Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Σταμάτης Μορφονιός – Η Βία των Κουστουμιών

Φωτο:: Ο Σταμάτης Μορφονιός

Το πρόβλημα της Βίας, θέτει το νέο τραγούδι του Σταμάτη Μορφονιού, στρέφοντας την προσοχή, σε μία μορφή Βίας, που ονομάζει Βία των Κουστουμιών.
Θέλει να πει, για την Βία, που ασκούν κάποιοι λαμόγιοι κουστουμάτοι, εναντίον των ανυπεράσπιστων και φτωχών. Ένα παράδειγμα, είναι οι Εισπρακτικές Εταιρείες, που πλούτισαν στην Εποχή της Κρίσης, ασκώντας τηλεφωνική τρομοκρατία, σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.


Εάν αυτοί που λένε «Καταδικάζουμε την  βία από όπου και αν προέρχεται», θέλουν να είναι τίμιοι, θα πρέπει να βλέπουν όλους τους θύλακες Βίας.  Όμως, μόνο όποιος έπεσε σε ανεργία, όποιος φτωχός χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση και του ζήτησαν φακελάκι, όποιος έζησε χωρίς ρεύμα, όποιος δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του, όποιος δεν έχει ύπνο και το πρωί κλωτσάει τα στρώματα, γνωρίζει επακριβώς για τι Βία μιλάει ο Μορφονιός. Οι αδιάφοροι για τον συνάνθρωπο, τακτοποιημένοι και καλοβολεμένοι, τι εννοούν, όταν λένε «Καταδικάζουμε την  βία από όπου και αν προέρχεται»; Σε αυτούς, δίνει μια αποστομωτική απάντηση ο Μορφονιός:
«Καταδικάζετε την βία που δεν ελέγχετε»

Σύμφωνοι, να καταδικάσουμε την Βία, ουδεμία αντίρρηση. Αλλά να την καταδικάσουμε πραγματικά από όπου προέρχεται. Και να ξεχωρίσουμε έννοιες. Άλλο, αυτός που έρχεται με μαχαίρι, και άλλο αυτός που αμύνεται. Άλλο η άμυνα και άλλο η επίθεση. Δεν είμαστε υπέρ της αυτοδικίας, αλλά να δουν κάποτε και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, το περίφημο «Κράτος Δικαίου», που το περιμένουν χρόνια τώρα, και αυτό σαν τον Γκοντό, ποτέ δεν έρχεται.
Και όταν δεν έρχεται αυτό, βγαίνει η Μαμή, που αλλάζει την Ιστορία. Νόμος.




Η ΒΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ Μουσική: Σταμάτης Μορφονιός Στίχοι: Σταμάτης Μορφονιός Ενορχήστρωση - Παραγωγή: Αντώνης Παπαβομβολάκης Μίξη - mastering: Αντώνης Παπαβομβολάκης - Music Row Studio - Athens © 2018 Music Row Showcase - Δικτυογραφική Το τραγούδι δεν διατίθεται σε ψηφιακό κατάστημα ή streaming υπηρεσίες. Είναι αποκλειστικότητα της Music Row Showcase®.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου