Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Φανή Χούρσογλου – Κατόπιν Εορτής


Η Φανή Χούρσογλου αγκαλιάζει το ζωγραφικό έργο Γκουανάκο του Σταύρου Μπονάτσου, φιλοτεχνημένο στο Παρίσι το 1973 (Φωτ.Μ.Νταλούκας,2018)

Το βιβλίο της Φανής Χούρσογλου, με τίτλο Κατόπιν Εορτής, και υπότιτλο μικρές ιστορίες, κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις Απόπειρα. Πρόκειται μάλλον για ποιήματα, παρά για ιστορίες. Ποιήματα, γραμμένα με μαεστρία, αλλά .... Κατόπιν Εορτής. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Η φράση έχει δύο ερμηνείες. 


Η πρώτη, είναι: πολύ αργά για να διορθωθεί το κακό. Πρώτα κουτούλησες και μετά είδες τον τοίχο. Η δεύτερη ερμηνεία, είναι της αναπόλησης και της νοσταλγίας. Μια ωραία γιορτή που έγινε αλλά τώρα τελείωσε. Και οι δύο αυτές ερμηνείες, μπορούν να αποδωθούν στο βιβλίο αυτό, των εξωπραγματικών καταστάσεων, που συνέβησαν πέρα από την ιλουστρασιόν «πραγματικότητα» και την «κανονικότητα» των καλογυαλισμένων προσώπων που βλέπουμε στην tv. Αυτές οι καταστάσεις, δημιουργούν τις «μικρές ιστορίες» που η Φανή, περιγράφει  με ανάμικτα συναισθήματα. Επικρατεί το συναίσθημα της θλίψης για όλα αυτά που ήσαν ωραία αλλά πέρασαν. Ένα συναίσθημα χρώματος μπλε και ήχου γλυκόπικρου, όπως της Άννας της παιδικής φίλης, του Διονύση Σαββόπουλου. Από το πρώτο ποίημα, Η ανατροπή της πανσελήνου, υπάρχει κάτι γλυκό και πικρό: Η παρέα «από άλλο ανέκδοτο», «διάφανα αιλουροειδή» που στροβιλίζονταν «έτη φωτός μακριά». Αυτοί οι ονειροβάτες, γιόρτασαν κάποτε, κολλώντας στο φως της γιορτής «σαν ζαλισμένα έντομα» που δεν τους άντεξε όμως, και προσάραξε μαζί με αυτούς «στα ερείπια βαθιά των Ατλαντίδων».
Δεν μπορώ να μην παραλληλίσω το ποίημα, με τους «Οδεύοντες» της Γιόλας Αναγνωστοπούλου, η οποία μιλά για την ροκ δική της παρέα, με έναν επίσης πικρόγλυκο και ηρωικό τρόπο.

Οι μικρές ιστορίες, διανθίζονται από σχέδια της Φανής Χούρσογλου, αποτελώντας ενιαίο εκφραστικό σώμα.

Η Φανή Χούρσογλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Graphic Design (Bachelor και Master of Arts in Design απ’ το Πανεπιστήμιο του Derby) στη σχολή Βακαλό. Απασχολείται κυρίως σαν graphic designer. Η συλλογή μικρών ιστοριών Κατόπιν εορτής είναι η πρώτη της λογοτεχνική δημοσίευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου