Pages

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ- Κατόρθωσε να παρουσιάσει ανύπαρκτο δίσκο

Το συγκρότημα The Greeks, στο κλαμπ-καμπαρέ Silver Moon, της Θεσσαλονίκης. Με το μούσι, είναι ο Γιάννης Αραμπατζής, ενώ μπροστά, με τα μαύρα γυαλιά, ο Rocky Roberts. Φωτογραφία : Τάκης Κωστούδης, 1966.

Πολλά τα κατορθώματα του γνωστού Δελαπατρίδη, Φώντα Τρούσα, αλλά αυτό αξίζει να γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα, αφού κατάφερε να μας παρουσιάσει τον ανύπαρκτο δίσκο!
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ, μας «πληροφορεί», ότι το συγκρότημα GREEKS, κυκλοφόρησε το 1967, μεγάλο δίσκο στην εταιρεία MUSIC BOX και μάλιστα μας δίνει και τα «στοιχεία» GREEKSMusic Box, SMB 306.


Απόσπασμα από το Δελαπατρίδειο σύγγραμμα, του Φώντα Τρούσα, που αναφέρεται στον ανύπαρκτο δίσκο

Ο αμίμητος Δελαπατρίδης, μας πληροφορεί ακόμη, ότι το εν λόγω συγκρότημα, διασκεύασε και «τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη»! Δεν έχει σημασία που για αυτούς τους GREEKS, που μας μιλά ο Τρούσας,  τέτοιος δίσκος ποτέ δεν υπήρξε (τους έχει μπερδέψει με άλλους GREEKS, που δεν έδρασαν ποτέ στην Ελλάδα).
Σημασία έχει, αυτό που κατά καιρούς, μας διαμηνύει ο γραφικότατος Φον, αν γράψει κάτι αυτός, «έτσι είναι πάει και τελείωσε!». Συνεπώς, ορίζουμε διαφορετικά την πραγματικότητα, και αν δίσκος μεγάλος των GREEKS, στην εταιρεία MUSIC BOX, δεν υπάρχει, κακώς, εμείς θα θεωρούμε ότι υπάρχει, πειθόμενοι στον στίχο του Άκη Πάνου «ας τον τρελό στην τρέλα του και μην τον συνεφέρεις».

Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκρότημα GREEKS, θα πρέπει να πούμε ότι ήταν ένα από τα αξιοσημείωτα σχήματα, της σκηνής στη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της Χρυσής Νεολαίας.
Οι GREEKS, σχηματίστηκαν το 1965, αλλά η ουσιαστική δράση τους, εντοπίζεται στο τέλος του 1966, όταν ο Γιάννης Αραμπατζής, γράφει πέντε τραγούδια που μένουν στην ιστορία.
Και τα πέντε αυτά τραγούδια, εμπνέονται από τον τότε μεγάλο του έρωτα, την Λένα. Η Λένα, ήταν μια κοπελίτσα 19 χρόνων, που αγαπούσε τα συγκροτήματα, και μάλιστα είχε ερωτευτεί τον Τόνυ Στρατή, τραγουδιστή του συγκροτήματος VIPS.
Δυστυχώς όμως, ο Τόνυ, δεν της έδινε την πρέπουσα σημασία. Έτσι η Λένα, «με τα μάτια κλαμένα», αναζήτησε παρηγοριά, στον Γιάννη Αραμπατζή. Η ανάμνηση εκείνου του γεγονότος, αποτυπώνεται στο τραγούδι που γράφει ο Γιάννης γι αυτήν...



Ο Γιάννης Αραμπατζής και η Λένα, γίνονται γρήγορα ζευγάρι και μάλιστα παντρεύονται τον Δεκέμβριο του 1966. Όμως, όλα γίνονται σε αυτόν τον κόσμο, και συνέβη και αυτό: Η Λένα, την πρώτη νύχτα του γάμου αρνήθηκε την συζυγική κλίνη, και γύρισε, πάλι «με τα μάτια κλαμένα», στο πατρικό της. Ανήκε βλέπετε, στο γυναικείο είδος εκείνο, που ονομάζεται «Η Νύφη το έσκασε», είδος που τρομοκρατείται, από τις άγνωστες και νέες συνθήκες. Ο Γιάννης Αραμπατζής, το ίδιο βράδυ, γράφει το τραγούδι «Η Μπαλάντα ενός μικρού», όπου παρομοιάζει τον εαυτό του σαν εγκαταλελειμμένο παιδάκι, που δεν έχει που να σταθεί και που να πάει.
Το τραγούδι αρχίζει με τον ήχο του παγωμένου βοριά, αφού λόγω της εγκατάλειψης, τον παγωμένο βοριά, ένιωθε ο Γιάννης Αραμπατζής, να φυσά στην ψυχή του.



Η περίφημη Λένα, υπήρξε για τον Γιάννη Αραμπατζή, από την αρχή ένα είδος «Συννεφούλας», δηλαδή εκεί που την εύρισκε, εκεί και την έχανε πάλι.

Αυτό φαίνεται καθαρά στο τραγούδι Dove Andare, που ο Αραμπατζής γράφει ξανά για την Λένα όπου και την παρομοιάζει με ένα περιστέρι που πετάει μακριά. 



Όμως στο τραγούδι αυτό, ο αθεόφοβος, κάνει κάτι πραγματικά απίστευτο: Γράφει στίχους στα Ιταλικά, χωρίς να ξέρει την Ιταλική γλώσσα!
Θα ρωτήσετε τώρα το πώς το κατάφερε και γιατί το έκανε. Το κατάφερε με ένα ΕλληνοΙταλικό Λεξικό, έτσι όμως που, για όσους γνωρίζουν Ιταλικά, το νόημα είναι αστείο, τύπου «κοπέλα θέλει φύγει».

Θέλησε να γράψει στην Ιταλική γλώσσα, γιατί εκείνη την εποχή, όλα τα συγκροτήματα της Χρυσής Νεολαίας, έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό για τα Ιταλικά τραγούδια. Αλλά, και γιατί, νόμιζε ότι με τα Ιταλικά, θα έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, στην αγαπημένη του, Λένα.

Σταματώ σε αυτά τα τρία τραγούδια. Οι GREEKS παρουσίασαν συνολικά έξι, πέντε που είχε γράψει ο Γιάννης, και ένα έκτο, διασκευή ξένης μελωδίας με τίτλο Lets Dance China.
Τα έξι αυτά τραγούδια, τα κυκλοφόρησαν σε μικρά δισκάκια, στην εταιρεία ΒΕΝΤΕΤΤΑ.
Η εταιρεία αυτή, είχε τα γραφεία της στην Αθήνα και την είχε ιδρύσει ο Στ.Πελαγίδης, ο πρώτος άντρας της Πόλυς Πάνου.

Περισσότερα για τους Greeks, τον Γιάννη Αραμπατζή και την Λένα, σε μελλοντικό ποστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου