Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η Άννα (S O a N N E F a I R) αυτοφωτογραφίζεται στις τουαλέτες. Γιατί;

Η Άννα Lefka (φωτο), γνωστή και σαν S O a N N E F a I R, είναι ίσως η πιο εκκεντρική καλλιτέχνιδα στην Αθήνα. Καιρό τώρα, τραβά selfies σε κοινόχρηστες τουαλέτες τις οποίες και ανεβάζει σε social media. Γιατί το κάνει; Η ίδια, με το κείμενό της που ακολουθεί, μας εξηγεί τους λόγους:



Φωτο: Η Άννα σε WC selfie στο Boiler.

Ξεκίνησα να βγάζω τις WC selfies σε μια περίεργη και δύσκολη περίοδο της ζωής μου ως μια προσπάθεια επαναδιεκδίκησης και αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος. Του δικού μου σώματος.

Διάλεξα ως χώρο τις κοινόχρηστες τουαλέτες, κυρίως σε bars και cafe γιατί είναι ένας χώρος συνήθως κακοφωτισμένος, στον οποίο πρέπει να τραβήξεις μια photo γρήγορα, πριν μπει κάποιος. Άρα η αισθητική είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένο ότι θα είναι μάλλον κακή. 


Φωτο: Η Άννα σε WC selfie στο Boiler.

Επίσης, τα bars είναι ένας χώρος στον οποίο οι γυναίκες γίνονται συνήθως αντικείμενα στο βλέμμα των άλλων. 
Με τις selfies γινόμουν ένα δρων υποκείμενο και στην συνέχεια, με την ανάρτηση τους σε social media, ένα αντικείμενο και πάλι, αλλά ταυτόχρονα και ένα δρων υποκείμενο.
Σχεδόν αμέσως όλο αυτό μετατράπηκε για μένα σε ένα πείραμα, με τη μορφή μελέτης.


Φωτο: Η Άννα σε WC selfie σε τουαλέτα πλοίου. Την ανέβασε με την λεζάντα: "Γιατί η μικρή Αννούλα πήγε στο νησί; Για να βγάλει selfie στο WC του πλοίου".

Ο τρόπος που βλέπουν οι άλλοι μια selfie στο διαδίκτυο είναι αποκαλυπτικός της θέσης που συνεχίζουν να έχουν ακόμα οι γυναίκες στον κοινωνικό χώρο.
Η εικόνα μιας γυναίκας σχολιάζεται, το σώμα της γυναίκας αντικειμενοποιείται, η ίδια η γυναίκα όμως δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτή την εικόνα όπως θέλει. Η εικόνα αυτή υπάρχει μόνο για την τέρψη των άλλων. Μια γυναίκα που ανεβάζει μια selfie “ψάχνεται”. Η εικόνα της δεν υπάρχει για τον εαυτό της, υπάρχει μόνο για την απόλαυση των άλλων και περνάει από την κρίση και την έγκριση ή την απόρριψη των άλλων. 


Φωτο: Η Άννα σε WC selfie στο six dogs. Την ανέβασε με λεζάντα : 
Hestra, check
Vinyl skirt, check
Fishnets, check
Drink, check
Stupid chick, check
Other stuff not depicted


Έτσι άρχισα να γίνομαι πιο προκλητική, να συμπεριλαμβάνω στις photos τις λεκάνες της τουαλέτας, ή διάφορες περίεργες ή αηδιαστικές λεζάντες για να δω τι θα συμβεί. Oι WC selfies ήταν ακόμα ένα πείραμα ενάντια στην σεμνοτυφία, την σοβαροφάνεια, ενάντια στην εικόνα του καλού κοριτσιού που δεν συχνάζει στα μπαρ, δεν πίνει, αναρτά μόνο όμορφες, καλοφωτισμένες φωτογραφίες σε όμορφο φόντο (και καλά κάνει βέβαια αν αυτό γουστάρει).

Φωτο: Η Άννα σε WC selfie στο Χασάν Καφε Μπαρ.

Τις περισσότερες φορές όμως προσπαθούμε στα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα να προβάλουμε μια ιδανική εικόνα του εαυτού μας, ή να κρύψουμε την εικόνα του σώματος μας, επενδύοντας στις έξυπνες ή όμορφες σκέψεις μας. Όλο αυτό γίνεται εξιδανικευμένα μονοδιάστατο. Σίγουρα λοιπόν είχε να κάνει πάρα πολύ με το πως μπορεί κανείς να μανιπουλάρει ή και να κατασκευάσει την εικόνα του στο διαδίκτυο και το πώς μεταφράζουν ή ερμηνεύουν οι άλλοι αυτή την εικόνα. 

Φωτο: Η Άννα σε WC selfie στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ανέβασε με την λεζάντα "My drunken ass continued & multiplied 2 eternity"

Τι θα γινόταν αν κάποιος, μια γυναίκα, προέβαλε μια μονοδιάστατα “κακή” εικόνα του εαυτού της, κακή σύμφωνα με το κυρίαρχο κοινωνικό πρότυπο. Στο τέλος είχε να κάνει μόνο με αυτό. Αυτό που με εξέπληξε στο τέλος, ήταν ότι ακόμα και άτομα που με ήξεραν προσωπικά, άρχισαν να με κρίνουν με βάση αυτή την ιντερνετική περσόνα και όχι το άτομο που ήμουν στην πραγματικότητα.

Φωτο: Η Άννα σαν Psychocandy σε WC selfie στο Boiler.

Επίσης, όλο αυτό λειτούργησε για μένα, με κάποιο τρόπο με βοήθησε πολύ ψυχολογικά σε μια περίοδο που η σχέση μου με το σώμα μου και το τι επιτρέπεται να κάνω με αυτό ακόμα και το σε ποιον ανήκει ήταν όλα πολύ ασαφή και βασανιστικά.
Ε, και είχε και πλάκα.

Άννα Lefka - 21 Σεπτ 2018- Για το μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ





10 σχόλια:

  1. συγγνωμη που θα το πω.αλλα η αναλυση που γινεται ειναι μια μαλακια και μιση. πιο πολυ θα κατανοουσα αν ελεγε καποιος οτι η κοινωνια μας ειναι σκατα και αυτη η κινηση δρα σημειολογικα.τουλαχιστον αυτο θα ειχε νοημα και θα το καταλαβαινα.τα υπολοιπα τα θεωρω μαλακιες και υποκριτικα.επισης γινεται προσπαθεια να χτιστει ενας μυθος οτι ολο αυτο παρουσιαζεται ως τεχνη.οχι κοπελα μου δεν χτιζονται μυθοι μεσω καταχρησεων ή σκανδαλων.οι μυθοι χτιζονται με το εργο.και πιστευω οτι δεν εχεις αναγκη ειδικα εσυ να το κανεις αυτο.καντο με τη μουσικη σου και τα υπολοιπα ειναι δευτερευοντα.διαφορετικα χτιζεις παλατι με υλικα απο σκατα.και στο λεω αυτο γιατι ξερω τι αξιζεις.συγνωμη και παλι για την ΄΄σκατενια΄΄ γλωσσα μου αλλα αυτη ειναι η αληθεια.ετσι και αλλιως ξερω οτι το σχολιο μου δεν θα δημοσιευτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "τα bars είναι ένας χώρος στον οποίο οι γυναίκες γίνονται συνήθως αντικείμενα στο βλέμμα των άλλων.
    Με τις selfies γινόμουν ένα δρων υποκείμενο και στην συνέχεια, με την ανάρτηση τους σε social media, ένα αντικείμενο και πάλι, αλλά ταυτόχρονα και ένα δρων υποκείμενο." Ένα πιπίνι που ντύνεται με μίνι, δικτυωτά, ημιδιάφανα και διάφορα αρκούντως αποκαλυπτικά, διαμαρτύρεται γιατί τη βλέπουν σαν "αντικείμενο" και όχι τα "πραγματικά προσόντα" της. Ρε άει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά κοπέλα είναι και ωραία τα λέει. Είσαι λίγο χρυσαύγουλο γι αυτό σκανδαλίζεσαι από την ωραία εμφάνιση ; Μολόγα...

      Διαγραφή
    2. Ή εγώ είμαι χρυσαύγουλο και σκανδαλίζομαι ή εσύ είσαι λιγούρης και σου τρέχουν τα σάλια. Και στις δυο περιπτώσεις η "καλλιτέχνις" έχει αποτύχει.

      Διαγραφή
    3. Γυναίκα είμαι και στρέητ. Άρα εσύ είσαι χρυσαύγουλο και σκανδαλίζεσαι- η καλλιυέχνις έχει πετύχει

      Διαγραφή
    4. Το ότι είσαι γυναίκα το σκέφτηκες πριν δεις το τελευταίο σχόλιό μου ή μετά; Ασε μας ρε εξυπνόπουλε...

      Διαγραφή
    5. συγνωμη που παρεμβαινω στην μικρη σας αλλα ενδιαφερουσα διενεξη.ενα μηνυμα προς την κοπελα.ΜΠΙΟΥ θελω να σε γνωρισω καλυτερα..στειλε μου μηνυμα αν θες.

      Διαγραφή
    6. η απαντηση μου στον πρώτο ανωνυμο που εγραψε για την κοπελια πως ειναι «Ένα πιπίνι που ντύνεται με μίνι, δικτυωτά, ημιδιάφανα και διάφορα αρκούντως αποκαλυπτικά...»: πας οστις χαρακτηρίζει πιπίνια και ενοχλείται με όσες ντυνονται με μινι, δικτυωτά και ημιδιάφανα είναι ή φασίστας ή ανώμαλος. Δεν θα ζητούσουμε ρε καραγκιόζι την αδεια σου για να βάλουμε μινι. αει τραβα στο κατσικοχώρι σου.

      Διαγραφή
    7. Πού είπα ρε ηλίθια ότι όσες ντύνονται έτσι είναι πιπίνια; Δηλ. δεν υπάρχουν ακόμα και γριές που ντύνονται με αυτόν τον τρόπο; Κι από πού συμπέρανες ότι "ενοχλούμαι" με αυτό το ντύσιμο (ή ακόμα κι ότι δεν μου αρέσει); Άντε να ξαναδιαβάσεις τί έγραψα μπας και καταλάβεις. Ηλίθια.

      Διαγραφή