Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Disco Tsoutsouni – Η πειρατική κασέτα του Τζίμη Πανούση, 1980

Ο Τζίμης Πανούσης (Φωτ.Μ.Νταλούκας)

Η κυκλοφορία της κασέτας Disco Tsoutsouni, στις αρχές του 1980,  δημιούργησε το πρώτο ισχυρό κύμα θαυμαστών του Τζίμη Πανούση.  Ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή, με σατιρικά έως ανατρεπτικά τραγούδια, γραμμένα κάποια ίσως το 1979 (άλλα μπορεί και παλαιότερα), εκτός από ένα, το SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Νύχτες της Μόσχας), που γράφτηκε πιθανώς, τον Ιανουάριο του 1980. Είναι και το μόνο που δεν τραγουδάει ο Πανούσης (το ερμηνεύει η πρώτη γυναίκα του, Λίλη).




Το Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, αναφέρεται στην πρώτη κατάληψη του Χημείου, και  συγκεκριμένα, στα απαράδεκτα γεγονότα της νύχτας της 16ης Δεκεμβρίου 1979. Τότε, μέλη της ΚΝΕ, τα οποία διαφωνούσαν με την κατάληψη, προτρέπουν χειροδύναμους εργάτες που ιδεολογικά ανήκαν στο ΚΚΕ, να εισβάλλουν στο Χημείο, και να «σπάσουν» την κατάληψη.

Οι εργάτες αυτοί, που μένουν στην Ιστορία με το όνομα ΚΝΑΤ (κατά το ΜΑΤ), με κράνη και οπλισμένοι με λοστάρια, μπουκάρουν και ξυλοκοπούν τους καταληψίες. Τραυματίζονται δεκαπέντε φοιτητές. Συντονιστής της επιχείρησης, ήταν ο περιβόητος κνίτης  Μαλάμης, ο οποίος και μνημονεύεται στο τραγούδι.

Ακούστε όλα τα τραγούδια της κασέτας



Πότε κυκλοφόρησε η κασέτα.


Είναι φανερό, ότι εφόσον υπάρχει το Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, η κασέτα, δεν μπορεί να κυκλοφόρησε πριν τα γεγονότα του Χημείου, δηλαδή πριν τις 16 Δεκεμβρίου του 1979.

Ένα παλαιό τρικ (προκήρυξη), αναφέρει συναυλία των Μουσικών Ταξιαρχιών, την Τρίτη 25 Μαρτίου, στο κλαμπ Αρχιτεκτονική. Η 25 Μαρτίου, έπεφτε Τρίτη, το 1980. Στο τρικ, αναφέρεται καθαρά, το Disco Tsoustouni, άρα, η κασέτα, είχε ήδη κυκλοφορήσει. Συνεπώς, ως μήνα κυκλοφορία της, θα πρέπει να δεχθούμε, μάλλον τον Φεβρουάριο του 1980.


Λίστα τραγουδιών:
Οι τίτλοι των τραγουδιών είναι καμουφλαρισμένοι με τίτλους ταινιών της εποχής. Τέσσερα από αυτά, Τα 1,2,7,8 κυκλοφόρησαν σε επανεκτέλεση, στον δίσκο Μουσικές Ταξιαρχίες του 1982 με νέους τίτλους,  που βρίσκονται στην παρένθεση.

1. Οικογενειακή Συνωμοσία (Ερωτικό)
2. Αποκάλυψη Τώρα (Οι Εκλογές)
3. Ζόμπι, το Ξύπνημα των Νεκρών
4. Το Ρετιρέ της Ανωμαλίας
5. Ουγκέτσου Μονογκατάρι
6. Για μια Χούφτα Δολλάρια
7. Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (Disco Tsoutsouni)
8. Όσα Παίρνει ο Ανεμος (One Song for the Calavrita place)
9. Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων
10. SOS: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα /Νύχτες της Μόσχας


Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Πάζιος (κιθάρα),
Βαγγέλης Βέκιος (τύμπανα και κρουστά),
Παντελής Φουρνιάδης (μπάσο),
Βαγγέλης Σβάρνας (σαξόφωνο, δεύτερη κιθάρα).
Στίχοι/Μουσική/Φωνητικά: Τζίμης Πανούσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου