Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Τα Φανταστικά Όντα του Δημήτρη Κριτσωτάκη (ΑΣΚΤ, 22 – 29 Ιουνίου 2018)

Όλες οι φωτογραφίες Μ.Νταλούκας

Είδαμε την Έκθεση Αϊμπεγκγιορπάρντ-ον του Δημήτρη Κριτσωτάκη, εξαιρετική σπουδή πάνω στα Φανταστικά Όντα, που υπάρχουν ή ενδεχομένως υπάρχουν. Ο τίτλος της Έκθεσης, οφείλεται σε ένα από αυτά τα Φανταστικά Όντα, το οποίο όμως, δεν αποτυπώνεται ως μορφή, αλλά περιγράφεται με τα λόγια του καλλιτέχνη:



Αϊμπεγκγιορπάρντ-ον
Ον διχόθυμον, που τις περισσότερες ώρες του 24ώρου, ζητούσε ανυπόκριτα συγγνώμη για τις απροσεξίες του και τις υπόλοιπες έσταζε ειρωνεία, πάνω στους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς, ότι τάχα, είχε κάποτε υποσχεθεί έναν κήπο με τριαντάφυλλα.

Η Έκθεση, εκτός από ζωγραφικά έργα, περιλαμβάνει και βίντεο. Έχει κάτι το μαγικό. Θα ενθουσίαζε τον αείμνηστο φαντασιομέτρη, Θάνο Βελλούδιο, αλλά και τον Μπόρχες, ο οποίος θα συμπεριλάμβανε σίγουρα, τα Φανταστικά Όντα του Κριτσωτάκη, στο βιβλίο του, των Φανταστικών Όντων. 

Σε τραπέζι μελέτης, που υπάρχει στην  Έκθεση, βρίσκουμε σχέδια και σκέψεις του καλλιτέχνη, αλλά και το βιβλίο του Μπόρχες.
Γράφει ο Μπόρχες  στον πρόλογο του Βιβλίου των Φανταστικών Όντων της έκδοσης του 1967:
Ο τίτλος του παρόντος θα μπορούσε να δικαιολογήσει το να περιληφθούν σε αυτό και ο πρίγκιπας Άμλετ, το σημείο, η γραμμή, η επιφάνεια, τα ν-διάστατα υπερεπίπεδα και υπερόγκοι, όλες οι γενικές έννοιες, ενδεχομένως ο καθένας από μας και ο Θεός. Εν ολίγοις, το σύμπαν.

Ο Δημήτρης Κριτσωτάκης, σχολιάζει:

Η δήλωση αυτή του Μπόρχες, με παίρνει από το χέρι για τις δικές μου αναζητήσεις!

Αν ο Διογένης αναζητούσε με το Φανάρι του, Ανθρώπους, ο Κριτσωτάκης αναζητά, με το Φανάρι της φαντασίας του, Φανταστικά Όντα. Στις σημειώσεις του, εξηγεί πως κάποια από αυτά υπάρχουν, και άλλα ενδεχομένως υπάρχουν. Όπως χαρακτηριστικά γράφει:

Το Ξαναξεπαρθενιάζ-ον
είναι άραγε oν, υπαρκτό?
Το Ξαναξεχαρβαλιάζ-ον ίσως?
Το Ξαναξεδοντιάζ-ον ?
Το Ξαναξεσκεπάζ-ον όμως, είναι βεβαιότητα.
Κοιμόμαστε μαζί κάθε βράδυ. 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μας εξηγεί:

Υπήρχαν όντα, που τους άρεσε να συναγελάζονται εμμονικά με κάποια άλλα και έτσι δημιουργήθηκε μια ποικιλία αδιαχώριστων ζευγών όπως π.χ., το Αμίλητ-ον Νερ-όν, το Πολιτικ-όν Ζώ-ον, το Συλλογικ-όν Ασυνείδητ-ον. Επίσης, κάποιο από αυτά τα αδιαίρετα όντα, ενωνόταν με κάποιο άλλο διπλό φτιάχνοντας ένα πιο σύνθετο ζευγάρι. Μία περίπτωση τέτοιας παρέας, που ανασύρω από τη μνήμη μου χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε βιβλιογραφίας, είναι το Αναγκαί-ον Κακ-όν για το Κοιν-όν Καλ-όν, που από παλιά μέχρι τις μέρες μας ταλαιπωρεί τον κοσμάκη. 


Φωτ. Ο Δημήτρης Κριτσωτάκης, με ένα από τα Φανταστικά Όντα του.

Η Έκθεση Αϊμπεγκγιορπάρντ-ον του Δημήτρη Κριτσωτάκη, είναι η παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας του. Θα την δείτε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), μέχρι τις 29 Ιουνίου 2018, ώρες 10:00 – 20:00, Θ Εργαστήριο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου