Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Γιατί απαγόρευσαν το Indie Free Festival;

Το Κενό Δίκτυο που διοργανώνει το Indie Free Festival, καταγγέλλει πως, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, αναγκάστηκε να μην πραγματοποιήσει το φεστιβάλ, στο Πεδίο του Άρεως, μετά από εισαγγελική παρέμβαση και επέμβαση της Αστυνομίας.


Ανακοίνωση για την Απαγόρευση του Indie Free Festival #28

 Μετά από εισαγγελική παρέμβαση απαγορεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία το αποψινό Indie Free Festival για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Αυτό συνιστά άλλη μια παρέμβαση των αρχών και της δικαιοσύνης στις ελευθεριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την τελευταία περίοδο στο Πεδίον του Άρεως. Ήδη από το πρωί ήταν εμφανής η παρουσία αστυνομικών της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ οι οποίοι δεν επέτρεψαν την διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Το Κενό Δίκτυο [ πρώην Ομάδα στο Τρόμο του Κενού] καταδικάζει την αυθαίρετη αυτή προσπάθεια καταστολής της ελεύθερης χρήσης και επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου. Το ζήτημα από τη σκοπιά μας δεν αφορά μόνον τη διεξαγωγή ενός σημαντικού πολιτιστικού συμβάντος, με ιστορική διάρκεια δεκαετιών, αλλά τη χρήση του χώρου από τα κινήματα και εν γένει το δικαίωμα στην πόλη ενάντια στην αποικιοποίησή της από τις σχέσεις και τα νοήματα της κυριαρχίας.
Ευχαριστούμε τους φίλους, συντρόφους καθώς και τους καλλιτέχνες που για ώρες παρέμειναν στο χώρο απαιτώντας την απελευθέρωση του Πεδίου του Άρεως.
Η νέα ημερομηνία του φετινού Indie Free Festival θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το Indie Free Festival γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και σε όλες.
Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και σε όλες
ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr

Πώς δημιουργήθηκε το θέμα

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» για λειτουργία στην περιοχή πιάτσας διακίνησης πρέζας και σίσα. Οι καταγγελίες μιλούσαν ακόμη για «άγνωστες ομάδες που στήνουν συναυλίες/πάρτι, προβαίνοντας σε ρευματοκλοπή και κερδίζοντας χρήματα από την παράνομη πώληση ποτών, δημιουργώντας τεράστια όχληση στους κατοίκους». Η «Πρωτοβουλία» ζητούσε προστασία, από την Ρένα Δούρου και τον Νίκο Τόσκα.


Η Περιφερειάρχης Αττικής, με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την «Πρωτοβουλία» σαν «όψιμους αυτόκλητους υπερασπιστές του Πάρκου, με σαφή πολιτική ατζέντα» Ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση έγραφε για «...Πράγματα που επιχειρούν να συγκαλύψουν, να διαστρεβλώσουν, να αμαυρώσουν ορισμένοι κύκλοι, μέσα από παραπληροφόρηση και fake news.
Προβλήματα φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν. Πλην όμως το Πάρκο δεν “ασπρίζει” και δεν “πρασινίζει” με μπατανόβουρτσες ή με επιχειρήσεις αυτοπροβολής ενόψει εκλογών. Είναι φανερό ότι το έργο που γίνεται σήμερα στο Πεδίο του Άρεως ενοχλεί ορισμένους όψιμους αυτόκλητους υπερασπιστές του με σαφή πολιτική ατζέντα».

Πέντε μέρες πριν την ημέρα του Φεστιβάλ, το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ είχε ανακοινώσει:

Το Indie Free Festival χρειάζεται την βοήθεια και την συμμετοχή όλων μας! Εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό περιβάλλον απαξίωσης από τηλεοπτικά κανάλια, συντηρητικούς κατοίκους και φασιστοειδή της περιοχής για το Πεδίο του Άρεως και τις αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις που γίνονται εκεί στην προσπάθεια επανοικιοποίησης του Πάρκου από τα τοπικά κοινωνικά κινήματα. To Πεδίο του Άρεως σίγουρα έχει πολλά προβλήματα. Η καταστροφική ανάπλαση έκλεισε το πάρκο και έδιωξε όλη την γειτονιά για πολλά χρόνια καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό και την επαφή του Πάρκου με την γειτονιά. Λίγο μετά το άνοιγμα του Πάρκου και μετά από σκάνδαλα κατασπατάλησης εκατομμυρίων για την ανάπλαση, η αστυνομία μετέφερε όλο το παζάρι ηρωίνης από το κέντρο της Αθήνας στο Πάρκο. Σε καθημερινή βάση δεν υπάρχουν κηπουροί, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι. Η Περιφέρεια "θέλει αλλά δεν μπορεί" να αλλάξει το κλίμα. Το Πάρκο απαξιώνεται καθημερινά στην συνείδηση των κατοίκων της ευρύτερης Αθήνας από τοξικά άρθρα και ρεπορταζ που χρησιμοποιούν τα προβλήματα της περιοχής για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια. Το Indie Free Festival είναι η μοναδική ευκαιρία χιλιάδων νέων της πόλης να έρθουν στο Πεδίο του Άρεως, είναι μια γιορτή που συνεχίζεται 28 χρόνια, είναι η δικιά μας συλλογική απάντηση! Κάντε share την εκδήλωση και καλέστε φίλους σας (invite friends), ελάτε νωρίς στο Πάρκο να οργανώσουμε και να υπερασπιστούμε το Indie Free Festival μαζί! 




1 σχόλιο:

  1. γνωριζει καποιος/α αν θα γινει το indie free festival τελικα? υπαρχει καποια ενημερωση σχετικα? ρωταω την επισημη σελιδα του indie αλλα δεν απαντουν.τελικα αυτο το κορυφαιο underground, διαχρονικο,θρυλικο,ιστορικο φεστιβαλ που περασε σχεδον ολη η μουσικη underground ελληνικη ιστορια πηγε απατο και ουδεις ενδιαφερεται για το τι μελλει γενεσθαι. τι κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή