Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

The Summer of 1988 /Celebrating The 30th Anniversary Of The 2nd Summer Of Love /40 House Anthems

Γράφει και επιλέγει κομμάτια, ο Χρήστος Χατζής

Η House μουσική είναι ένα είδος ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στα dance club του Chicago. Όπως σε όλες τις μουσικές επαναστάσεις, και αυτό το είδος υπήρχε χρόνια, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να εκραγεί. Είναι παραδεκτό από όλους τους ειδικούς, πως ο θεμέλιος λίθος της House,  υπήρξε το κομμάτι του 1977 "I Feel Love" με την Donna Summer του πρωτοπόρου  Giorgio Moroder. 





Το House είναι ένα μουσικό κράμα με στοιχεία από late 70s soul, funk και κυρίως disco.  Oυσιαστικά μια εξέλιξη της disco με ενίσχυση σύγχρονων μουσικών τεχνοτροπιών όπως bass & drum, electronic synthesizer baseline, electronic drums, effects, funk,pop,samples και ενισχυμένα φωνητικά,όταν αυτά προσθέτηκαν. 


Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την προέλευση της ονομασίας House. Η επικρατέστερη και πιο έγκυρη είναι ότι προήλθε από το όνομα του club Τhe Warehouse το οποίο ήταν το δημοφιλέστερο club του Chicago στα τέλη της δεκαετίας ‘70 και αρχές της δεκαετίας του ‘80. Εκεί εμφανιζόταν ο πρωτοπόρος Dj Frankie Knuckles (1955-2014) παίζοντας αυτό το καινούριο για τα τότε δεδομένα είδος μουσικής, σε ένα κοινό κυρίως gay, κάνοντας θραύση κάθε βράδυ. Ο Knuckles έγραφε την μουσική αυτή στην Traxx records που από τότε έγινε γνωστή σαν House music. Ήταν η μουσική για αυτούς που ήθελαν κάτι παραπάνω από το main stream που παιζόταν στα ραδιόφωνα, αλλά και στα club. Ήταν το underground μουσικό και όχι μόνο κίνημα της εποχής. Τα περισσότερα party γινόταν σε σπίτια, garage, και underground club του Chicago και του Detroit. Μέσα από τη μουσική περνούσαν και διάφορα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για άτομα που θεωρητικά βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνίας, κυρίως μαύρους και latin gays. "Church for people who have fallen from grace" έλεγε ο περίφημος Frankie Knuckles κι επίσης χρησιμοποιούσαν μηνύματα ελευθερίας του μαύρου γκέτο με τραγούδια όπως το «Promised Land» και «I Have a Dream» που δίνουν όμοια μηνύματα με την πασίγνωστη ομιλία του Martin Luther King. 


Η ανάπτυξη της House στην Βρετανία σημειώθηκε κατά την περίοδο 1987-1989. Κυρίως πριν 30 χρόνια,στη διάρκεια δηλαδή του δεύτερου Summer Of Love. 
Αν και εμφανίστηκε την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε και στο Chicago, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και συγκεκριμένα στο Manchester στο club The Haηienda σαν προέκταση της Northern Soul τεχνοτροπίας ,μέχρι το 1986 με τους Djs Pickering, Park και Da Silva η house είχε ήδη καθιερωθεί. Πολλά underground clubs και private parties στο Λονδίνο αλλά και σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία έπαιζαν μόνο house. 


Το πρώτο Αγγλικό House κομάτι βγήκε το 1986,το"Carino" από τον T-Coy ενώ το αντίστοιχο στην Αμερική θεωρείται το "Strings of Life" του Derrick May.Πολλοί Ευρωπαίοι άρχιζαν να αγκαλιάζουν την house και να καλούν στα μεγάλα club Αμερικάνους θρυλικούς πλέον djs με πρώτο τον Larry Levan στο Ministry of sound όπου resident ήταν ο Dj Harvey. Στα τέλη του 1988 ο Paul Oakefold και ο Danny Rampling φέρνουν από την Ibiza το house στα clubs του Λονδίνου και σταματάει το μέχρι τότε mix από rock, pop και disco. Η Ibiza γίνεται η παγκόσμια πρωτεύουσα της house και κατ’ επέκταση της dance μουσικής και του clubbing! Τέλη δεκαετίας ‘80 και αρχές ‘90 στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται οι Danny Tenaglia, Junior Vasquez και λίγο αργότερα οι Masters at Work και Kerri Chandler. Από εκείνο το σημείο και μετά ο ένας super star Dj υποδέχεται τον άλλον, David Morales, Joey Negro, Roger Sanchez, Timmy Regisford, Satoshi Tomiie, Sasha, John Digweed, Deep Dish, Bob Sinclar, Dimitri from Paris και πάρα πολύ άλλοι που θα τους ακούσουμε στη συνέχεια. Οι παραγωγές και τα remix τους γίνονται No 1 σε όλο τον κόσμο αφού πλέον συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα pop είδωλα της εποχής.Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κάνουν τη νεολαία να χορεύει στους ρυθμούς της house που λάτρεψε και λατρεύει μέχρι και σήμερα.Στο πρώτο αφιέρωμα για τα ‘’τυπικά’’ 30 χρόνια από την καθιέρωση της House μουσικής και του άρρηκτα συνδεδεμένου με το ‘’έκσταση’’, ‘’Δεύτερου Καλοκαιριού της Αγάπης’’ περιλαμβάνονται 40 αξέχαστα Instrumental Anthems της πρώτης δεκαετίας της. Στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει θα υπάρχουν περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες και για την Ελλάδα που θα συνοδεύονται με ένα μιξ πέντε ωρών και 30 λεπτών από κλασικά Vocal House κομμάτια της ίδιας εποχής

  

1  Can You Feel It by Mr. Fingers
2  Chime by Orbital.
3  Rhythim Is Rhythim by Strings of Life
4  Voodoo Ray [Original 12'' Mix] by A Guy Called Gerald
5  Infinity by Guru Josh
6  Big Love (Extended Piano Dub Version) by Fleetwood Mac
7  French Kiss by Lil Louis
8  Go by Moby
9  Off Shore by Chicane
10 Papua New Guinea by The Future Sound Of London
11 Organism by K-Scope
12 Plastic Dreams by Jaydee
13 Don't You Want Me by Felix.
14 Read My Lips by Alex Party
15 Giv Me Luv by Alcatraz
16 Can You Party [Original 12' Version] by Royal House
17 Ultrafunkula by Armand Van Helden
18 The Theme (The Legend) by Loop 7
19 Waterfall. by Atlantic Ocen
20 What Can You Do For Me by Utah Saints.
21 Sunchyme by Dario G.
22 Swamp Thing (Radio Mix by The Grid
23 Babarabatiri [Tee's Latin Mix]. by Gypsymen
24 K-Jee by Satoshie Tomie
25 Numero Uno by Starlight
26 I Luv U Baby by Original
27The Real Wild House by Raul Orellana.
28 Moonshine by Kenlou
29 Pacific 707 by 808 State
30 Theme From Change by Daphne
31 Transformation [Dub Mix] by Transform
32 Stella by Jam & Spoon
33 Right on for the Darkness by Silikon Soul
34 Salsoul Rainbow by Joey Negro
35 One Starry Night by Kevin Yost
36 Need Your Love by Larry Spinosa
37 Hypnidelic by Francois Kevorkian
38 Waiting Hopefully by D*Note
39 Sueno Latino by Sueno Latino
40 Where Were You by Black Science Orchestra




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου