Pages

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ WOODSTOCK....





1.Πού έγινε;

Το φεστιβάλ του Woodstock δεν έγινε στο Woodstock.

Σχεδιαζόταν να γίνει εκεί, αλλά οι κάτοικοι, είχαν ξεσηκωθεί, και απειλούσαν πως αν πατούσαν εκεί οι «βρωμοχίπηδες», θα τους κυνηγούσαν με τις τσουγκράνες. Έτσι, οι διοργανωτές, μετέφεραν το φεστιβάλ σε φάρμα (Max Yasgur's) της πόλης Bethel, που απέχει, 100 σχεδόν χιλιόμετρα, από το Woodstock.

2.Ποιοί το διοργάνωσαν;

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τέσσερις πανέξυπνους νεαρούς (ο μεγαλύτερος ήταν 27 χρόνων), που ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν χρήματα για να αποκτήσουν στούντιο ηχογραφήσεων. Τα ονόματά τους : John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld, και Mike Lang.

3.Πότε έγινε και πόσες μέρες διήρκεσε;

Το Φεστιβάλ σχεδιαζόταν τριήμερο 15 -17 Αυγούστου 1969. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «3 ΜΕΡΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ», και έτσι (3 DAYS OF PEACE AND MUSIC) τυπώθηκε στην αφίσα. Τελικά όμως, εξελίχθηκε τετραήμερο, και μάλιστα στις 18 Αυγούστου 1969, την τέταρτη μέρα, εμφανίστηκε ο Hendrix, τον οποίο οι περισσότεροι δεν είδαν, αφού είχαν φύγει από τη νύχτα της τρίτης μέρας, νομίζοντας ότι το φεστιβάλ τελείωσε.

4. Γιατί οι Doors δεν συμμετείχαν;

Και οι Doors και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες, σπουδαία ονόματα της εποχής, είχαν καλεστεί, αλλά δεν πήγαν. Ο λόγος είναι ότι κανείς, δεν περίμενε το Φεστιβάλ αυτό, να έχει επιτυχία. Όλοι νόμιζαν ότι οι «πιτσιρικάδες» και άγνωστοι διοργανωτές, θα μάζευαν πολύ λίγο κόσμο. Τα γκρουπ που πήγαν, πήγαν όχι γιατί πίστευαν ότι το Φεστιβάλ θα ήταν κάτι σημαντικό, αλλά γιατί τους άρεσε η «τρέλα» των πιτσιρικάδων. Οι Doors, κατά το κοινώς λεγόμενο, την πάτησαν, νομίζοντας πως το Φεστιβάλ, ήταν ανάξιο λόγου.

5.Γιατί το Φεστιβάλ, τελικά συγκέντρωσε, τόσο πολύ κόσμο;

Γιατί, είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός των χωριατών στο Woodstock, που με τις τσουγκράνες στα χέρια απειλούσαν να μην πατήσει κανένας χίπις στον τόπο τους. Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταδόθηκαν από τις τηλεοράσεις και αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση. 500 χιλιάδες χίπηδες πήγαν τελικά, από όλα τα μέρη της Αμερικής.

6.Ως ύμνος του Φεστιβάλ, αναδείχθηκε το τραγούδι Woodstock, της Joni Mitchell. Ποια μέρα έπαιξε εκεί;

Καμία. Η Joni Mitchell, ήταν από αυτούς που δεν περίμεναν να γίνει κάτι σπουδαίο και δεν πήγαν. Στη διάρκεια όμως του Φεστιβάλ, και παρακολουθώντας τις ανταποκρίσεις από την τηλεόραση, συγκλονίστηκε από τις εικόνες και έγραψε το γνωστό μας τραγούδι. Ο Ύμνος λοιπόν, γράφτηκε από την Joni, που παρευρισκόταν εκεί, όχι σωματικά, αλλά ψυχικά.

7.Γιατί το Woodstock, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του Ροκ και πέρασε στην αθανασία;

Λόγω της ταινίας. Ο σκηνοθέτης Michael Wadleigh, είχε την ιδέα να κινηματογραφήσει το Φεστιβάλ. Η ταινία αυτή, αποτύπωσε καταστάσεις ανεπανάληπτες, μοναδικές. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και επηρέασε τη νεολαία όλου του κόσμου.

8.Η Ταινία παίχτηκε τότε στην Ελλάδα;

Ναι. Για πρώτη φορά το φιλμ προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1970. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης είχε έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών, πάνω στο νόημα του κινηματογραφικού του έργου. Όμως αμέσως , το Woodstock, απαγορεύτηκε από τη χούντα. Η προβολή του «επετράπη» αργότερα, αφού όμως οι χουντικοί αφαίρεσαν το υλικό που έκριναν ως επικίνδυνο για τη νεολαία. Το υλικό που αφαιρέθηκε, είχε διάρκεια μίας ώρας. Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση του φιλμ, ίσχυε πάντα κατά την Εποχή της Δικτατορίας, διότι η αφαίρεση των ουσιαστικότερων σκηνών, αλλοίωνε το ήθος και το ύφος. Παρόλη την λογοκρισία, το Woodstock, επηρέασε εξαιρετικά, αποτελώντας το κύριο πρότυπο (αισθητικής και συμπεριφοράς), στην διαμόρφωση της ελληνικής ψυχεδελικής νεολαίας.


8 σχόλια:

  1. We are stardust
    We are golden
    And we've got to get ourselves
    Back to the garden

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.cracked.com/article/116_5-facts-about-woodstock-hippies-dont-want-you-to-know/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά - κλαπαρχιδιές προς δημιούργησιν κατινίστικου εντυπωσιασμού.
      Τα καθ` αυτώ γεγονότα τα ξέρει κι η κουτσή Μαριά, βέβαια ο συγγραφέας είναι ο πρώτος που ανακάλυψε την «χίπικη συνωμοσία» προς απόκρυψιν αυτών τον αληθειών από το κοινό.

      Τί άλλο θα μας πεί ο Τοτός; Οτι οι Χελζ Ειτζελζ σκότωσαν κάποιον φουκαρά στην συναυλία του Τζάγκερ στο Αλταμοντ; Οτι η Τζοπλιν πέθανε από οβερντόους; Άει κατούρα, ρε βλήμα.

      Το οτι μπόρεσε να γίνει το μικρό θαύμα του Γούντστοκ, ΠΑΡΑ, και ΕΝ ΜΕΣΩ όλων αυτων των αρνητικών, του διαφεύγει και προφανώς θα του διαφεύγει στον αιώνα τον άπαντα. Κανας Ρηγκανο-Θατσερικός πιτσιρίκος θα είναι, φαντάζομαι, που του πάει το σκατό στην κάλτσα αμά πιεί και μισή τζούρα...

      Διαγραφή
  3. Και Ενα Αφιερωμα Για Το Isle Of Wight Πιστευω Θα Ειχε Ενδιαφερον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκει δεν την πατησαν οι doors.πηγαν..πηραν το μαθημα τους που δεν πηγαν στο woodstock μαλλον.

      Διαγραφή
  4. Και ούτε ο Dylan, φυσικά. Καλό είναι να θυμόμαστε οτι ο ορισμός του ροκά δεν αποκλείει αυτόν του παραδόπιστου, και οι εν λόγω δεν ήταν happy με τα bucks που επροσφέρεντο.

    Βέβαια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί σε τί τέρας (Ιερόν ή Μη) θα εξελήσετο η φάση, αλλιώς θα ήταν πατείς με, πατώ σε να πιάσουν τη θεση του headline act (αν υπήρχε..)

    Πάντως μια πολύ καλή ταινία, αν θέλετε να δείτε λίγο πιο σε βάθος τα παρασκήνια, είναι το «Taking Woodstock» του Ang Lee. Συνιστώ ανεπιφύλακτα, ιδίως για το Ελληνικό ακροατήριο, που καμμιά φορά βαστάει κάπως αφελείς και ροδοχροιάζουσες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατι ποιος σου ειπε οτι σε τετοια μεγαλα event και διοργανωσεις δεν υπαρχουν προβληματα? οι αποψεις δεν ειναι παντα αφελεις ουτε υπαρχει παντα σε ολα συνομωσιολογια.

      Διαγραφή