Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

MORKA – Όλη η Αλήθεια για τα τραγούδια (Δεύτερο Μέρος)

Οι Morka. Από αριστερά: Πάμελα Ληκ, Πωλ Παπαδέας, Τζωρτζ Ταμπακόπουλος, Αντώνης Μπράβος, Ντόριαν Κόκας και Μιχάλης Ορφανίδης. Φωτογραφία αγνώστου, 1972, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Διαβάστε το Πρώτο Μέρος ΕΔΩ.


Β. Οι Morka (1971-73)

Το καλοκαίρι του 1971, η senior class του ACS είναι πλέον απόφοιτη και το μαθητικό συγκρότημα Stone Deep, διαλύεται.
Ο Ντόριαν Κόκας, με τον φίλο του Μάικ Μοραΐτη, σχηματίζουν ντουέτο, το οποίο και ονομάζουν MORKA. Το όνομα είναι ο συνδυασμός των δύο συλλαβών: ΜΟΡ από το Μοραΐτης και ΚΑ από το Κόκας.

Στην διάρκεια του καλοκαιριού, ηχογραφούν, τα τραγούδια τους I see και She Shouts. τα οποία η Polydor θα εκδώσει σε ένα 7ιντσο maxi single (1971), προσθέτοντας και τα δύο τραγούδια των Stone Deep τα οποία παρουσιάζει επίσης σαν τραγούδια των Morka.

Morka, ρεσιτάλ σε κινηματογράφο στο Λουτράκι (1972). ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Πολύ γρήγορα, το ντουέτο γίνεται συγκρότημα με έξι μέλη και τον Ιανουάριο του 1972, αφού έχει αποχωρήσει ο Μοραΐτης, η σύνθεση είναι :

Ντόριαν Κόκας –κιθάρα, φωνή
Αντώνης Μπράβος-μπάσο
Πωλ Παπαδέας-κιθάρα,φωνή
Τζωρτζ Ταμπακόπουλος-τραγούδι
Μιχάλης Ορφανίδης-ντραμς
Πάμελα Ληκ-φωνή

Αυτή είναι η βασική σύνθεση, με την οποία οι Morka, θα δώσουν όλα τα lives τους. Εμφανίζονται σε Κινηματογράφους, σε Σχολεία για ενίσχυση μαθητικών εκδρομών (εξαήμερων) και σε κλαμπάκια.

Η εταιρεία, προσπαθώντας να πουλήσει τα τραγούδια τους, και έχοντας τη νοοτροπία «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», τους συμπεριλαμβάνει στον δίσκο Pop Coctail (Polydor 2421017).
Ο Στέλιος Ελληνιάδης, σε κριτική που δημοσιεύει στη ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΑ (25 Μαρτίου 1972), ανακηρύσσει τον δίσκο, ως «Χειρότερο Δίσκο του Μήνα», κατακρίνοντας την κίνηση της εταιρείας, να βάλει σε ένα δίσκο, καλλιτέχνες σαν τους Socrates, Poll και Morka, μαζί με «τα αστεία ανθυποτράγουδα των Charms» και άλλα «απερίγραπτα κακά και φτηνά» σαν τα τραγούδια του Τόνι Πινέλι. Προτρέπει μάλιστα τους αναγνώστες «Κάντε τον δώρο στους εχθρούς σας», όμως για τους Morka, γράφει εγκωμιαστικά λόγια.
Στα μέσα του 1972, οι Morka ηχογραφούν δύο ακόμη τραγούδια, το And so she flies και το Γιατί.
Το πρώτο, είναι ένα αριστούργημα. Το δεύτερο όμως, είναι κακότεχνο. Όταν κάποτε ρώτησα τον Ντόριαν, να μου εξηγήσει το πώς βρέθηκε στο έργο τους, το Γιατί, ένα τόσο παιδαριώδες τραγούδι, μου απάντησε ...

Το "Γιατί", δεν εκφράζει το συγκρότημα. Ήταν αποτέλεσμα πίεσης από την εταιρεία, που ήθελε οπωσδήποτε να γράψουμε τραγούδι με ελληνικό στίχο.
Ούτε που ξέρω ποιος μου έδωσε στο στούντιο τους στίχους, ποιος τους έγραψε και γιατί πείστηκα να βάλω μια πρόχειρη μελωδία....

Το μυστήριο λύθηκε, ύστερα από μαρτυρία του Μιχάλη Ορφανίδη, ο οποίος μου αποκάλυψε την αλήθεια:  
Όταν ο παραγωγός τους, Κώστας Φασόλας, τους πίεσε να γράψουν ελληνικό στίχο, και αφού ο Ντόριαν στα ελληνικά αδυνατούσε να γράψει, ο Ορφανίδης κατέφυγε στον ... συνταξιούχο πατέρα του, που τότε είχε το χόμπι να σκαρώνει κάποια στιχάκια. Έτσι λοιπόν, και με το ισχυρό δεδομένο, ότι ο ίδιος ο Ντόριαν, το αποκήρυξε, αυτό το τραγούδι σε στίχους του πατέρα Ορφανίδη, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα τραγούδια των Morka.

Φωτο : Μιχάλης Ορφανίδης. Φθινόπωρο 1971. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας

Στις αρχές του 1973, οι Morka, ηχογραφούν τα υπόλοιπα τραγούδια που έχουμε από τα χρόνια της Εποχής της Δικτατορίας. Τα προτείνουν στην εταιρεία τους, αλλά ο παραγωγός Κώστας Φασόλας, δεν τα δέχεται, διότι επιμένει στην άποψη, για ελληνικό στίχο.
Ο Ντόριαν, προσπαθεί να τα δώσει αλλού, αλλά δεν τα καταφέρνει, αφού η πολιτική και κοινωνική συγκυρία, δεν ευνοεί πια το ψυχεδελικό ύφος. Έτσι τα τραγούδια αυτά μένουν στο συρτάρι, μέχρι να δουν το φως, πολύ  αργότερα, στην έκδοση του 1997.


Τα τραγούδια των Morka, που έχουμε από την ψυχεδελική περίοδο και τα χρόνια της Δικτατορίας. είναι:



Το συγκρότημα διαλύεται τον Απρίλιο του 1973, ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό του Μιχάλη Ορφανίδη. Συγκεκριμμένα, τα ξημερώματα της 21 Απριλίου 1973, ο Ορφανίδης διερχόμενος την οδό Σπευσίππου, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από αυτοκίνητο. 
Την βόμβα, την είχε βάλει εκεί, ο κτηνίατρος Ιπποκράτης Σαβούρας, που με το ψευδώνυμο «Συνταγματάρχης Πορφύρης» και με τον τρόπο αυτό, αγωνιζόταν να ρίξει τη χούντα. 
Ευτυχώς, αν και όλοι πίστευαν το αντίθετο, ο Μιχάλης Ορφανίδης, δεν έχασε το αριστερό πόδι. Πέρασε βέβαια κάποιος καιρός και τον επόμενο χρόνο, οι φίλοι βρέθηκαν πάλι με σχέδιο για νέο συγκρότημα. Με το όνομα Phos, εμφανίστηκαν για λίγο στο Ελατήριο, δίνοντας παραστάσεις, παρουσιάζοντας μάλιστα και νέα τραγούδια. Όμως τα τραγούδια, αυτά, δεν ηχογραφήθηκαν και μέχρι σήμερα, θεωρούνται χαμένα.

Morka, 1972. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας

Στα χρόνια της Μελαγχολικής Δεκαετίας

Οι Morka, επανεμφανίζονται με ηχογράφηση του 1986, αφού από τον προηγούμενο χρόνο, αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν πάλι. Η ηχογράφηση αυτή αποδίδει πέντε τραγούδια, γραμμένα το 1985, με γενικό τίτλο TRY AGAIN.
Τα τραγούδια αυτά, παρουσιάζονται όλα, για πρώτη φορά στην παρούσα ανάρτηση, στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, και μία μικρή ανάλυση του εννοιολογικού τους πλαισίου, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου