Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ – Συνέντευξη (Ροκ στα χρόνια 1945-1950/Μέρος Πρώτο)

Η Ιωάννα Χατζηνικολή (Φωτ Μ.Νταλούκας, 2003)

Για την εκλιπούσα εκδότρια,  Ιωάννα Χατζηνικολή, εξακολουθεί να μιλά,  με μεγάλο σεβασμό,  σύμπας ο εκδοτικός χώρος. Τα βιβλία που βγήκαν στις εκδόσεις της διακρίθηκαν σε ποιότητα.
Όμως, η πολύ σοβαρή και αξιόλογη εκδοτική της δραστηριότητα, ήταν, ένα μόνο στοιχείο.
Δεν υπήρξε μόνον εκδότρια.
Υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο: μια γυναίκα ελεύθερη, που έζησε κατά τον τρόπο που ήθελε, και αναμφίβολα, αυτός ήταν ένας ροκ τρόπος.



Λίγοι γνώριζαν ότι η πραγματική της διάθεση, ξεπερνούσε τις εκδοτικές επιχειρήσεις. 

Η Ιωάννα Χατζηνικολή (αριστερά) και η Λένα Τσούχλου. Στα 1946 οι δύο ανεύθυνες, μόλις 15 χρόνων, τολμούν να καπνίζουν, να φορούν καυτό σορτς και να παίζουν τάβλι σε αντροκρατούμενο καφενείο.

Η Ιωάννα, αν και ΕΠΟΝίτισα, είχε ροκ δράση από τα μαθητικά της χρόνια. Στενή φίλη με την Λένα Τσούχλου, την ποιήτρια του θρυλικού «Εμείς οι λίγοι/ Προάγγελοι του Χάους». Η Χατζηνικολή, καταγράφεται ως εξαίρετο μέλος της παρέας των Ανεύθυνων, που κατόρθωσαν να μην πετρωθούν, στα πέτρινα χρόνια (1945-1950).
Στην συνέντευξη που μου παραχώρησε (2003) μιλά για  όλη της την ζωή, αλλά στην παρούσα ανάρτηση, δίνω ένα μόνο μικρό μέρος.
Με την Ιωάννα γίναμε φίλοι.
Προσπάθησα πολλές φορές, να την πείσω να μου δείξει γραπτά της, που ασφαλώς θα μετέφεραν το κλίμα της παρέας των Ανεύθυνων. Δυστυχώς, ήταν ανένδοτη, δεν ήθελε να τα δείξει σε κανέναν. Μου έλεγε ότι ήθελε να τα κάψει. Δεν ξέρω αν το έκανε τελικά. 



Σε μελλοντική ανάρτηση, η μαρτυρία της Ιωάννας Χατζηνικολή για την φίλη της, Λένα Τσούχλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου