Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το Oktavision περιγράφει την Πανοπτική φυλακή μας.

Το Oktavision είναι ένα πρότζεκτ του θεσσαλονικιού Θανάση Αποστολίδη.
Ως δίσκος, καταγράφεται στα σημαντικότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, στην εποχή της Κρίσης. Ορίζει κάποιους από τους τοίχους της Φυλακής μας, και βλέπει τους δεσμοφύλακες διαφορετικά από την επικρατούσα αντίληψη: Δεν είναι οι μπάτσοι, ούτε οι πολιτικοί, αυτοί που κρατούν τα κλειδιά. Υπάρχουν φορές, που ο πραγματικός κλειδοκράτορας, είναι ο εαυτός μας. Μια τέτοια άποψη, θέτει υπό μερική αμφισβήτηση το σύνθημα «Βία στη Βία της Εξουσίας». Αν η Εξουσία του τρόμου, έχει και έδρα την σκέψη μας, τι Βία μπορεί να ασκήσει κανείς στο μυαλό του;


Ένα κελί φυλακής, είναι η μοναξιά, και περιγράφεται στο How Soon is Now? , διασκευή βέβαια του παλαιότερου εξαιρετικού τραγουδιού των Smiths.
Ο ήρωας, ζει βίο άστατο. Φίλος ή φίλη, φαίνεται να τον νουθετεί, να αλλάξει τον λάθος τρόπο ζωής του. Εκείνος απαντά

How can you say I go about things the wrong way?
I am human and I need to be loved
Just like everybody else does

«Υπάρχει ένα κλαμπ που μπορείς να πας, να βρεις κάποιον που θα σε αγαπήσει». Και πηγαίνεις, και στέκεις μόνος στην μπάρα, και φεύγεις μόνος, και πηγαίνεις σπίτι σου, και κλαις, και θέλεις να πεθάνεις. Και στην ενθάρρυνση «Κάτι καλύτερο θα ‘ρθει τώρα» ο ήρωας, απαντά «Μια ζωή περιμένω...τι εννοείς; ... πότε θα’ ρθει αυτό το “τώρα”;».

Είναι φανερό, πως, από μια τέτοια σκληρή  φυλακή, δεν δραπετεύεις με Βία. 



I am the son/And the heir/Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and heir/Of nothing in particular
You shut your mouth/How can you say
I go about things the wrong way?
I am human and I need to be loved/Just like everybody else does
I am the son/And the heir/Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and heir/Of nothing in particular
You shut your mouth/How can you say
I go about things the wrong way?/I am human and I need to be loved/Just like everybody else does
There's a club if you'd like to go/You could meet somebody who really loves you/So you go and you stand on your own
And you leave on your own/And you go home and you cry
And you want to die/When you say it's gonna happen "now"
Well when exactly do you mean?/See I've already waited too long

Το Oktavision, περιέχει οκτώ κομμάτια (επτά τραγούδια και ένα ηχοτοπίο) που συνιστούν ένα Πανοπτικόν. Η έννοια του Πανόπτη (Big Brother) και η κοινωνία υπό παρακολούθηση, έχει αναλυθεί στο μπλογκ, στην παρουσίαση της ομότιτλης Έκθεσης, στην γκαλερί Depo Darm (5 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2017). Δες ΕΔΩ



Ζούμε σε έναν χώρο επιτηρούμενο. Σχεδόν κάθε δραστηριότητά μας, μπορεί να παρακολουθηθεί, και να εντοπιστεί. Η συνομιλία μας στο τηλέφωνο, η κίνησή μας στον δρόμο, η πιστωτική μας κάρτα, η πλοήγησή μας στο διαδίκτυο, αφήνουν ίχνη.

Το Oktavision, βάζει μια επιπλέον, πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση, στην έννοια του Πανόπτη: Όταν ο Big Brother, είναι το δικό μας μυαλό, πώς μπορείς να ξεφύγεις;
Αυτή είναι η υποβόσκουσα ερώτηση, στα οκτώ κομμάτια του εξαιρετικού δίσκου. Ο Αποστολίδης, αναφέρεται στην Ελλάδα της Κρίσης. Απευθύνεται στους νέους που δεν είχαν (και ίσως να μην έχουν) ποτέ την ευκαιρία να ανοίξουν κι αυτοί μια σαμπάνια. Ποιο είναι το λάθος, ποιο το σωστό, ποιος ο αγώνας, ποια η αλήθεια; Δεν δίνονται απαντήσεις, αλλά το ερωτηματικό, ισχυρό σαν γροθιά, αρκεί. Είναι υπερβατικός και όχι καθοδηγητικός, ο ρόλος της τέχνης. 



Wrong, but despite you were young, you weren’t good enough to celebrate to pick a good champagne. Wrong, but all over your flames, your teenage rituals, couldn’t promise save you from your evil games.
Fight, fight hard for your rights.
How can you fight yourself to prove to me you’re worth enough as said.
Try, try hard to understand,
how only such a man can drift away se far from his mistakes.
Wrong –It’s too late to let the cash flow
Right–It’s so blurry from inside
Wrong –It’s so cruel to be on the weak side
Right–If you’re ready for a fight

Hold- Hold the truth in your mind, it might not correlate with vision and truths of mainstream
Told- you’ve been told to obey, but something deep inside tells you to stay strict to your own dreams
Lies- lies all over the place
the servants disobedience is based upon corruption and lust
Truth-truth is hard to understand if someone writes your faith with violence and feeds you with his dust
Ποιο είναι το είδος μουσικής που περιέχει ο δίσκος; Ο Θανασης Αποστολίδης (φωτο),  μιλώντας στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, διευκρινίζει:


«Το project Oktavision είναι ένα crossgenre αμάλγαμα που διασταυρώνει 8 διαφορετικά αλλά παρεμφερή μουσικά είδη. Electro, Industrial, Indie , Trip Hop, Ambient ,Shoegaze, Synth pop, Post Punk.
Πολλαπλές γωνίες - Πολλαπλές Θεάσεις - Όπως και να το δει κανείς , από το Πανοπτικον κέντρο προς όλες τις κατευθύνσεις η από κάθε γωνία του Οκταγώνου χωριστά, το project διαμορφώνει την ταυτότητα του και τον ήχο του από τα επιμέρους στοιχεία, τραγούδια που γράφτηκαν απλά με μια κιθάρα ή σιγοψιθυρίζοντας τα συνωμοτικά στο κινητό περπατώντας στους δρόμους της πόλης, έπειτα ενορχηστρώθηκαν με ηλεκτρονικά - ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα με μια wall of sound - ψυχεδελική αισθητική».






Εν κατακλείδι, ο δίσκος είναι από τους καλύτερους της σύγχρονης σκηνής στην Ελλάδα. Από τα έργα που δημιουργήθηκαν στα δύσκολα χρόνια της Κρίσης, ξεχωρίζει αναμφίβολα, ως ποιότητα σκέψης. Δεν περιέχει την εύκολη οργή που έχουν για παράδειγμα τα περισσότερα τραγούδια του χιπ-χοπ. Βλέπει βαθύτερα, και εντοπίζει ψευδασιθήσεις και σκέψεις που οδηγούν σε αυτοφυλακίσεις. Σε αυτή την δυστοπία, υπάρχει ένα γενικότερο και μη προφανές δράμα. Δεν είναι εύκολο να έχει κανείς μια τέτοια διάθεση και ματιά. Ειδικά σήμερα, που ο ένας, πάει να φάει τον άλλον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου