Pages

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από αριστερά : Κώστας Θεοφιλόπουλος , Δημήτρης Πολύτιμος. 1968 (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας)

Αυτοκτόνησε ο Κώστας Θεοφιλόπουλος.
Υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του ελληνικού αντεργκράουντ και ο συγγραφέας του κειμένου Το Τέλειο Έγκλημα / Προβλήματα Επι-κοινωνίας, το οποίο θεωρείται το ιδεολογικό μανιφέστο των «Υπόγειων».
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, στο Παρίσι, και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά, γράφοντας, σπουδαία κείμενα για θέματα Τέχνης, Επικοινωνίας, Τζαζ και Ροκ μουσικής,
και θεωρητικές αναλύσεις μορφών της Generation-X.

Τα τελευταία χρόνια, είχε αποτραβηχτεί και ζούσε σαν ερημίτης. Βίωνε έντονο ψυχικό πόνο.
Αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του.
Η οικιακή βοηθός, τον βρήκε νεκρό, στη μπανιέρα.
Επειδή δεν μπορούσε να εντοπιστεί συγγενής,  το άψυχο σώμα, παρέμεινε επί 20 ημέρες στο νεκροτομείο.
Τελικά, μέριμνα φίλων, ενταφιάστηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Ο Κώστας Θεοφιλόπουλος, σε συνέντευξη που μου έδωσε το 2006, προσδιόρισε εκπληκτικά την διάθεση του Κίτρινου Σούρουπου με την φράση The Singer Not the Song. Ο ίδιος, από τους πρώτους της ελληνικής drug culture, μου εξήγησε τους λόγους της διαφορετικής ιδεολογικής ερμηνείας. Η συνέντευξη παραμένει ανέκδοτη και περιλαμβάνει την εξήγηση του Έπους του Βόλου και το τι συνέβαινε στον ψυχισμό των πρώτων του Σούρουπου.
Δημοσιεύω σήμερα, ένα μικρό μέρος αυτής της συνέντευξης, που αναφέρεται και στον ψυχισμό του, αλλά και στην ιστορική ιδεολογική διαμάχη. Είναι γνωστή η διαφορά στάσης, που δίχασε κάποτε τη ροκ κοινότητα και δημιούργησε, τα δύο ρεύματα:
τους «υποψιασμένους» και τους «straight».
Οι ροκ ήρωες και τα ροκ τραγούδια, ήταν κοινά σε όλη την νεολαία, όμως, υπήρχε έντονο, το πρόβλημα της ερμηνείας. Ένα μέρος, δυστυχώς, πίστεψε ότι η αλήθεια ήταν στις ουσίες. Γιατί συνέβη αυτό;
Ο Κώστας Θεοφιλόπουλος, σε αυτή την ερώτηση, απαντά ότι το βίωμα του δημιουργού, είχε γι αυτούς μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την δημιουργία.
Θεωρεί ακόμη, ότι αυτό το βίωμα, τους διεύρυνε τη συνείδηση.
Αυτή η απάντηση, που ορίζει σαφώς την ιδεολογία του Σούρουπου, ήταν και  η κεντρική αυταπάτη.
Δυστυχώς,  η διεύρυνση της συνείδησης, δεν επιτυγχάνεται με τρόπους Χημείας. Και με όλο τον σεβασμό, που έχω στη μνήμη του Κώστα, αναγκάζομαι σήμερα να υπογραμμίσω ξανά, την μεγάλη αυτή αυταπάτη. Οι ουσίες, δεν έφεραν ποτέ την διεύρυνση της συνείδησης. Αντίθετα, με αυτή την ψεύτικη υπόσχεση, οδήγησαν τελικά πολλούς, στην  απόλυτη μοναξιά και τον πόνο.



11 σχόλια:

  1. α ρε δημοσιογραφαρες...εγω ποτε δεν ειδα ακομα και εδω μεσα μια αναφορα σε αυτον.τωρα που πεθανε τον θυμηθηκατε! συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι έτσι. Για τον Κώστα Θεοφιλόπουλο, το μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν. Δέστε την ανάρτηση ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ http://freedomgreece.blogspot.gr/2013/06/blog-post_27.html#more

      Διαγραφή
    2. sorry αλλα η αναφορα της μιας σειρας στο συγκεκριμενο post δεν αποτελει ενημερωση και δεν δινει περισσοτερα στοιχεια για τον συγκεκριμενο ανθρωπο ή το εργο του και τις αποψεις του.αυτο δε σημαινει οτι απαξιωνω την ερευνα σας.
      συγνωμη για το υφος μου αλλα αποτυπωνω μια αληθεια.

      Διαγραφή
    3. Κανονικά οι δημοσιογράφοι αποτυπώνουν θέματα της επικαιρότητας. ΤΩΡΑ έγινε κάτι που θύμισε τον άνθρωπο και το έργο του Θεοφιλόπουλου, ΤΩΡΑ έγραψε γι' αυτόν.

      Βέβαια εδώ δεν έχει μόνο δημοσιογραφία της επικαιρότηας η σελίδα, αλλά και έρευνα στην ιστορία του ελληνικού ροκ, νεολαιϊστικων κινημάτων, κλπ, και εκεί θα μπορούσε να αναφερθεί. Αλλά τι να πρωτογράψει κανείς... Ξέρεις πόσες εκατοντάδες τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, με προσφορά σε παλαιότερες δεκαετίες;


      Διαγραφή
  2. -...ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει η σελίδα όπου αναφερόμουν στο "ινδικό κάρβουνο";...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σελίδα είναι προς το παρόν draft. Θα επεξεργαστεί με νέα στοιχεία και θα εμφανιστεί πάλι.

      Διαγραφή
    2. -...ευχαριστώ για την απάντηση στο ερώτημά μου.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για αυτές τις ιστορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Μην ακούς τα αρνητικά σχόλια. Αφού είναι γεγονός, όταν πεθάνει κάποιος τον θυμόμαστε δυστυχώς, είτε είναι γνωστός είτε συγγενής και ίσως και τον "θεοποιούμε" κι όλας κάπως... Ν.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θλίψη..
    πολύ ενδιαφέρουσα συνεντευξη και περίπτωση
    μία συνέχεια,το υπόλοιπο της συνέντευξης ίσως,θα ήταν επιθυμητή,σεβόμενη βέβαια την μνήμη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mr. Manolis, η απόλυτη μοναξιά και ό πόνος, είναι αυτά που διευρύνουν την συνείδηση.
    Δύσκολο ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα παρακαλουσα τον κυριο Νταλουκα μιας και το ντοκουμεντο το ηχητικο που παραθετει ειναι σπανιο,οπως και πολλα ακομη δικα του,αν υπαρχει μαζι με την συνεντευξη του θεοφιλοπουλου να ανεβαζε και καποια φωτογραφια του απο την συγκεκριμενη συντευξη μιας και η φωτογραφια που βλεπουμε ειναι οταν ο θεοφιλοπουλος ηταν στα νεανικα του χρονια.στο διαδικτυο δεν κατορθωσα να βρω παντως καποια φωτογραφια του θεοφιλοπουλου που να εχει τραβηχτει απο το 2000 και μετα.ισως θα μπορουσε να προστεθει στο ποστ μια φωτογραφια του.αν και για να παραφρασω τον θεοφιλοπουλο..ειναι αυτα που λεγονται και οχι αυτα που φαινονται..θα ηθελα παντως να δω μια πιο προσφατη φωτογραφια του ανθρωπου που δινει την συνεντευξη.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή