Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ελληνική Ψυχεδέλεια

Ορισμός της ελληνικής Ψυχεδέλειας-Τα Βασικά ελληνικά ψυχεδελικά μουσικά έργα

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια, από το Καλοκαίρι της Αγάπης (1967), βασικό κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας ψυχεδέλειας και του κινήματος των Παιδιών των Λουλουδιών (χίπηδων).
Το πρώτο ελληνικό τραγούδι, που αναφέρεται ξεκάθαρα στο υπέροχο αυτό Καλοκαίρι, είναι Τα Παιδιά των Λουλουδιών, του Γιώργου Ρωμανού, γραμμένο στα τέλη του 1967.

Σε μια στιγμή, μια μουσική
αγγίζει την καρδιά
τώρα στ’ αστέρια θέλω να κρυφτώ
Στον ουρανό στον ήλιο που περνά
γελάνε τα παιδιά των λουλουδιών
Στον ουρανό σε σύννεφα χρυσά
πετάνε τα παιδιά των λουλουδιών...



Το Καλοκαίρι του 1967, στο San Francisco, στέφει ένα λαμπερό νεανικό φαινόμενο, που δεν περιορίζεται χρονικά, μόνο σε αυτό το καλοκαίρι. Προηγούνται και έπονται, ομοούσια γεγονότα, εξίσου λαμπερά: Οι Merry Pranksters (1964), Το Καλοκαίρι της Αγάπης (1967), το Woodstock (1969), η Βρετανική Εισβολή (1963-67), το Swinging London (στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60), είναι μερικά μόνο, από τα κεφάλαια της ψυχεδελικής ιστορίας.



Όλα αυτά τα γεγονότα, που συνδέονται με τα Κινήματα Ειρήνης της εποχής (ιδιαίτερα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ), με αντιδικτατορικές εκδηλώσεις (κατά της χούντας στην Ελλάδα, στην Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού), και με τις πρώτες αμερικανικές φοιτητικές εξεγέρσεις, επηρεάζουν την παγκόσμια νεολαία, και φυσικά και την ελληνική.
Έτσι, έχουμε κι εμείς, την δική μας συμμετοχή, σε αυτό που συγκλόνισε συθέμελα κάποτε τον κόσμο, και που ονομάζεται γενικά Ψυχεδέλεια. Η έκφραση της ψυχεδέλειας ...

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


1 σχόλιο:

  1. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χαζοχαρούμενο χουντόφιλο περιοδικό "Μοντέρνοι Ρυθμοί" που το επικαλούνται σαν ιστορική πηγή για το ελληνικό ροκ διάφοροι νεόκοποι μουσικογραφιάδες, αποσιώπησε παντελώς το Summer Of Love. Ό,τι μάθαμε γι αυτό ήταν από σπόντα και από πολλές άλλες διαφορετικές πηγές. Γι' αυτό τα γεγονότα του αμερικάνικου καλοκαιριού του 1967 έγιναν γνωστά στην Ελλάδα πολύ καιρό μετά.
    Πολύ καλό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή