Pages

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΜΑΣΣΕΛΕΣ -1986

Οι πρώτες Μασσέλες, από αριστερά : Τάσος Βουγιατζής (Στίχοι, σύνθεση, κιθάρα, φωνή).Χρήστος Κυριακούσης (πλήκτρα) Σπύρος Πατάπης (κιθάρα φωνητικά) Χάρης Μπουτσελάκης (μπάσο) και Νίκος Μάγνης (τύμπανα) ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Οι Μασσέλες, ήταν παρέα νεαρών ροκάδων, που έδρασαν σε γειτονιές του Χατζηκυριάκειου και της Πειραϊκής (Πειραιάς), στις αρχές της Δεκαετίας του 1980. Στην παρέα, καταγράφονται, κορίτσια και αγόρια, που έζησαν περιπέτειες, με έρωτες, μεθύσια, τσιγάρα (ελληνικής γης), και πέρασαν από παράξενες έως θαυμάσιες καταστάσεις.
Συχνά, στις καταστάσεις αυτές,  απογειώνονταν γιαούρτια, ντομάτες και άλλα καλούδια. Πέντε μέλη, από αυτή την μεγάλη παρέα, σχημάτισαν τότε και συγκρότημα, με το όνομα ΜΑΣΣΕΛΕΣ, και έπαιζαν σε πάρτι, σε μπαρ και άλλα στέκια του Πειραιά, κυρίως το ομώνυμο τραγούδι τους, το οποίο αποτελούσε και τον Ύμνο της παρέας...

Βράδυ πέφτει ξανά, η ζωή αρχινά
το μπουφάν θα φορέσω, και θα τη βγω
Μέσα στην παγωνιά, μια παρέα μιλά
κάπου εκεί στα σκουπίδια, χαμογελά
Μασσέλες, κάνουν τρέλες πολλές
έβγα Λάκη και δες, δες τους πώς πολεμούν
με μήλα, ντομάτες, γιαούρτια και ζελέ....

Στο πρώτο μέρος του Ύμνου, αναφέρεται το όνομα του Λάκη, ενός από τα μέλη της παρέας. Στο δεύτερο μέρος, απαθανατίζεται η Αλίκη, η οποία είναι καλόψυχη αλλά ασχημούλα, και ο νυχτερινός σύντροφος της ζητά να φορέσει την μάσκα της Μαίριλιν Μονρόε.
Στην κρίσιμη στιγμή, μπουκάρουν οι άλλοι, με γιαούρτια, και τελικά καταλήγουν σε πάρτι με καπνά ελληνικά...

Στης Αλίκης το σπίτι, μπήκα σαν το ποντίκι
είχα ορέξεις μεγάλες, να ζεσταθώ
Σβήσε Αλίκη τα φώτα, πέτα και την κυλόττα
Βάλ’ στη φάτσα τη μάσκα της Μαίριλιν Μονρόε
Και ξάφνου... Μασσέλες !
Σε γιαουρτώσανε δες, ας το κλάμα και πες Μασσέλες!
ελάτε παιδιά, για πάρτι με καπνά ελληνικά.


Από τον Ύμνο, μπορούμε να καταλάβουμε λίγο, το πώς την εύρισκαν αυτοί οι ευφάνταστοι και ροκόβιοι τύποι.
Τους στίχους και τη μουσική, είχε γράψει ο Τάσος Βουγιατζής, από τα πιο δραστήρια μέλη και αρχηγός τους συγκροτήματος.

Ο Δίσκος που έγινε τελικά, από τα δύο μόνο μέλη του συγκροτήματος (οι άλλοι τρεις, είχαν αποχωρήσει). Στο εξώφυλλο, από αριστερά, οι : Τάσος Βουγιατζής και Χρήστος Κυριακούσης.

Το συγκρότημα, είχε όνειρο να κάνει δίσκο. Και πράγματι, έκανε. Αυτό έγινε ύστερα από μια τυχαία συνάντηση : Κάπου τους άκουσε ο Βάσος Τσιμιδόπουλος, και του άρεσαν. Τους πρότεινε λοιπόν, να κάνουν δίσκο, στην εταιρεία που εργαζόταν, στην Polygram. Όμως, τότε ακριβώς, τα τρία μέλη του συγκροτήματος, λόγω σπουδών ή άλλων θεμάτων, εγκαταλείπουν το συγκρότημα. Από τους πέντε, απομένουν οι δύο : Τάσος Βουγιατζής και Χρήστος Κυριακούσης. Συμπληρώνονται από session μουσικούς, και τελικά ο δίσκος ηχογραφείται τον Απρίλιο του 1986.

Στίχοι και μουσική, στα τραγούδια είναι του Τάσου Βουγιατζή (εκτός από Το Πουρό στο Κολωνάκι, που η μουσική είναι του Κυριακούση).
Όλα τα τραγούδια, είναι καταγραφές από τις περιπέτειες της παρέας. Όλα αναφέρονται σε αληθινές καταστάσεις, και όλα περιγράφουν τις σουρεαλιστικές ή χιουμοριστικές στιγμές, που ο Τάσος βίωσε τότε με την παρέα. Είναι λοιπόν, ένα είδος ημερολόγιου, με καλλιτεχνική μορφή. Είναι ένα από τα σημαντικά έργα, που δείχνουν ότι στη διάρκεια της Μελαγχολικής Δεκαετίας (1980-90), δεν έπαιζε μόνο η θλίψη ή η οργή, αλλά και η χαρά, και η ζωντάνια, και η δίψα να ζήσουν κάποιοι τη στιγμή. Ωραία χρόνια, που πέρασαν και μένουν σαν αναμνήσεις στους πρωταγωνιστές, γίνονται όμως, αξιοσημείωτες αναφορές στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Ακούστε όλα τα τραγούδια του δίσκου.

7 σχόλια:

  1. Όμως μετά τον δίσκο οι ΜΑΣΣΕΛΕΣ διαλύθηκαν. Γιατί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να σημειωθεί ότι ο Τάσος έκανε σολο με διασκευή Cure το Lovecats(σωστά;) και γνώρισε αξισημείωτη ραδιοφωνική επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους άλλους δίσκους τους μπορώ να τους βρω κάπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλύτερο συγκρότημα του 1986 παραγωγός τότε στον Power FM τον είχα λιώσει τον δίσκο να παίζω όλα τα τραγούδια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καλύτερο συγκρότημα του 1986 παραγωγός τότε στον Power FM τον είχα λιώσει το δίσκο να παίζω τα τραγούδια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή