Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Δύο από τις Pussy Riot στην Αθήνα!

Η Maria Alyokhina (Masha) και η Alexandra Bogino (Sasha) μέλη των Pussy Riot   Photo : evenko

Έρχονται να τα χώσουν στον ...Πούτιν!
Η Μάσα και η Σάσα, των Pussy Riot, στην Αθήνα.
Θα μιλήσουν στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση, αύριο 24 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00. Συντονιστής της συζήτησης, ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είσοδος ελεύθερη, αλλά απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.

Περίπου 11 οργισμένες νεαρές ρωσίδες (όλες μεταξύ 20 και 35 ετών), αποτελούν την μπάντα-κολεκτίβα Pussy Riot
Το έξαλλο αυτό, φεμινιστικό πανκ ροκ γκρουπ, σχηματίστηκε  τον Αύγουστο του 2011, στην Μόσχα.

Θέματα των τραγουδιών τους, είναι ο φεμινισμός, τα δικαιώματα των LGBT και γενικά η καταπίεση των διαφορετικών, σε μία συμμορφούμενη κοινωνία.
Το σπεσιαλιτέ τους όμως είναι, να εναντιώνονται, με απίστευτους τρόπους, στις πολιτικές που εφαρμόζει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θεωρούν δικτάτορα. Το 2012, μέλη από τις Pussy Riot, μπούκαραν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα, και «προσευχήθηκαν» στην Παναγία να διώξει τον Πούτιν. Η «προσευχή»,  έγινε με πανκ τρόπο. Κάποιες πιστές που είχαν πάει να ανάψουν κερί, όταν τις είδαν κόντεψαν να πάθουν συγκοπή.

Δείτε τι έγινε τότε, στο βίντεο...
Η αστυνομία επενέβη και τις συνέλαβε. Ακολούθησε δίκη, όπου, παρά την σωρεία διεθνών αντιδράσεων, καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος».
Στις καταδικασμένες ήταν και η Μάσα. Αφέθηκαν ελεύθερες, ύστερα από 21 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου