Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ 1965

Η Λένα Στάθη, από τις τότε ενθουσιώδεις της "Χρυσής Νεολαίας". Φωτογραφία αγνώστου, 1965

Η δεκαεξάχρονη Λένα Στάθη φωτογραφίζεται στα 1965, μετά από μια συναυλία των FORMINX. Χαμογελά ευτυχισμένη αφού είδε από κοντά το αγαπημένο της συγκρότημα. 
Στα χέρια της σφίγγει το περιοδικό ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ που διαβάζει χωρίς να χάσει κανένα τεύχος. Στην τσάντα της έχει κρύψει έναν μικρό θησαυρό: το αυτόγραφο που της υπέγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πίσω από την φωτογραφία του συγκροτήματος. 





Αυτό το αυτόγραφο, θα το κρατήσει για πάντα.
Η αφιέρωση γίνεται «στην πιο γλυκιά κοπέλα τη Λένα» και την υπογράφει ο Βαγγέλης Forminx. Αυτός, είναι φυσικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Λίγο αργότερα, η Λένα θα γνωρίσει τον Νίκο Τσιλογιάννη, ντραμίστα των IDOLS. Θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα και θα παντρευτούν. Δυστυχώς, αυτός ο γάμος δεν κράτησε στον χρόνο. Κράτησαν όμως οι αναμνήσεις και έμειναν αυτά τα τρυφερά σημάδια από το πέρασμα στην χρυσή νεολαία.Οι FORMINX αρχικά, έχουν το όνομα ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ, αλλά ο Μπακόπουλος πρότεινε ένα καινούργιο. Το παλαιό ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ, ηχούσε αστείο και το προτεινόμενο FORMINX (που είναι η με λατινικά στοιχεία αναγραφή της λέξης φόρμιγξ=αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο), γίνεται δεκτό από όλα τα μέλη. Γίνονται γρήγορα περιζήτητοι, και τον Μάιο του 1962 τους βρίσκουμε πια στο ξενοδοχείο ΩΜΠΕΡΖ στο Τατόι, να παίζουν χορευτικά στον γάμο της Τζένης Καρέζη.


Στα 1963, ο Νίκος Μαστοράκης γίνεται μάνατζερ του συγκροτήματος και συνεργάζεται μάλιστα με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά μπροστά στην ανύπαρκτη ελληνική συγκομιδή, αυτά τα τραγούδια φάνταζαν υπέροχα. Ο Μαστοράκης γράφει πάντα αγγλικό στίχο και πείθει τους υπόλοιπους ότι δεν αξίζει να προσπαθήσουν τίποτε στα ελληνικά. Οι FORMINX φθάνουν στο σημείο να εξορίσουν τον Γκάτσο, και να αποδώσουν το καταπληκτικό τραγούδι του Χατζιδάκι ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ με αγγλικούς στίχους. Ένα άλλο εξαιρετικό δημοτικό το ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΩ, γίνεται το MANDJOURANA’S SHAKE. Οι Forminx έχουν την τύχη να είναι οι πρώτοι που συνδέονται με τη νεολαία. Έτσι, γίνονται ινδάλματα και χωρίς να είναι επαναστάτες, δημιουργούν τελικά επανάσταση.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1965, δίνουν μια συναυλία στο ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ στην Θεσσαλονίκη που δείχνει την τεράστια απήχηση που έχουν στην νεολαία. Οι «τηναίητζερς» δεν σταματούν να χορεύουν γιάνκα στις κερκίδες και να πετάνε κόκκινες πιπεριές στον αέρα, όταν το συγκρότημα παίζει το Il Peperone.
Τον Μάιο του 1966, σε ένα ρεσιτάλ που ονομάστηκε ΜΑΜΟΥΘ, οι Forminx διαλύονται.
Οι Forminx είναι το πρώτο και δημοφιλέστερο συγκρότημα της χρυσής νεολαίας. Προκαλούν ένα τεράστιο μιμητικό κύμα και σε όλη την Ελλάδα αρχίζουν και σχηματίζονται συγκροτήματα. Μέχρι και το 1965, θα πρέπει η κάθε γειτονιά, να είχε και το δικό της γκρουπάκι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου