Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Κίτρινο Σούρουπο - Τραγούδια και άλλα καλλιτεχνικά έργα της ελληνικής drug culture

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση Κίτρινο Σούρουπο. Τραγούδια, μουσικές και άλλα καλλιτεχνικά έργα της ελληνικής drug culture.




Όλα τα κομμάτια, εκτός από ένα (Τρελό Φευγιό) μπορούν να κατεβούν ξεχωριστά,  δωρεάν
Για την ολοκληρωμένη έκδοση,  που περιλαμβάνει πορτραίτο του Παύλου και της Ηδύλης, σε υψηλή ανάλυση (φωτογραφία Μανώλη Νταλούκα, 1987) και ένα 17σέλιδο pdf με ανάλυση των τραγουδιών, αναφορά στο Κίτρινο Σούρουπο και τα βασικά καλλιτεχνικά έργα, πρέπει να γίνει συνολικό download, στα 8 ευρώ (Δες και ΕΔΩ ).




Το Blue, είναι γραμμένο από τον Μίχο Κολιόπουλο, αφιερωμένο στην μνήμη του  φίλου του, Σωτήρη Νάτση, που πέθανε από od. Στον δίσκο, υπάρχουν τέσσερα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου. Τα δύο (Come to me και Εν Κατακλείδι) είναι πρόχειρα ηχογραφημένα σε κασετόφωνο, το 1977, στο σπίτι του, στην οδό Δροσοπούλου.
Τα τραγούδια αποτελούν τον επίλογο, μεγαλύτερου ερωτικού λόγου που ο Παύλος ηχογραφεί σε κασέτα, και την στέλνει στην αγαπημένη του, Γιόλα Αναγνωστοπούλου στο Παρίσι.
Τα άλλα δύο (Woman και Welcome to the Show) είναι από στούντιο ηχογράφηση, πιθανότατα του 1990. Τα δύο αυτά τραγούδια, σκόπευε ίσως να συμπεριλάβει στο κύκνειο άλμπουμ του, που άρχισε να ηχογραφεί, αλλά δεν πρόλαβε να τελειώσει. Τα δύο τραγούδια του Μιχάλη Ανδριτσάκη (Επαίτης και Το Τραίνο), αναφέρονται σε δύσκολες και πολύ «σκονισμένες» μέρες του στο Παρίσι. Η ψηφιακή έκδοση, περιλαμβάνει και δύο τραγούδια του Βασίλη Πετρίδη, συνοδοιπόρου του Παύλου Σιδηρόπουλου, στο συγκρότημα Απροσάρμοστοι, αλλά και στον δρόμο που οδηγούσε στις σκόνες.
Το «Τι Αξίζει» είναι ένα αναρώτημα, αν άξιζε τελικά ένα τέτοιο ταξίδι.
Το Love in Vain, είναι τραγούδι του 1937 του Robert Johnson  (Love In Vain Blues) το οποίο όμως, ο Βασίλης Πετρίδης, αγάπησε από την εκτέλεση των Rolling Stones (1969).

Το Τι Αξίζει του Βασίλη Πετρίδη, ακούγεται και ως υπόκρουση στο Τρελό Φευγιό (παίζει και τραγουδά ο Βαγγέλης Γερμανός) ενώ ο Μανώλης Νταλούκας διαβάζει στίχους από το ποίημα So Long Baby So Long της Γιόλας Αναγνωστοπούλου. Ακούγεται η φωνή της ποιήτριας, που μιλά για την σχέση της με την ηρωίνη.


3 σχόλια: