Pages

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ο κουκουλοφόρος της Μανόλιας Σκουλούδη, σαν απόγονος αρχαίων ελλήνων!

Εντυπωσιακή η ιδέα της εικαστικού Μανόλιας Σκουλούδη να ζωγραφίσει κουκουλοφόρο, έτοιμο – όπως δείχνει το βλέμμα του- να τα κάνει όλα γης μαδιάμ, ενώ στο φόντο  υπάρχουν νεαροί ιππείς της Αρχαίας Ελλάδας, όπως εμφανίζονται σε μελανόμορφο αγγείο του Αμάσι, 550 π.χ. Ποιο είναι το νόημα του έργου;


Μανόλια Σκουλούδη
Amasis Painter 2018
Ακρυλικό, κόλλα, χαρτί. 100 Χ 151 cm

Ο γενικός τίτλος της Έκθεσης των έργων της καλλιτέχνιδας, είναι «Μέσα στο κουκούλι». Συνεπώς, ο κουκουλοφόρος, θεωρείται μέσα στο κουκούλι του κράνους του, σε μία κατάσταση μεταβατική. 
Το έργο, έλκει την έμπνευση, από την μεταμόρφωση του μεταξοσκώληκα σε πεταλούδα. 
Ο μεταξοσκώληκας, κλεισμένος στο κουκούλι του, ή θα πεθάνει μέσα σε αυτό, ή θα απελευθερωθεί, αφού όμως μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.Τρία οκτάκτινα αστέρια, μοιάζουν με χρονομηχανή, που φέρνουν τον κουκουλοφόρα στο σήμερα, από ένα απώτατο παρελθόν. Ο νεαρός, έρχεται από τους ιππείς, που καλπάζουν για κυνήγι ή πόλεμο, την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. 

Με το έργο αυτό, 
η Μανόλια Σκουλούδη, αφηγείται μια στιγμή της ιστορίας των μορφών: ο νεαρός, που στην αρχαιότητα ήταν ένας από τους ιππείς, σήμερα, έγινε ένας οργισμένος κουκουλοφόρος, όμως ακόμα σε ένα κουκούλι, ακόμα σε στάδιο μεταμόρφωσης. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα γίνει πεταλούδα; Ο χρόνος θα δείξει. Η Σκουλούδι, ονόμασε το έργο αυτό, Amasis Painter, αφού οι ιππείς, είναι παρμένοι από την ζωγραφιά στο αρχαιοελληνικό αγγείο (φωτο), από το  εργαστήριο του Αμάσι, όπου διέπρεψε σημαντικός αγγειογράφος, γνωστός ως ζωγράφος του Αμάσι.

Η Έκθεση "Μέσα στο κουκούλι" της Μανόλιας Σκουλούδη, πραγματοποιείται ΣΤΟΣΧΟΛΕΙΟ, Προποντίδος 51, 10444, Αθήνα, σταθμός μετρό Σεπόλια ή Αττική.
Εγκαίνια: Σάββατο 2/6 στις 20:00 – 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 2/6 – 23/6.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 18:00 – 21:00 ή άλλες μέρες με ραντεβού.
Επικοινωνία: angie_karatza@hotmail.com, 2105129248 και 6977149706.

Η Μανόλια Σκουλούδη (φωτο) γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1947. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1966-1971) ζωγραφική, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Νίκο Νικολάου, και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη.
Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, παρακολούθησε στο Παρίσι (1972-1976) εργαστήρια ζωγραφικής, λιθογραφίας και συνθετικών υλών. Από το 1976 ως το 2010, εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου ασχολήθηκε με την συντήρηση αρχαιοτήτων, την αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων, την σχεδίαση αρχαιολογικών ευρημάτων και την εκπόνηση μουσειογραφικών μελετών για τις εκθέσεις αρχαιοτήτων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Πειραιά, Σαλαμίνας, και Μαραθώνα.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ: ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, Θεσσαλονίκη 1979, Γκαλερί ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, Αθήνα 1980, Εικαστικός Χώρος Χ, Αθήνα 1996, ΣΤΟΣΧΟΛΕΙΟ, Αθήνα 2018.


Credits
Όλες οι φωτογραφίες της Έκθεσης, Μανώλης Νταλούκας, 2018.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου