Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ο Θαυμαστός παιδικός κόσμος της Καλλιρρόης Πανάγου (22 – 29 Ιουνίου στην ΑΣΚΤ)


Η Καλλιρρόη Πανάγου, και το πορτραίτο που έκανε (με μαύρο πενάκι) στον φανταστικό χαρακτήρα, Τζο (Όλες οι φωτογραφίες, Μ.Νταλούκας, 2018)

Είδαμε την Έκθεση της Καλλιρρόης Πανάγου, στην ΑΣΚΤ, όπου παρουσιάζει, με παιδική ματιά, και αξιοθαύμαστη τεχνική, φανταστικούς χαρακτήρες, επηρεασμένη, όπως λέει η ίδια «από σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων, και τον κόσμο που τους περιβάλλει». Εξαιρετική δουλειά! Θυμίζει σχέδια και ζωγραφιές, του Πιτ Κουτρουμπούση, ο οποίος πρώτος κατεδύθη στον φανταστικό κόσμο των κόμικς έχοντας την τεράστια δύναμη όρασης, που έχουν μόνο παιδιά.

Η Καλλιρρόη, έχει όλες τις δυνάμεις φαντασίας, που κατέχει ένα ταλαντούχο σκανταλιάρικο παιδί. Η παρατήρησή της, επεκτείνεται, πέρα από τα κόμικς, στην καθημερινή της ζωή. Και εκεί, ανιχνεύει χαρακτήρες, που δεν ξέρεις αν υπάρχουν, όμως για αυτήν, είναι πραγματικοί. Ένα παράδειγμα, η Λίλη, που η Καλλιρρόη περιγράφει στις σημειώσεις της εργασίας, σαν νοσοκόμα στο ΥΓΕΙΑ, και να έχει αγαπημένες ασχολίες: κουτσομπολιό, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΑΕΚ (φανατική), ΖΩΔΙΑ, να διαβάζει το χέρι, νταφού, και άλλα...

Φωτ: Οι σημειώσεις της Καλλιρρόης,  για τον χαρακτήρα της Λίλης (απόσπασμα)


Η Καλλιρρόη, σε κείμενό της, δηλώνει:
«Η δουλειά μου, σε γενικά πλαίσια, έχει να κάνει με την ανάγκη που έχω, να διοχετεύω την ενέργεια και την υπερκινητικότητα μου, σε κάτι θετικό και δημιουργικό. Σκέψεις ιδέες, εικόνες, αναμνήσεις. Συνήθως προτιμώ υλικά που είναι πιο άμεσα, και δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία, για να μπορούν να συμβαδίσουν με την προσοχή μου, που συνεχώς μεταβάλλεται...»

Στην εγκατάστασή της, δεσπόζουν, δύο τελαρωμένα σχέδια, ζωγραφισμένα με μαρκαδόρους οινοπνεύματος (φωτο).Τα σχέδια, μοιάζουν με μια πόλη, που κατοικείται από φανταστικούς χαρακτήρες σε σούρεαλ καταστάσεις. Είναι φανερό, ότι η πόλη αυτή, έχει δημιουργηθεί, στην φαντασία της Καλλιρρόης, περπατώντας στους δρόμους, μην βλέποντας όμως το πραγματικό (και ανούσιο) περιβάλλον, αλλά το εξωπραγματικό, με τους χαρακτήρες που έχει στο μυαλό της αυτή. Σούπερ!

Φωτο: Ένα από τα δύο τελαρωμένα σχέδια της Καλλιρρόης. 

H Καλλιρρόη Πανάγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και τώρα αποφοιτά από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.Επίσης ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων και το graffiti.
Η Έκθεση της στην ΑΣΚΤ, αποτελεί την πτυχιακή της εργασία. Θα την δείτε (μαζί με άλλους νέους και εξαιρετικούς καλλιτέχνες) μέχρι τις 29 Ιουνίου, στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256). Ώρες 10:00 - 20:00. Ελεύθερη Είσοδος.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου