Pages

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΚΑ-Το Παρίσι νούμερο 1 στις προτιμήσεις των Υπαρξιστών του Ψυρρή

Έργο του Νίκου Γεωργιάδη, παρουσιάζει τον πόθο που είχε ο Σίμος, να πάει στο Παρίσι (1953)

Ξέρω ένα κύριο παράξενο πολύ
που λόγια πάντα αλλόκοτα
μιλεί για το Παρίσι...

Από το Αρχείο της Ιπτάμενης Παράγκας, αποδεικνύεται ότι ο Ορέστης Λάσκος, ήταν ένας από τους αγαπημένους ποιητές, των ελλήνων Υπαρξιστών.
Αγαπημένοι επίσης και οι : Βάρναλης, Καβάφης, Μαλακάσης, Παλαμάς κ.α.

Ο Σίμος Τσαπνίδης, απήγγειλε συχνά, ποιήματα του Λάσκου, και ιδιαίτερα «Το Παρίσι».

Πτήση Παράγκας προς Παρίσι. Του Υπαρξιστή Μίμη, 1953.

Το Παρίσι, φαίνεται ότι ασκούσε μεγάλη γοητεία στον Σίμο, αφού είχε όνειρο να πάει να δει την πόλη του Σαρτρ και των γάλλων υπαρξιστών του Σαιν Ζερμέ.
Ντοκουμέντα από τον πραγματικό χρόνο, δείχνουν αναμφίβολα ότι το ποίημα του Λάσκου, Παρίσι, ήταν νούμερο 1, στις προτιμήσεις των Υπαρξιστών του Ψυρρή.
Ζωγραφικό έργο-κολλάζ (1953), του Υπαρξιστή Νίκου Γεωργιάδη, δείχνει τον Σίμο όρθιο στο τζιπ-σκακιέρα, να οδηγείται στην Γη των Ονείρων του, δηλαδή στο Παρίσι. Το έργο ήταν στερεωμένο με πινέζες στον ξύλινο τοίχο της Ιπτάμενης Παράγκας.
Σε άλλο έργο που φιλοτεχνεί την ίδια χρονιά, ο Υπαρξιστής Μίμης, παρουσιάζεται όλη η Παράγκα, σαν να θέλει να πετάξει και να πάει να συναντήσει την Ζιλιέτ Γκρεκό, στο Παρίσι. 


Το ποίημα Παρίσι, σε απαγγελία Μανώλη Νταλούκα

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής βραδιάς, που βρέθηκε στο Αρχείο, επιβεβαιώνει ότι ο Σίμος, απήγγειλε το Παρίσι.
Το Πρόγραμμα, έχει μια ιδιαίτερη αξία, αφού αποκαλύπτει ότι στην καλλιτεχνική ομάδα της Παράγκας, ανήκε ο Τάκης Βάβαλης, σπουδαστής τότε ηθοποιός, στην Σχολή Μουζενίδη.
Ο Βάβαλης, φαίνεται μάλιστα να έχει την εποπτεία, της βραδιάς. Στην καλλιτεχνική ομάδα των Υπαρξιστών της Παράγκας, ανήκουν και οι ηθοποιοί (κι αυτοί σπουδαστές τότε) Κώστας Σκαρλής και Νίκος Χρηματόπουλος.  

 Φωτο : Σίμος και Τάκης Βάβαλης, ξοφομαχούν στην Ιπτάμενη Παράγκα (1953)

Μία μαρτυρία (2002), που δίνει στον Μανώλη Νταλούκα, η Μπεάτα Ασημακοπούλου, σύζυγος του Ορέστη Λάσκου, επιβεβαιώνει την δράση του Τάκη Βάβαλη, αλλά και δίνει εικόνα μιας βραδιάς στην Παράγκα.
Ο Βάβαλης, ξεσηκώνει σπουδαστές-ηθοποιούς της Σχολής Μουζενίδη, να πάνε στην Παράγκα του Σίμου.
Η Ασημακοπούλου, δίνει και τη μαρτυρία της για το ποίημα Παρίσι, που άκουσε στο στέκι των Υπαρξιστών, το 1953, πριν ακόμη γνωρίσει  τον Λάσκο.


1 σχόλιο:

  1. μας τρελαινεις νταλουκα οταν βαζεις θεματα με ποιηση!! καποια στιγμη γινεται να ανεβασεις κειμενα και ποιηση ανεκδοτη του ακη χανδρινου ή και της γιολας αναγνωστοπουλου απο το βιβλιο οξεις μεταλλου ηχοι που δεν υπαρχει στην αγορα?ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή