Ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο antivirusmagazine.
Το περιοδικό, αφορά στην λεσβιακή, τρανς, γκέι, bisexual και άλλων τάσεων, κοινότητα στην Ελλάδα.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός, που έγινε μάλιστα και εξώφυλλο στο τεύχος που κυκλοφορεί, μεταξύ άλλων, δήλωσε
Η συνέντευξη, δέχθηκε επικρίσεις (από κάποιους χαρακτηρίστηκε ψηφοθηρική) όμως, για πρώτη φορά, έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρεται καθαρά και ξάστερα, και με εγκωμιαστικά λόγια, στο δικαίωμα, της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού, και γενικότερα, στην ελεύθερη έκφραση του ατόμου.
Κάτι τέτοιο, πριν κάποια χρόνια, θα ήταν αδιανόητο, ακόμη και για τον αριστερό χώρο.
Κάτι τέτοιο, πριν κάποια χρόνια, θα ήταν αδιανόητο, ακόμη και για τον αριστερό χώρο.
Η συνέντευξη, δίνεται λίγο πριν το Athens Pride, που θα γίνει φέτος, για πρώτη φορά, στην Πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων.
Τι είναι το Athens Pride
Συγκεκριμένα, το Athens Pride ή Φεστιβάλ Περηφάνιας, γίνεται κοντά στην επέτειο των γεγονότων του Stonewall, ένα gay μπαρ του Greenwich Village (Νέα Υόρκη).
Εκεί, στις 28 Ιουνίου 1969, η αστυνομία, έκανε επέμβαση, εφαρμόζοντας πρακτική παρενόχλησης των διαφορετικών, που τους θεωρούσε μιάσματα και αλήτες.
Οι gay αντέδρασαν και ακολούθησαν συμπλοκές που έμειναν στην ιστορία.
Παγκόσμια, το Stonewall, ορίζεται σαν η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας.
Σύντομη ιστορία, του ελληνικού LGBT κινήματος.
Υπάρχει μια ματωμένη πτήση για την απελευθέρωση της επιθυμίας, και στον ελληνικό χώρο.
Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τραβεστί και άλλοι «απροσάρμοστοι», αντιμετωπίζονταν σαν σκουπίδια.
Μην ξεχνάμε και την άτυχη Σόνια, την «ζαβή», όπως κακώς την χαρακτήρισε ο Άσιμος, που στραγγαλίστηκε, ίσως από πελάτη.
Και δεν είναι μόνον η Σόνια, που σχηματίζει τον κύκλο του αίματος, που φθάνει ως τα σημερινά χρόνια. Είναι πολλοί αυτοί που δολοφονήθηκαν γιατί ο δολοφόνος τους είδε σαν κακό, που έπρεπε να καθαρίσει.
Πριν τα γεγονότα στο Stonewall, εμείς είχαμε τον Καιάδα.
Στις 28 Οκτωβρίου 1968, η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτι στην Καλογρέζα, όπου έχει πληροφορίες, πως γλεντούν ομοφυλόφιλοι.
Ένας από τους συλληφθέντες είναι και ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, που περιγράφει την φασιστική αυτή επέμβαση, στο βιβλίο του «Καιάδας».
Αυτή για την Ελλάδα, είναι η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο Θεοδωρακόπουλος, γράφοντας το βιβλίο του, δίνει το έναυσμα, και στηλιτεύει την λογική του ματσό φασίστα.
Όμως, εδώ θα πρέπει να βάλουμε μια σημείωση. Αν οι συλληφθέντες εκείνης της εποχής, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με κατηγορίες για «όργια», και ο ιδιοκτήτης του σπιτού «δια παροχήν ασύλου δι' αλλότριαν ακολασίαν», σκέφτεται κανείς, πώς αυτός ο νόμος, εξακολουθεί να υπάρχει, και τον είδαμε πάλι ζωντανό, στο ντου της αστυνομίας, στο κλαμπ 2+2 του Πειραιά!
Αν από την εποχή της χούντας, μέχρι σήμερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου