπνίδης. Στυλό σε χαρτί. 1957.

Ίσως το έργο αυτό, εκφράζει απόλυτα το πνεύμα του Today is Life. Άδραξε την στιγμή, ζήσε αμέριμνος, ατάραχος ό,τι και αν σου συμβαίνει.
Ο Σίμος με την χαρακτηριστική Ναΐφ ζωγραφιά του, αποδίδει με παιδικό αλλά εκπληκτικό τρόπο μια νύχτα που περνά, στην Βέρνη. Είναι χειμώνας του 1957, λίγοι μήνες αφού έχει αφήσει την Ελλάδα, για να κάνει, με ωτοστόπ, τον Γύρο της Ευρώπης. Ταπί αλλά ψύχραιμος. Έχει ξαπλώσει στον υπνόσακό του, σε πάρκο της ελβετικής πρωτεύουσας, για να περάσει την παγωμένη νύχτα. Τρεις αστυνομικοί τον πλησιάζουν. Κάτω από την εικόνα, ο Σίμος γράφει...

 «Τώρα είμαι έτσι. Κοιμάμαι σε ένα πάρκο της Βέρνης, στον υπνόσακο μου και η αστυνομία θα με οδηγήσει στο Τμήμα για ανάκριση ενώ χιονίζει και εγώ κοιμάμαι».

«Πρόγραμμα Έβδομης Υπαρξιστικής Εκδρομής». Πιτ (Πάνος) Κουτρουμπούσης. Γραφομηχανή και στυλό σε χαρτί, 1953.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από δακτυλογραφημένες οδηγίες για εκδρομή στο Σούνιο, τις οποίες υπογράφει ο Αρχηγός των Υπαρξιστών, Σίμος. Κοσμείται από σχέδια που φιλοτέχνησε ο Υπαρξιστής Πιτ και τα οποία εκφράζουν την διάθεση της Ιπτάμενης Παράγκας.
Στις οδηγίες διαβάζουμε πως στην εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν όλοι αρκεί να συνοδεύονται από ντάμα. Κατά τους Υπαρξιστές, ντάμα, θεωρείται και μία γιαγιά! Διαβάζουμε ακόμα, πως, ο φιλόσοφος Χάλκης (Υπαρχηγός στην Παράγκα) θα κάνει ομιλία στον αρχαίο ναό του Σουνίου, με θέμα «Ο Ελληνικός Πολιτισμός είχε αφετηρία τον Υπαρξισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου