Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μαρία Λύμπουρα – Searching for God/t (ΑΣΚΤ, 22 -29 Ιουνίου 2018)

Όλες οι φωτογραφίες, Μ.Νταλούκας

Η Μαρία Λύμπουρα, πλάι στο έργο της The Little Black Hole, μας καλεί να την ακολουθήσουμε στην μισοσκότεινη αίθουσα, όπου με σημειολογικά βίντεο περιγράφει την έννοια του Σοβαρού Κλόουν. Η όλη σκέψη της, θυμίζει το Jokerman, τραγούδι του Bob Dylan, στο οποίο, ο αμερικανός καλλιτέχνης, ορίζει την κοινωνική και ατομική ζωή, σαν μία εναλλαγή προσωπείων, και τον άνθρωπο, έναν σοβαρό κλόουν. 


Η "ανακάλυψη" του Θεού, απαλλάσσει από τα τραγικά προσωπεία, και επιφέρει την μεγάλη εμπειρία της Ζωής. 
Έτσι, γενικός τίτλος της Έκθεσης,είναι Searching for God/t, και αυτή η πρόσθεση του t στην κατάληξη, σημαίνει 
πως ενίοτε το Searching ξεχνιέται στις καθημερινές συνάφειες και το for God γίνεται forgot.



 Η σκοτεινή αίθουσα με τα βίντεο, λειτουργεί σαν ένας θάλαμος αυτογνωσίας. Όμως η σημειολογική γλώσσα, δεν γίνεται εύκολα κατανοητή. Σε όλα τα βίντεο, βλέπουμε την καλλιτέχνιδα, με διάφορα προσωπεία, αλλά και στιγμές αναπόλησης της παιδικής της ηλικίας.
Στην πραγματικότητα, έχουμε μια διαδικασία διαλογισμού της Λύμπουρα, πάνω στην δική της ζωή. Είναι αυτό άραγε, αρκετό να μας κάνει να διαλογιστούμε κι εμείς; Εξαρτάται από την διάθεση του καθένα.

Ένα τεράστιο εμπόδιο είναι, πως κανείς δεν πιστεύει πως είναι ένας Κλόουν. Κατά κανόνα, πιστεύουμε, πως κατέχουμε μόνο εμείς την Αλήθεια. Πολλοί, είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν για την δική τους "Αλήθεια".
Ποια είναι η Αλήθεια λοιπόν;
Η συνειδητοποίηση της ανθρώπινης τραγωδίας, αποτελεί το πρώτο βήμα, στο να απαντηθεί η ερώτηση. Και ακόμα, η συνειδητοποίηση του πεπερασμένου της επίγειας ύπαρξης. Η συνειδητοποίηση πως υπάρχεις, μετά από δισεκατομμύρια χρόνια ανυπαρξίας. Και κάποτε πάλι, σταματάς να υπάρχεις.

Στέκομαι λίγο να ξεφυλλίσω το βιβλιαράκι που υπάρχει στο έργο The Little Black Hole, που βρίσκεται στην "πύλη" της αίθουσας διαλογισμού. Στην πρώτη σελίδα, μια μικρούλα μαύρη τρυπίτσα, που σε κάθε σελίδα μεγαλώνει. Ένα μαύρο καταλαμβάνει όλη την τελευταία σελίδα.

Η Μαρία Λύμπουρα γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1992. Η Έκθεση των έργων της με γενικό τίτλο Searching for God/t, αποτελεί την πτυχιακή της εργασία.
Θα την δείτε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), μέχρι τις 29 Ιουνίου 2018, ώρες 10:00 – 20:00, Θ Εργαστήριο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου