Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ στην CheapArt - Εξάρχεια

Ο Δ.Κριτσωτάκης, ανοίγει το Φεστιβάλ στην Πρέβεζα (Φωτο. Μ.Νταλούκας, Ιούλιος 1984)

Έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Κριτσωτάκη, εκτίθενται στην CheapArt , στην γκαλερί στα Εξάρχεια, και είναι μία ευκαιρία να αποκτήσετε κάτι από έναν βασικό εκπρόσωπο, μιας ομάδας του ροκ, που ονομάστηκε  "Ομάδα της Τρυφερής Νύχτας".

 Δεν έχω σκοπό να γράψω εδώ, το βιογραφικό του καλλιτέχνη. Θα πω μόνο, για μία ιστορική για το ελληνικό ροκ στιγμή, όταν ο Κριτσωτάκης, άνοιξε το Φεστιβάλ στην Πρέβεζα, το λεγόμενο και "Ελληνικό Woodstock" (21 και 22 Ιουλίου 1984). 
 Προηγουμένως, είχε πιει μισή μπουκάλα κονιάκ, για να αντέξει το
τρακ, που θα έπαιζε μόνος και πρώτος, μπροστά σε τόσο κόσμο.

Το θυμάμαι σαν τώρα... εγώ ήμουν πάνω στη σκηνή, για να βγάζω φωτογραφίες, και ο  Δημήτρης άρχισε με τη Μάγισσα, ένα δικό του τραγούδι…
 

Είναι μια μάγισσα και θα σου πάρει τα μυαλά
Και όλοι λένε: «Θα σε καταστρέψει»
Μα αυτή η ίδια αν της δοθείς θα σε τραβήξει ψηλά
Και σίγουρα μωρό μου θα σ’ αρέσει

..................................................
Δεν κάνει κέφι τα φρόνιμα παιδιά
Σε θέλει αλήτη
Μα θέλει να της κάνεις και μωρά
Θέλει και σπίτι
...

Δεν γνωρίζω αν έχουν σωθεί ηχογραφήσεις από το ιστορικό αυτό φεστιβάλ, ο αείμνηστος Δ.Γενιάς, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής, μου είχε πει λίγο πριν πεθάνει, ότι υπήρχαν και πως θα μου έστελνε, αλλά δυστυχώς ο θάνατος τον πρόλαβε. Το τραγούδι όμως αυτό, που απετέλεσε και την Έναρξη, ηχογραφήθηκε τότε, λίγες μέρες μετά το φεστιβάλ,  σε φιλικό σπίτι, και σας το παραθέτω...Οι Τρεις Φίλες, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άτιτλου αυτού έργου του Δ.Κριτσωτάκη, και που είναι ένα από αυτά που εκθέτει στην CheapArt
Ο Δημήτρης Κριτσωτάκης, εκτός από τα τραγούδια που έγραφε, ζωγράφιζε από τότε . Έχει φιλοτεχνήσει πορτραίτα του Τζίμη Πανούση, Γιόλας Αναγνωστοπούλου, και άλλων από τον χώρο του ροκ. 
Στην CheapArt συμμετέχει με μία σειρά πινάκων που δείχνουν την τελευταία του διάθεση. Όλα τα έργα, πωλούνται στην πολύ φθηνή τιμή των 80 ευρώ. Φέτος, η  CheapArt, διεξάγεται σε δύο χώρους, στην Πλατεία Κοτζιά και στην Πλατεία Εξαρχείων, αλλά η γκαλερί όπου εκθέτει έργα ο Κριτσωτάκης, είναι εκέινη των Εξαρχείων. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25
ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου