Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Ένας πίνακας του καλλιτέχνη Γιώργου Μικάλεφ, δείχνει σαλταδόρους, να προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ έτοιμος είναι να τους πυροβολήσει ένας Γερμανός.
Οι Σαλταδόροι, έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα, για να μπορέσουν να πάνε μια κουραμάνα ή ένα δοχείο πετρέλαιο, στο σπίτι τους...



Διαβάστε όλο το άρθρο και ακούστε τα ιστορικά σαλταδόρικα τραγούδια ΕΔΩ


5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το αντικείμενο Μανώλη!!!

    Γιώργος Τσερεξίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -...ακούγοντας τις Ζαμπετικές, πραγματικά εκ-Παιδευτικές
    (αλήθεια, το υπουργείο μας περί την Παιδεία κάνει γνωστή την ύπαρξη αυτών των, με πραγματική αξία, τραγουδιών στους μαθητές, στους νέους ανθρώπους ώστε να μαθαίνουν πράματα περί την Κατοχή;)
    , ασματάρες περί την Κατοχή (γιατί ΖΑΜΠΕΤΑΣ δεν είναι μόνο τα "ουάχααα", τα "ώπα" κι οι διασκεδασοπενιές για να γλεντάνε Φαλαινοσκοτώστρες εφοπλιστές) μούρθανε στο νού και κείνα του τα λόγια:
    " Εποχή ναζισμού κι έχει καταλάβει την Ελλάδα η αξιότιμος κυρία Γερμανία. Χειμώνας και φόραγα μακριά σώβρακα μέχρι τον αστράγαλο, μάλλινα σώβρακα. Αυτά τα σώβρακα, στο εργοστάσιο που δούλευα, κατέβαινα στην αποθήκη και τα γιόμιζα σύκα, σταφίδες, στάρι, λούπινα και καλαμπόκι. Ό,τι έβρισκα μπροστά μου τα πέταγα μέσα, γέμιζα μέχρι τα γεννητικά μου όργανα. Όταν φεύγαμε από τη δουλειά μας ψάχνανε τις τσέπες και το στήθος, μην πήραμε τίποτα. Δεν με είχανε πιάσει κι όταν πήγαινα σπίτι ξεβρακωνόμουνα κι έκανα στριπτίζ με καλαμπόκι και λούπινα. Έτσι περάσαμε τις μέρες της κατοχικής δράσης κι αντίδρασης.".
    (Σελίδα 81 από το πόνημα της Ιωάννας Κλειάσιου "και η βρόχα έπιπτε...στρέιτ θρου" ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΒΙΟΣ&ΠΟΛΙΤΕΙΑ", εκδόσεις: ντέφι).
    Το δε ΦΙΛΕΡΙΚΟ Βιβλίο -κι εύγε στο φούλ για το ότι γίνεται αναφορά στο πόνημα αυτό στην παρούσα ανάρτηση- τόχω διαβάσει κι είναι, πράγματι, εκπληκτικό στην ανάγνωσή του από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκλονιστικές ιστορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο μ ένα δάκρυ ψυχής μπορούνε να συγκριθούνε αυτά τα υπέροχα τραγούδια του κυρίου,κυρίου ΖΑΜΠΕΤΑ που φυσικά δεν μπορούνε γίνουν διαδακτεα ιστορια μιας και την ιστορική μνήμη των νέων γεννεων την έχουν υποτάξει οι εθνικόφρονες που έχουν κάνει τον δοσιλογισμό επάγγελμα στα συμφεροντα τους
    Τιμή και δόξα σ όλους τους ΜΙΚΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική η ανάρτησή σας και ιδιαιτέρως χρήσιμη για το διδακτικό υλικό μου. Ευχαριστώ πολύ.Αρκετά από όσα γράφετε σκοπεύω να αξιοποιήσω στη διδασκαλία του λογοτεχνικού αποσπάσματος " Οι πιτσιρίκοι " του Δ. Ψαθά με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας. Ευχαριστώ και πάλι, καλή συνέχεια. Δέσποινα Φορτσερά, Φιλόλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή