Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Status Update 2019 - Ένα βιβλίο και νέο άλμπουμ του Παύλου Συνοδινού

Ο Παύλος Συνοδινός στην παρουσίαση του βιβλίου-cd που πρόσφατα κυκλοφόρησε (Φωτ. Μ.Νταλούκας, 2018)

Από τις καλύτερες μέχρι τώρα, κυκλοφορίες του 2018, είναι το Status Update 2019, τρίτο προσωπικό άλμπουμ του Παύλου Συνοδινού. Τα CD, των τραγουδοποιών, περιέχουν συνήθως και ένα μικρό booklet με τους στίχους των τραγουδιών. Εδώ, έχουμε την περίπτωση, το booklet να μεγεθύνεται και να εμπλουτίζεται τόσο, ώστε να γίνεται βιβλίο, που περιέχει αυτό πια, το CD.


Ακόμη, το booklet, ως φυσική μορφή (σε artwork Παύλου Συνοδινού, και επιμέλεια Λένας Πεδιώτη), είναι έργο τέχνης, και συμπληρώνει το CD, με αξιοθαύμαστο τρόπο. Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, υπάρχει QR Code, που μπορείς να κατεβάσεις τα τραγούδια σε mp3.


Στην εποχή μας, δισκοπωλεία και σοβαρές δισκογραφικές, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως οι Εκδόσεις και τα βιβλιοπωλεία. Αλλά μια τέτοια διέξοδο επιβίωσης, δεν μπορεί να την βρει ο κάθε τραγουδοποιός, αν δεν μετατραπεί λίγο σε ποιητή, λίγο σε συγγραφέα. Και αν δεν στρέψει τα μάτια, πέρα από τις δισκογραφικές, που κατά κανόνα (ακόμα και οι λεγόμενες ανεξάρτητες) τον βάζουν να υπογράψει πως τους παραχωρεί τζάμπα το έργο.


Τα κομμάτια του cd, αποτελούν προσωπικές ιστορίες του Παύλου Συνοδινού, που όμως αφορούν τον καθένα που αναζητά την φωτιά της Τέχνης, της Ζωής, της Φαντασίας.
Όπως λέει ο ίδιος, πολύ ευφυώς, στο Message in a Waltz, πρώτο κομμάτι....


Με τα δικά μου τα λόγια, κι όχι των άλλων τα λόγια, ονειρεύομαι να εμπνέω όσους με τα δικά τους τα λόγια, αναζητούν την φωτιά.

Ο «Διάολος» που ψάχνει να βρει απεγνωσμένα ο Παύλος Συνοδινός, δεν είναι ο έξω από εδώ. Είναι ο Δαίμονας Εαυτού, κατά την έννοια που έδωσε και ο Jim Morrison, ένας εαυτός που δεν χάνεται στα καθημερινά παζάρια, στις χυδαίες συναναστροφές και στα «ίδια σκατά».
Η Πόλη που αναζητά ο Συνοδινός, δεν είναι κάπου αλλού σε άλλα μέρη που κάποιοι ορίζουν ευτυχισμένα. Η Αθήνα, δεν του πέφτει μικρή. Ο Παύλος, το ξέρει, σαν άλλος Καβάφης, πως αν ρημάξεις εσύ ο ίδιος την ζωή σου σε ένα τόπο, σε όλη την γη την χάλασες. Άρα το ταξίδι, του Παύλου Συνοδινού, δεν είναι γεωγραφικό, αλλά αυτογνωσίας.




Τι περιέχει το βιβλίο
Status! Όχι απλά. Ποίηση, σκέψεις και εικόνες από το facebook. Ναι, υπάρχει πολύ συναίσθημα και οξυδερκής ματιά, σε αυτά τα καθημερινά status του ιντερνοχώρου.
Αυτή την ποίηση και κοφτερή σκέψη, την είδε και την απομόνωσε ο Συνοδινός, αφού και ο ίδιος για ώρες σερφάρει με διάθεση φαντασιακού ταξιδιώτη. Δεν τα βλέπεις όλα με την πρώτη ματιά. Πρέπει να ψάξεις τις λεπτομέρειες, τα νοήματα, όπως έψαχναν οι παλιοί εραστές την πιο μικρή λεπτομέρεια, στα γράμματα που τους έστελνε το πρόσωπο που αγαπούσαν.
Πέρα από τον έρωτα, υπάρχει και λόγος πολιτικός, και διαμαρτυρία. Αναφορές στον Παύλο Φύσσα, στον Steven Biko, στους πρόσφυγες που πνίγηκαν στο Αιγαίο, στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και άλλα πολλά.  

STATUS UPDATE
Παύλος Συνοδινός
Περιέχει μουσικό CD με 11 τραγούδια
Εκδόσεις ΚΨΜ σε συνεργασία με τη «Γέφυρα Πολιτισμού 440 Hz
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2018
Σελίδες: 112
Στοιχεία έκδοσης: χαρτόδετο, 14 Χ 20,5 cm + CD
Λιανική Τιμή: €15,00






1 σχόλιο:

  1. Μανώλη σου προτείνω αδερφέ να ακούσεις αυτό το δισκάκι από τα 1971.
    Παίζουν και δύο Ελληνόπουλα μέσα. Θα πάθεις την πλάκα σου φίλε. Να δεις πόσο προχώ ήταν η μουσική τότε στη βιομηχανική Γερμανία. Τσέκαρέ το φίλε και θα με θυμηθείς.
    http://venenosdorock.blogspot.com/2013/04/live-live-1971-1974-german-prog-rock.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή