Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

STATUES IN MOTION - Επανακυκλοφορία

Επανακυκλοφορεί το ιστορικό άλμπουμ των Statues In Motion, από την GEHEIMNIS Rec. 

Δυστυχώς, σε 350 μόνο αντίτυπα. Γιατί άραγε;

Για τους «παλιούς» που αγάπησαν αυτά τα τραγούδια και ίσως ακόμη ενδιαφέρονται, θα δώσω μερικά στοιχεία.



Στο Δελτίο Τύπου της εταιρείας, διαβάζουμε πως «...Ο Βάσος Τσιμιδόπουλος τους άκουσε για πρώτη φορά στο studio ERA, του άρεσαν και τους πρότεινε να πάνε μαζί του στη Minos EMI και να ηχογραφήσουν εκεί τον δίσκο...». 
Είναι λάθος. 
Ο δίσκος δεν ηχογραφήθηκε στη Minos EMI, είχε ήδη ηχογραφηθεί, όταν έγινε η συμφωνία με τον Βάσο και συνεπώς στη Minos EMI, πήγε έτοιμο όλο το ηχογραφημένο υλικό. 
Οι Statues In Motion, σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1981,από τους Βασίλη Παλαιοκώστα, και Γιώργο Δαλαμπίρα. Έγραψαν δικά τους τραγούδια συνεργαζόμενοι με τον στενό τους φίλο Ηλία Μητσάκη, ο οποίος έγραφε εξαιρετικούς στίχους στην αγγλική γλώσσα. 

Ένα από τα τραγούδια του δίσκου το Virginia Clemm, γραμμένο για την τραγική σύζυγο του ποιητή Edgar Allan Poe (All alone Virginia/Virginia Clemm sings the songs of the drums/in the mystery world/she is only a dream and she is living the dream/in the history world...)
Και ο Παλαιοκώστας και ο Δαλαμπίρας προέρχονται από προηγούμενα συγκροτήματα. 
Ο Δαλαμπίρας, ήταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Homicide, που είχε σχηματίσει ο Ποθουλάκης τον Μάιο του 1980, όταν εκδιώχτηκε από τους Παρθενογένεσις. Οι Homicide, διαλύθηκαν τον Φεβρουάριο του 1981, «με τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας» όπως γράφει σε σημείωσή του ο Ποθουλάκης. 


Φωτο: Το συγκρότημα Trash (1978)

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ήταν επίσης στους Παρθενογένεσις, αφού είχε προηγουμένως περάσει από τους Trash, το πρώτο ίσως New Wave γκρουπ που σχηματίστηκε στην Ελλάδα, από τον Γιάννη Μπελτέκα (1978). 
Οι Trash, διαλύθηκαν γρήγορα, γιατί ο Μπελτέκας μπήκε στη φυλακή για κατοχή και χρήση της γνωστής brown sugar. 
Ο Παλαιοκώστας λοιπόν, βρίσκεται με τους Παρθενογένεσις και με το ψευδώνυμο Billy Lod. 

Τον Ιανουάριο του 1981 όμως, ο ηγετικός πυρήνας των Παρθενογένεσις, δηλαδή ο Μακρίδης και ο Πολυχρονόπουλος, αποφασίζουν να διαλύσουν το συγκρότημα και να δημιουργήσουν καινούργιο (τους FMQ).
Στο νέο αυτό πρότζεκτ δεν συμπεριέλαβαν τον Παλαιοκώστα, ο οποίος μένει «ξεκρέμαστος» και αισθάνεται προδομένος. 
Ο Παλαιοκώστας τότε, με τους Μητσάκη και Δαλαμπίρα, απομονώνονται στο σπίτι του Μητσάκη και οργανώνουν ένα νέο συγκρότημα τους Statues In Motion. 
Γράφουν τα τραγούδια του δίσκου και εμφανίζονται με ψευδώνυμα: 
Ο Δαλαμπίρας, με το ψευδώνυμο Alvin Dean (από τα ονόματα δύο ανθρώπων που θαυμάζει, του Alvin Lee και του James Dean) 
Ο Παλαιοκώστας με το ψευδώνυμο Billy Knight (αφού απορρίπτει το Lod και πλέον αισθάνεται σαν «ιππότης-Δον Κιχώτης») 
και ο Ηλίας Μητσάκης με το ψευδώνυμο  Elli Kane (το Elli σήμαινε Ηλίας και το Kane, δήλωνε τον θαυμασμό του στον πολίτη Kane). 
Ο δίσκος πληρώνεται από τον πατέρα του Παλαιοκώστα, δηλαδή τα έξοδα ηχογράφησης. που ήταν εξακόσιες χιλιάδες δραχμές. 
Η Minos αν και παίρνει έτοιμο το υλικό, για οκτώ μήνες, δεν προχωρά σε κυκλοφορία του δίσκου. 
Τότε ο Παλαιοκώστας απελπισμένος, απειλεί τον Βάσο Τσιμιδόπουλο ότι η συμφωνία που έκαναν είναι ακυρώσιμη, ενώ σχεδιάζει ταυτόχρονα να φύγει για την Αγγλία. 


Οι Statues In Motion εμφανίστηκαν μία και μοναδική φορά, στις 12 Ιουνίου του 1983, στη «Βραδιά Ελληνικού Ροκ» στο Θέατρο Λυκαβηττού. Αμέσως μετά από αυτή τη συναυλία και πριν ακόμη κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο Παλαιοκώστας φεύγει για την Αγγλία, από όπου επιστρέφει, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. 
Ο δίσκος τελικά κυκλοφορεί, τον Δεκέμβριο του 1983 και αφού έχει διαλύσει το συγκρότημα. 
Οι κριτικές που γράφονται μιλούν για ένα συγκρότημα –φάντασμα, αφού κανένας σχεδόν, τότε δεν έχει καταλάβει ποιοι ήταν οι δημιουργοί του δίσκου. Σε κριτική που δημοσιεύεται στο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ (Ιαν 1984) και που υπογράφει ο Ν.Κ, γράφεται «δεν ξέρω αν είναι έλληνες ή ξένοι...» και ότι πάντως «οι στίχοι είναι μιας κοπέλας της Elli Kane». Μέχρι και σήμερα, η πραγματική ιστορία αυτού του συγκροτήματος, δεν είναι γνωστή. 

Παραθέτω και ένα απόσπασμα από συζήτηση που είχα με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Δεκέμβριο του 2010...

2 σχόλια:

  1. Γεια σας θαυμαστές του συγκροτήματος Statue In Motion. Είμαι λάτρης της μουσικής της δεκαετίας του '80. Έχω ένα αίτημα, αν μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω τον τραγουδοποιό από αυτόν τον σύνδεσμο YouTube, νομίζω ότι αυτό το συγκρότημα το έχει, αλλά δεν υπάρχει πουθενά στη δισκογραφία. Ζητώ απάντηση και χαιρετισμούς από την Πολωνία. Janusz
    https://www.youtube.com/watch?v=aj5jRzHoDEw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξερει καποιος ή εσυ Μανωλη πώς μπορουμε να δουμε παλιοτερα σχολια που εμφανιζονται στο blog; Γιατι εμφανιζει μονο τα δεκα τελευταια στην αρχικη σελιδα του blog καθε φορα.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή