Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Για το βιβλίο «Φλου» του Γιώργου Αλλαμανή

Ο Γιώργος Αλλαμανής επιχειρεί να αναλύσει τον ιστορικό δίσκο Φλου, βασισμένος κυρίως, σε όσα του είπαν οι αδελφοί Σπυρόπουλοι. Από αυτό και μόνο, το βιβλίο προσβάλλει τη μνήμη και το έργο του Παύλου Σιδηρόπουλου και λίγο απέχει από το να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Τον σημερινό ερευνητή, λίγο θα τον ενδιέφεραν τι θα είχαν να του πουν οι Σπυρόπουλοι για τον Παύλο, και οι αναμνήσεις τους από το Φλου. Σε παλαιότερα χρόνια, ίσως. Αλλά σήμερα πια, υπάρχει η βεβαιότητα, πως οι Σπυρόπουλοι, ό,τι είπαν, ήταν πάντα υπολογισμένο με μέτρο να φιλοτεχνήσουν το δικό τους και μόνο πορτρέτο. Το ίδιο έπραξαν «βοηθώντας» με τις «μαρτυρίες» τους στο βιβλίο του Αλλαμανή, το οποίο ουσιαστικά καπελώνεται από αυτούς. Ο συγγραφέας δυστυχώς δεν είδε τη φάκα και τσίμπησε το τυρί.

Το συγκρότημα Σπυριδούλα, ως προς την νοοτροπία, ιδεολογία και αισθητική, δεν είχε καμία σχέση με τον Παύλο. Οι αδελφοί Σπυρόπουλοι, στον πραγματικό χρόνο, είχαν απορρίψει το έργο του Παύλου, ενώ μετά τον θάνατό του, εμφανίστηκαν σαν πενθούσες χήρες σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, να «τιμήσουν», τον νεκρό, που είχαν αρνηθεί ζωντανό.

Η αλήθεια είναι, πως οι αδελφοί Σπυρόπουλοι, δεν ήθελαν να κάνουν το ΦΛΟΥ. Συμβιβάστηκαν, να κάνουν τον δίσκο, γιατί ακόμα δεν είχαν δικά τους τραγούδια, και γιατί θεώρησαν πως με τη συνεργασία αυτή, είχαν μια ευκαιρία να φανούν και ύστερα να περάσουν σε άλλα.

Για αυτό, αν και ο Παύλος ήθελε να γίνει μέλος του συγκροτήματος, οι πονηροί αδελφοί Σπυρόπουλοι, τον κράτησαν όχι ως ισότιμο μέλος, αλλά στην απόσταση του συνεργάτη, που θα ξεπετούσαν μετά.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία, δήλωσαν πως σταματούν την συνεργασία με τον Παύλο, γιατί δεν τους εκφράζει. Είπαν πως ήθελαν θέματα «πιο σύνθετα, πιο πολύμορφα».

Πλην όμως, ποτέ δεν κατόρθωσαν να βγάλουν τραγούδι, που να πλησιάζει σε απόσταση έστω και δέκα εκατομμυρίων αισθητικών χιλιομέτρων, κάποιο από τα τραγούδια του Παύλου.

Σε συζήτηση, που είχα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, μου εξήγησε πως στο τραγούδι του «Απροσάρμοστοι», έκανε μια αναφορά στους αδελφούς Σπυρόπουλους, με τον στίχο...

Στο καζανάκι τα χοντρά
και περιττά κομμάτια
Σκαλίζοντας τις τσίμπλες
απ’ τα μάτια
Με το μυαλό
στης άμμου τα παλάτια
'79 μηδέν καράτια




... δηλαδή, την περίοδο του 1979, έχοντας «τσίμπλες στα μάτια» δεν τους είχε καταλάβει ακόμα και πίστεψε στην φιλία τους για να χτίσει «παλάτια», αλλά γρήγορα κατάλαβε πως αυτή η σχέση, ήταν θεμελιωμένη στην άμμο, και το αποτέλεσμα, αν και φαινόταν χρυσό, ήταν, ως προς την φιλία, μηδέν καράτια. Ρίχνει λοιπόν στον απόπατο, με τράβηγμα στο καζανάκι την πικρή ανάμνηση των Σπυριδούλα, και στη συνέχεια του τραγουδιού, περνά στις ωραίες στιγμές με το πραγματικό και μοναδικό του συγκρότημα, τους Απροσάρμοστους.

Δυστυχώς, αυτή η άποψη του Σιδηρόπουλου, δεν καταγράφεται στο βιβλίο του Αλλαμανή. Πώς θα μπορούσε να καταγραφεί άλλωστε, όταν το βιβλίο κυριαρχείται από τους Σπυριδούλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου