Pages

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ HARLEMS –Όταν τα φαινόμενα απατούν

Λέγεται, ότι, στην Εποχή της Χρυσής Νεολαίας, σπουδαίο ήχο, είχε και το συγκρότημα Harlems, δυστυχώς όμως, για αυτούς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αφού στην περίοδο 1960-1967, δεν έχουν καμία ηχογράφηση και δεν έχει διασωθεί κανένα ηχητικό δείγμα.

Στο Youtube, υπάρχουν 3 βίντεο, αποσπάσματα από την ταινία «Κάθε Καημός και Δάκρυ», όπου φαίνεται να παίζουν οι Harlems, στο κλαμπ Hobby, το 1964. 

Πρόκειται όμως, περί σκηνοθετικής απάτης.
Οι Harlems, είναι αυτοί που βλέπουμε, αλλά οι εκτελέσεις των τραγουδιών που ακούγονται, ανήκουν σε άλλους.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Οδυσσέας Κωστελέτος, έπεισε το συγκρότημα, για λόγους ευκολίας στο γύρισμα, να υποκριθούν ότι παίζουν, ενώ, στην πραγματικότητα, έπαιζαν δίσκοι.



Το πρώτο τραγούδι, είναι το Hully Gully Tom-Tom, το οποίο ακούγεται από δίσκο του ιταλού πιανίστα και συνθέτη Gianfranco Intra.



Το δεύτερο είναι το Uncain My Heart. Και σε αυτό, δεν παίζουν οι Harlems. Ο Λάκης Διακογιάννης, ντουμπλάρει αριστοτεχνικά τον Trini Lopez



Το τρίτο τραγούδι, είναι το Era d'estate και στην πραγματικότητα τραγουδά ο Sergio Endrigo.


Συνεπώς η ταινία «Κάθε καημός και δάκρυ», διασώζει μόνο την εικόνα των Harlems και του ιστορικού κλαμπ Hobby. Από το συγκρότημα, δεν έχουμε τον αυθεντικό ήχο. Από το κλαμπ, δεν έχουμε την αυθεντική ατμόσφαιρα. Το γύρισμα έγινε μέρα και χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί, κομπάρσοι και χορευτές. Δεν υπάρχουν οι πραγματικοί θαμώνες του κέντρου και άρα δεν βλέπουμε την πραγματική ροκ νεολαία της εποχής.  





3 σχόλια:

  1. Ετσι ακριβώς εγινε με τα 3 κομμάτια τα οποια παιζαμε καθε βραδυ 'Live' στο "Hobby Club". Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Οδυσσέας Κωστελέτος, μας έπεισε, για λόγους ευκολίας (και οικονομίας) στο γύρισμα, να υποκριθούμε ότι παίζουμε, ενώ στην πραγματικότητα, έπαιζαν οι original δίσκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νεοελληνικά πασαλείμματα. Σε αντίθεση, ο σπουδαίος Κασαβέτης γύρισε το πειραματικό The Shadows το 1959 μεταφέροντας όλη τη μπιτ σκηνή της Νέας Υόρκης στο σελουλοϊντ με μηδενικό προϋπολογισμό. Δημιουργοί και δημιουργίσκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψάχνοντας πληροφορίες για ένα άγνωστο εκπληκτικό βρετανικό συγκρότημα των '60s, τους Eclection, έπεσα πάνω σε αυτή την αμερικάνικη ιστοσελίδα, που έχει πολλές πληροφορίες για την ελληνική ποπ και ροκ της εποχής: http://www.garagehangover.com/country/greece/

    Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τα γραφόμενα, γι' αυτό παραπέμπω στον ειδικό (αν δεν τα έχει ήδη υπ' όψιν του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή