Pages

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΤΖΙΜΗΣ ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΣ- Συνέντευξη (Πρώτο Μέρος)

Ο Τζίμης Τζιμόπουλος (Φωτ Μ.Νταλούκας, Φεβρ 2004)

Ένα απόσπασμα από συζήτηση που είχα με τον Τζίμη Τζιμόπουλο. Πριν από αυτό, όμως, παρουσιάζω ένα σύντομο βιογραφικό του εξαιρετικού αυτού μουσικού και νταρμίστα.


Γεννήθηκε στην Άρτα, το 1947. Ο πατέρας του ήταν Εισαγγελέας, ο οποίος πήρε μετάθεση (1950) και έφερε την οικογένεια στην Αθήνα.
Πήγε σχολείο στο 21 Δημοτικό και μετά στο Β Γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών.  Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική επηρεασμένος από τον θείο του (Σπύρο Λαζάρου) που ήταν Καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Ο θείος του, φίλος με τον μεγάλο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, προσπάθησε να εμφυσήσει στον Τζιμόπουλο, την αγάπη για την κλασική μουσική. Ο Τζιμόπουλος, αρχίζει να μαθαίνει κλασικές μελωδίες στο κλαρίνο και στο σαξόφωνο.

 Δεκαπέντε χρόνων, αλλάζει κατεύθυνση, και από την κλασική περνάει στο ροκ.  Αυτό οφείλεται στην γνωριμία του με τον εκπληκτικό μουσικό, Ευγνώμονα Διαλετή, ο οποίος, τότε, συνεργαζόταν με το ιστορικό συγκρότημα FORMINX .
Ο Τζιμόπουλος, μαγεύεται από τον νέο ήχο, και σχεδόν καθημερινά , αρχίζει να παρακολουθεί τους  FORMINX, που εμφανίζονταν στο υπόγειο του ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΑΣ, απέναντι από το Πολυτεχνείο.
Έτσι μπλέκει με τους «γιεγιέδες», και τα συγκροτήματα, αγνοώντας τις σοβαρές αντιρρήσεις του πατέρα.
Είναι από τους πρώτους,  που άφησαν μακρύ μαλλί, στις αρχές του 60.

Η γνωριμία του με τον Νίκο Τσιλογιάννη, είναι καταλυτική.
Ο Τσιλογιάννης, ντραμίστας τότε στο συγκρότημα SAILORS, του προτείνει να συμμετάσχει στο γκρουπ.
Ο Τζιμόπουλος δέχεται και γίνεται μέλος.
Ο Τσιλογιάννης παίζει ντραμς, ο Τζιμόπουλος κρουστά, ο Χρήστος Τράνταλλης τραγουδούσε, ο Σπύρος Καφαντάρης μπάσο, και ο Αντώνης Γιούλης κιθάρα.
Οι SAILORS, αλλάζουν, όταν μπαίνουν στο σχήμα, άλλοι μουσικοί, έλληνες εξ Αιγύπτου. Το 1964, με νέα «Αιγυπτιακή» μορφή,  βαφτίζονται IDOLS , από την τραγουδίστρια Δανάη.

Ο Τζιμόπουλος, αφού φεύγει ο Τσιλογιάννης, αναλαμβάνει τη ντραμς, αλλά ταυτόχρονα συνεργάζεται και με άλλα συγκροτήματα. Οι ταυτόχρονες αυτές εμφανίσεις, μπορούν να εξηγηθούν, από την ψυχολογία του Τζιμόπουλου, ο οποίος δεν ικανοποιείται από το γλυκανάλατο ρεπερτόριο των IDOLS, και εκφράζεται περισσότερο από το επαναστατικό πνεύμα της Βρετανικής Εισβολής. Είναι ενδεικτικό ότι κάποια στιγμή εμφανίζεται με τους MGC, ενώ είναι μέλος των IDOLS.
Εκείνη την περίοδο, 1967-1970, διατελεί νευρικός και αναποφάσιστος, κάτω από δύο ισχυρές διαθέσεις: και High Class και Underground, και Χρυσή Νεολαία και Βρετανική Εισβολή. Το 1970 φεύγει στην Αμερική.
Όταν επιστρέφει, συνεργάζεται με ροκ σχήματα και αποσπά εξαιρετικές εντυπώσεις. Υπήρξε μέλος του ιστορικού συγκροτήματος, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (1979-1980). Με αυτό το σχήμα (στην ιστορική συναυλία ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, Σπόρτιγκ 1980) παρουσιάζει και δύο δικά του τραγούδια, τα Do It For The USA και Old Fashioned Days

Ο Τζίμης Τζιμόπουλος, είναι από τους καλύτερους ροκ ντραμίστες που εμφανίστηκαν  στην Ελλάδα.
Απαθανατίστηκε ως  «Αττίλας» (δες ΕΔΩ) , από τον  Παύλο Σιδηρόπουλος στο «Ένα Αναμνησιακό Τραγουδάκι..

 Στο μπάσο ο τυφλοπόντικας κι ο Αττίλας παίζει ντραμς

Ο Τζιμόπουλος, παίρνει από τον Παύλο, το προσωνύμιο   «Αττίλας», επειδή είχε, και έχει, το παρουσιαστικό Μογγόλου. Τρέφει πάντα μακριά κώμη και συνεχίζει το ταξίδι στον περιπετειώδη χώρο του Ροκ.



Η συζήτηση Τζιμόπουλου- Νταλούκα, έγινε τον Φεβρ του 2002 στο σπίτι του Βασίλη Πετρίδη. Τη συζήτηση παρακολουθούν ο Τάκης Μακρής και ο Βασίλης Πετρίδης.
Το δεύτερο μέρος σε μελλοντικό ποστ.

1 σχόλιο: