Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Αντίο Stephen Hawking!


Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, ο Stephen Hawking (Στίβεν Χόκινγκ), βρετανός θεωρητικός Φυσικός, Κοσμολόγος, Συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Υποστηρικτής της υπόθεσης των πολλαπλών κόσμων, το 1974 διατύπωσε την θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, εργάστηκε επάνω στην βαρυτική μοναδικότητα, έδωσε επαναστατικές ερμηνείες στο πώς συνδέεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.  

Σε ηλικία 21 ετών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) και του έδιναν ζωή λίγα χρόνια. Όμως ο Χόκινγκ, διέψευσε τις προβλέψεις τους και έφθασε μέχρι τα 76. Περίπτωση ίσως μοναδική, αφού οι σχεδόν όλοι όσοι πάσχουν από την ασθένεια, δεν ζουν περισσότερο από δέκα χρόνια, μετά την διάγνωση.

Ο Στίβεν Χόκινγκ παντρεύτηκε στις 14 Ιουλίου 1965 με την Τζέιν Γουάιλντ.

Ο γάμος έγινε πριν η ασθένειά του τον καθηλώσει στο αναπηρικό καροτσάκι.
Από το 1985, έχασε και την δυνατότητα να μιλάει και επικοινωνούσε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, που καταστρέφει αργά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στερεί σταδιακά την κινητική λειτουργία των ασθενών χωρίς όμως να επηρεάζει την ικανότητά τους να σκέφτονται.

Ο Χόκινγκ, ως συγγραφέας, υπήρξε  πολυγραφότατος, εκλαϊκεύοντας επιστημονικά θέματα, και απευθυνόμενος ακόμη και σε παιδιά με Children's fiction books που έγραψε συνεργαζόμενος με την κόρη του, Λούση.
Το βιβλίο του «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου» (1988) έγινε το δημοφιλέστερο των επιστημονικών βιβλίων διεθνώς, πουλώντας περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες. 



1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε ρε τον παντογνώστη Τρούσα που ξέρει τα πάντα (και) για τον Χώκινγκ:

    Φώντας Τρούσας: "Ο Stephen Hawking, που πέθανε σήμερα, και που γίνεται παντού πρωτοσέλιδο, έγινε διάσημος λόγω της ασθένειάς του και λιγότερο λόγω του έργου του."

    (Μιλάμε ότι είχε φοβερό γραφείο δημοσίων σχέσεων ο Χώκινγκ... Ξεγέλασε όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα...)


    Φώντας Τρούσας: "Δεν είναι το γεγονός πως δεν βραβεύτηκε ποτέ με Νόμπελ, αφού ως θεωρητικός φυσικός δεν είναι απαραίτητο να αποδείξει ο ίδιος πειραματικά αυτά που ισχυρίζεται, αλλά το γεγονός πως η βασική θεωρία του από τη δεκαετία του ’70 γύρω από τις μαύρες τρύπες και την ακτινοβολία που υποτίθεται πως εκείνες εκπέμπουν κατά τη διάρκεια της συρρίκνωσής τους έχει ανασκευαστεί, σε πολλά σημεία της, και από τον ίδιο."

    (Kακώς ανασκεύασε ο ίδιος ο Χώκινγκ σημεία της θεωρίας του, κακώς είχε την ειλικρίνεια να δεχτεί τις επισημάνσεις άλλων επιστημόνων και τα νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν, δηλ. κακώς εξέλιξε τη θεωρία του. Έπρεπε την πλασάρει ανένδοτα στην αρχική της μορφή, σαν αιώνια και αμετακίνητη αλήθεια, όπως οι θρησκείες, ο φασισμός, ο μαρξισμός/λενινισμός κλπ. Γιατί μόνο έτσι θα τον θεωρούσαν μεγάλο επιστήμονα οι διάφοροι Τρούσες. Ρε τι άλλο θα διαβάσουμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή