Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Ο ΧΟΡΟΣ ΓΙΑΝΚΑ


Η σπάνια αυτή φωτογραφία δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη να χορεύει Γιάνκα σε χορό των Λαμπράκηδων, στο Ξενοδοχείο Κινγκ Μίνως στα 1965.

Ο χορός αυτός είχε ξεσηκώσει μεγάλους και μικρούς, αφού προκαλούσε γενική θυμηδία. Οι χορευτές, πιάνονταν από τη μέση, ο ένας πίσω από τον άλλον,  ώστε να σχηματίζεται μια ανθρώπινη γραμμή, που γυρνούσε σε όλο τον χώρο, γελώντας.

Μερικοί (εκ φύσεως ή εξ ιδεολογίας) γερομουρμούρηδες, αποκήρυτταν την Γιάνκα, σαν χορό τεντιμπόηδων. Όμως ο νεαρόκοσμος, απαντούσε ότι την Γιάνκα, την χορεύουν κρυφά και οι πιο σοβαροί, ακόμη και η βασιλική οικογένεια. Γνωστό τότε, και το λαϊκό στιχάκι ...

Γιάνκα χορεύει και η Άννα Μαρία, 

Γιάνκα χορεύει και ο βασιλεύς, 
Γιάνκα χορεύει και η Αλεξία 
μέσα στις φασκιές…

Το τραγούδι που δημιούργησε στην Ελλάδα, την μανία της Γιάνκα, ήταν το Jeronymo Yanka, των FORMINX. 

Παραθέτω, το τραγούδι, όπως παρουσιάστηκε από το συγκρότημα...
 


Το τραγούδι Jeronimo Yanka, παρουσιάστηκε από το συγκρότημα Forminx σαν σύνθεση του αρχηγού του, Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Όμως, το Jeronimo Yanka, που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος και σάρωσε την Ελλάδα κάνοντας όλους, να δίνουν συγχαρητήρια στον Βαγγέλη, ήταν ..κλεμμένο.
 

Στην πραγματικότητα, το Yanka ήταν το Jenka, μία Φινλανδική παραδοσιακή μελωδία, που χόρευαν οι Φινλανδοί στα γλέντια και στις χαρές τους. Στα 1963 μάλιστα ο Φινλανδός τραγουδιστής Jan Rohde διασκεύασε την παραδοσιακή αυτή μελωδία της πατρίδος του, βάζοντας Αγγλικούς στίχους. 


Στα 1964, κάποιοι Φινλανδοί τουρίστες, είχαν έρθει στην Θεσσαλονίκη και όπου πήγαιναν χόρευαν το τραγούδι του Jan Rohde. Εκεί τους είδε ο Νίκος Μαστοράκης και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ρώτησαν και έμαθαν ότι πρόκειται για ένα τραγούδι της Φινλανδίας. Οι αθεόφοβοι τότε έκαναν την σκέψη πως δεν θα τους καταλάβαινε κανένας αν το ''έκλεβαν'' και το παρουσίαζαν σαν τραγούδι του ελληνικού συγκροτήματος Forminx. Και το έκαναν. Μαγνητοφώνησαν το τραγούδι, ξεσήκωσαν τις χορευτικές κινήσεις και ύστερα το παρουσίασαν στο ανυποψίαστο ελληνικό κοινό σαν σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Γιατί το έκανε αυτό ο Μαστοράκης; Απλούστατα διότι ήταν ο μάνατζερ του ελληνικού συγκροτήματος και θα κέρδιζε χρήματα από τις πωλήσεις. Ο δε Παπαθανασίου, έτσι θα κέρδιζε πόντους και θα αναγνωριζόταν το όνομά του.

Μετά τους FORMINX, πολλά νεανικά συγκροτήματα, παρουσίασαν διασκευές της Γιάνκα. Ήταν τόσο δημοφιλής αυτός ο χορός, ώστε ακόμη και στα λαϊκά μαγαζιά, οι μπουζουξήδες, κάποια στιγμή, έπαιζαν Γιάνκα. Ο Ζαγοραίος, έγραψε τραγούδι σε αυτόν τον ρυθμό, ονομάζοντάς το «Νιάου Νιάου Γιάνκα».
Στην δεκαετία του 1940, και στην Ελλάδα στις αρχές του 50, χορεύτηκε , παρόμοιος με τη Γιάνκα χορός, με το όνομα Conga. Η Conga, υπήρξε δημοφιλέστατη κατά τον Β Παγκόσμιο ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες. Και σε αυτό τον χορό, οι χορευτές σχημάτιζαν ανθρώπινη γραμμή. Λέγεται ότι, την Conga,  την πήγαν στην Κούβα, μετανάστες από το Κογκό.
Η Γιάνκα, ήταν ένας μουσικός δρόμος και όχι μία μοναδική μελωδία. Έτσι έχουμε διάφορες μελωδίες πάνω σε αυτό που ονομάζουμε Γιάνκα, Jenka ή Letkiss. Πάντως, όλες οι μελωδίες, χορεύονταν με τα ίδια βήματα, και κατά τον ίδιο τρόπο.
Για όσους δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς χορευόταν η Γιάνκα, παραθέτω το βίντεο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου