Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Μαρία Λατσίνου και Mokita - Λάρυμνα

Ο Χρήστος Αλεξόπουλος, με συμβολικούς στίχους και τελετουργική μουσική, συνέθεσε το εξαιρετικό έργο Λάρυμνα, που ερμηνεύει η Μαρία Λατσίνου. Συμμετέχει δημιουργικά, το μουσικό σχήμα Mokita.


Ο τίτλος Λάρυμνα, οφείλεται στο ότι, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε αγροικία στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Καταγράφεται στα καλύτερα της νέας ψυχεδελικής σκηνής στην Ελλάδα. Ο τραγουδοποιός με ζεν ματιά, διαπερνά το επιφανειακό, και φθάνει στον κώδικα της ουσίας. Οι εικόνες που μας δίνει, αποτελούν κοάν. Η κεντρική αναφορά είναι σε «όλα αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ». Ο Αλεξόπουλος, ομολογεί «ελπίζω στα κρυφά σε όλα αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ, παρόλα αυτά». Ο γριφώδης και αριστουργηματικός αυτός στίχος, εναντιώνεται σε όσα γίνονται καθημερινά, και ορίζουν την φυλακή μας. Η σκέψη αυτή, δεν είναι απαισιόδοξη, αλλά προτρεπτική. Κοίταξε: Αυτά που δεν γίνονται ποτέ, στον μίζερο καθημερινό κόσμο, συμβαίνουν ήδη, μπροστά μας, κρυμμένα όμως σε κώδικα:

Των τζιτζικιών ο ήχος
της καρυδιάς η δροσιά
το πάντρεμα των δέντρων
είναι σε κώδικα

Η Μαρία Λατσίνου, πολύ καλή. Τους Mokita αποτελούν οι: Χρήστος Αλεξόπουλος(πιάνο – πλήκτρα), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές), Βάσω Μιχαηλίδου(ακορντεόν, δεύτερα φωνητικά), Γιώργος Λιάπης (ηλ. μπάσο), Φοίβος Βαλαβάνης (τύμπανα).

Κάποια άλλα σημεία, που διακοσμούν το βασικό έργο:
Το εναρκτήριο τραγούδι «Αυτό» είναι μελοποίηση του ποιήματος «Δημοτικό» από την ποιητική συλλογή της Ευγενίας Λουπάκη Το σπίτι από μακριά (Μελάνι, 2017). Οι στίχοι του ρεφραίν στο «Κούρος» είναι αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση (Μεταίχμιο, 2015).
Το cd κυκλοφορεί σε εξώφυλλο και ένθετο με πρωτότυπα σχέδια της Ελένης Κεσαπίδου και διατίθεται σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία.

Εταρεία: Puzzlemusik
Ενορχήστρωση: Συμμετοχή και συνεργασία των μουσικών
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος
Ηχοληψία: Μανώλης Αγγελάκης
Μίξεις: Μανώλης Αγγελάκης με τη συνδρομή του Γιώργου Λιάπη
Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Studios)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου