Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την επίσκεψη του Ομπάμα, στην Αθήνα! (Update)

Το  Air Force One, το οποίο μετέφερε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, προσγειώθηκε στον διεθνή αερολιμένα, την Τρίτη 15 Νοε 2016, στις 10.30 π.μ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, βγήκε χαμογελαστός στις 10.45 και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος. Τον υποδέχθηκε, με όλες τις τιμές και με στρατιωτικά αγήματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


Λίγο αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα «κτήνος» (η ονομασία λόγω της ισχυρής θωράκισης), προκειμένου να οδηγηθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης για ανάπαυση.


Φωτο: Το Προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, και η θωρακισμένη λιμουζίνα "κτήνος".

1.Πόσες μέρες διήρκησε η επίσκεψη;

Λιγότερο από δύο μέρες (30 ώρες)

2.Τον συνόδευε η σύζυγός του, Μισέλ;

Όχι. Τον συνόδευαν ο αμερικανός Υπουργος Οικονομικών και μέλη της αμερικανικής αποστολής.

3.Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού

Κανείς δεν το ξέρει. Ούτε βέβαια, θα αποκάλυπτε ο ίδιος, τον πραγματικό λόγο, που γίνεται αυτή η Ευρωπαϊκή Περιοδεία.
Η πολιτική δεν παίζετια με ανοιχτά χαρτιά.
Πολλοί, ισχυρίζονται, πως σκοπός του ταξιδιού, είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή, ο νέος Πρόεδρος Τραμπ, δεν θα κάνει καμιά βλακεία, και ότι η αμερικανική πολιτική είναι ενιαία.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Περιοδεία, είχε σχεδιαστεί, από καιρό, και πριν την νίκη του Τραμπ, και όταν ο Ομπάμα, ήταν σίγουρος για την νίκη της Χίλαρι. Οπότε, δεν είναι αυτός ο στόχος του ταξιδιού, άσχετα αν συζητηθεί και αυτό, στην διάρκεια της Περιοδείας.

4. Γιατί ξεκίνησε την Περιοδεία από την Αθήνα;

Και αυτό, μόνο εκείνος το γνωρίζει

5.Ποιοι αντέδρασαν στην επίσκεψη;

Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ, εξωκοινοβουλευτικοί και άλλοι φορείς, αντέδρασαν στην επίσκεψη του Ομπάμα.
Τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο, λόγω της αμερικανικής πολιτικής, με την οποία διαφωνούν.
Θεωρούσαν επίσης, απαράδεκτο, που γινόταν αυτή η επίσκεψη, κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

6.Ωφελήθηκε η Ελλάδα, από την επίσκεψη;

Και εδώ, οι γνώμες διίστανται.
Άλλοι, λένε πως ναι, η Ελλάδα κέρδισε, σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού, ο απερχόμενος Πρόεδρος,  τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την στροφή στην ανάπτυξη.
Άλλοι, λένε, πως δεν κερδίσαμε τίποτα, αφού οι κρίσιμες αποφάσεις για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιοι από τους δυο έχουν δίκιο;
Ο χρόνος θα δείξει.


Ποιο ήταν το πρόγραμμα των 30 ωρών του αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα:

-μετά την άφιξη, και αφού ξεκουράστηκε για λίγο στην προεδρική σουίτα του Astir Palace (Βουλιαγμένη), 
πρώτος σταθμός, ήταν το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος




-μια ώρα αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συνομιλίες και κοινές δηλώσεις. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε: Χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


-στις 19:30, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, παρακάθισε σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο. Περί τα 130 άτομα, ήταν οι συνδαιτημόνες, μεταξύ των οποίων, ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, πρυτάνεις πανεπιστημίων, οι πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, κ.κ. Φέσσας και Μίχαλος, καθώς και ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αναφορά στο στίχο του Οδυσσέα Ελύτη έκανε στην προσφώνησή του ο κ.Παυλόπουλος:: «Μη παρακαλώ σας, μη, λησμονάτε τη χώρα μου».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος , άρχισε την αντιφώνησή του, λέγοντας στα ελληνικά «καλησπέρα» και την έκλεισε σηκώνοντας το ποτήρι του, λέγοντας πάλι στα ελληνικά «στην υγειά σας!»΄

Εκτός από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτο) δεν είχαν λάβει πρόσκληση βουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί ή αρχηγοί άλλων κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξέφρασε δημοσίως την δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση που «προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων».

Πριν από τις επίσημες προσφωνήσεις - αντιφωνήσεις των δύο προέδρων έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, η παιδική χορωδία της λυρικής Σκηνής ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια: Το «Imagine» του Τζον Λέννον και το «Sound of Silence» των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», του Μίκη Θεοδωράκη.

Τι  περιλάμβανε το μενού:
ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι και κυρίως πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά. Τα πιάτα συνοδεύονταν από λευκό κρασί, και το επιδόρπιο, ήταν γλυκό με κάστανα.


-Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, και στις 11 το πρωί, η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου Ομπάμα ξεκίνησε από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Περίπου στις 11:30, ο Πρόεδρος,  έφθασε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, συνοδευόμενος από αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς και αμερικανούς δημοσιογράφους, διαπιστευμένους του Λευκού Οίκου.
Τον αμερικανό πρόεδρο ξενάγησε, η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων της Ακρόπολης.


Λίγο αργότερα, 
και γύρω στις 13:00, 
 ξεναγήθηκε, στο Μουσείο 
της Ακρόπολης, από τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή.





-Το μεσημέρι, στις 14:00,
ο Πρόεδρος Ομπάμα, έκανε μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και με ακροατήριο 1.000 άτομα: πολιτικούς, επιχειρηματίες, εκδότες, και πρόσωπα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου.

«Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ήταν οι πρώτες του  λέξεις.

Η ομιλία, ήταν ένας ύμνος στην Δημοκρατία και την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα καλά, και στα κακά της Παγκοσμιοποίησης, στην οικονομική κρίση, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης (τις οποίες και επαίνεσε) και τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν οι πιστωτές, πως πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε:

 Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν (στην Ελλάδα). Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Με την φράση «Ζήτω η Ελλάς!», ολοκλήρωσε την ομιλία του, προκαλώντας το χειροκρότημα, όλων.



Με το πέρας της ομιλίας του, ακούστηκε από τα μεγάφωνα, το τραγούδι «Δυνατά, δυνατά», με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Στις 15:40, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να αναχωρήσει για Βερολίνο.
Στο αεροδρόμιο, μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την αποχαιρετιστήρια τελετή.
Στις 16:04, το προεδρικό αεροσκάφος  τροχοδρόμησε και απογειώθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου