Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ – 6 Οκτωβρίου 1968

Είμαι στην Πλάκα. Μόλις έφθασα εδώ, από το ζοφερό μέλλον, πίνω καφέ στο καφενείο του Πλάτανου.
Μια κοπέλα περνά, γύρω στα δεκαοκτώ, τόσο όμορφη, που την βλέπεις και μένεις χαζός, ξεχνάς τι κάνεις, πού πας και  ποιος είσαι.
Ένας γερομπισμπίκης την πλησίασε, και κάτι μουρμούρισε. Εκείνη, απάντησε «Βλάκα!». Άνοιξε το πανύψηλο βήμα της, και καθώς έφυγε, το λεπτό ινδικό φόρεμά της, άφησε πάνω του, τον γλυκό καπνό της Ινδίας. Ρε συ, τον λυπήθηκα, που απόμεινε να τραγουδά με τα γουρλωμένα του μάτια «Μαράθηκα ο καημένος, παιδιά, μαράθηκα ο καημένος και σας το ομολογώ».

Η εφημερίδα που διαβάζει εκείνος απέναντι, στην πρώτη σελίδα της γράφει: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΑΘΗΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙAI ΜΕΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΡΙΠ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.
Του ζητώ να διαβάσω. Η εφημερίδα γράφει πως ο Λαδάς, γενικός γραμματέας του υπουργείου ‘Δημοσίας Τάξεως’, έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο κλαμπ και όσους μακρυμάλληδες έπιασε, τους κούρεψε ‘καταλλήλως’.
Σηκώνομαι και γρήγορα φθάνω στην οδό Λυσίου, στο ΤΡΙΠ.
Στην είσοδο υπάρχει αστυνομία.
Δείχνω τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα.
Ο αστυνόμος την κοιτά ξαφνιασμένος.
-Μα τι γράφει εδώ; Αυτά είναι ανύπαρκτα..
-Μην ταράζεστε, του εξηγώ, έρχομαι από το μέλλον
Με κοιτάζει πολύ αυστηρά, νομίζει πως τον κοροϊδεύω.
-Φύγετε κύριε
Εκείνη τη στιγμή, από το κλαμπ βγαίνει ο συνταγματάρχης Λαδάς, συνοδεία αστυνομικών και παρατρεχάμενων με πολιτικά ρούχα. Έχει έρθει ξανά, στον ‘τόπο του εγκλήματος’ για να επιθεωρήσει τον χώρο, μήπως βρει καινούργια στοιχεία. Ο φρουρός του εξηγεί πως ισχυρίζομαι δημοσιογραφική ιδιότητα και πως έρχομαι από το μέλλον.
-Α μπα; …χαμογελά και βγάζει τα μαύρα γυαλιά του…Και από ποιο έτος έρχεστε ακριβώς;
-Από το 2013
-Και τι γίνετε εκεί; Η Επανάστασις φαντάζομαι σας έχει κάνει παράδεισο
-Η Επανάσταση απέτυχε, εσείς μπήκατε όλοι φυλακή και στο έτος που έρχομαι, είστε πια πεθαμένος
Αγριεύει.
-Δεν έχω όρεξη για ηλιθιότητες. Από αυτή τη στιγμή τελείται υπό κράτηση. Θα εξακριβώσουμε τα στοιχεία σας.
-Όμως φοβάστε να απαντήσετε σε μια ερώτηση; Γιατί κλείσατε το κλαμπ;
-Δεν φοβόμαστε τίποτα. Το κλαμπ που εσείς έτσι χαρακτηρίζετε, είναι κέντρο ακολασίας που προσβάλλει τον πολιτισμόν μας.
-Και οι μαθητές;
-Οι μαθηταί προσήχθησαν στα οικεία αστυνομικά τμήματα, άπαντες. Εκουρεύθησαν οι μακρυμάλληδες, ειδοποιήθησαν οι γονείς δια να τους παραλάβουν. Τι άλλο θέλετε;
-Τίποτα, άλλο.
-Κύριε Συνταγματάρχα, να τον οδηγήσουμε στην Ασφάλεια; Ρωτά το αστυνομικό όργανο.
Ο Λαδάς, με κοιτάζει ξανά.
-Όχι. Αφήστε τον να πάει στην ευχή του Θεού. Ο άνθρωπος αυτός είναι τρελός.

Φεύγω.
Νιώθω το αεράκι, κάτω από την Ακρόπολη, την αύρα της Πλάκας, ταυτόχρονα όμως, από παρακείμενο σουβλατζίδικο, και την εξαίσια μυρωδιά σουβλακίων.
Στέκομαι και «ένα με διπλή μάστορα!» ασυναίσθητα παραγγέλνω. «Τέσσερις δραχμές, στο ταμείο». Όμως, διάολε, έχω μόνον ευρώ, από τον ηλίθιο κόσμο που ήρθα.  Αναθεματίζω την τύχη μου. Που το έωλο μέλλον, με απέκλεισε από το σουβλάκι του χθες, όταν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Έτσι, σκύβω και ξαναγίνομαι ο κατάσκοπος- φάντασμα, ονειροπόλος και μοναχικός ταξιδιώτης. Κυριακή πρωί, στην Πλάκα, 6 Οκτωβρίου του 1968. 

2 σχόλια:

  1. Αυτό το κλαμπ , άλλοι το λένε ΤΡΙΠ και άλλοι ΟΔΎΣΣΕΙΑ. Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ντισκοτέκ λειτούργησε με το όνομα ΤΡΙΠ (Trip = Ταξίδι ) μέχρι τον Οκτώβρη του 1968. οπότε και την έκλεισε ο Λαδάς αφού την θεώρησε 'άντρο ακολασίας'. Τον επόμενο χρόνο, ανοίγει ξανά, με το όνομα ΟΔΎΣΣΕΙΑ. Η ψυχεδελική νεολαία όμως, πάντα την ονόμαζε με το παλιό της όνομα ΤΡΙΠ. Θα γράψω κάτι σχετικά σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή