Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΑΒΕΛΑ

Ως επαναστατική και ως συνέχεια  του αριστερού κινήματος, χαρακτηρίζει ο Πάνος Τζαβέλας την ψυχεδελική νεολαία, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, κατά την Εποχή της Δικτατορίας. 

Στο απόσπασμα της συνέντευξης (που μου έδωσε τον Μάιο του 2006), αυτός ο μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού (έχασε το ένα του πόδι στον εμφύλιο), διατυπώνει τις εξαιρετικά πρωτοποριακές (και συνεπώς ενοχλητικές για μερικά σταλινικά μυαλά) θέσεις:




1. Το Ροκ και η ψυχεδελική νεολαία εκείνης της εποχής, ήταν σαν ένας βράχος που κυλούσε, για να χτυπήσει την σαβούρα της δικτατορίας των συνταγματαρχών 

2. Η ψυχεδελική νεολαία, στην Εποχή της Δικτατορίας αποτελούσε μια συνέχεια του αριστερού κινήματος με διαφορετικά, αλλά όμως επαναστατικά, χαρακτηριστικά. Η δογματική ηγεσία δεν θέλησε να το αντιληφθεί, και γι αυτό απέρριπτε όλες τις ροκ εκφράσεις, σαν προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος.

3. Ο ίδιος, θαύμαζε την επαναστατικότητα της ψυχεδελικής νεολαίας, αλλά της ασκούσε και καλοπροαίρετη κριτική.


Έχει τεράστια σημασία, που ένας κομμουνιστής αντιλαμβάνεται τον πραγματικό χαρακτήρα της ελληνικής ψυχεδέλειας. 
Αν συγκρίνουμε τις απόψεις Τζαβέλα, με τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, από διάφορους κομματικούς χονδροκέφαλους, αντιλαμβανόμαστε τι συνέβη. 
Εκείνη την εποχή, στον κομμουνιστικό χώρο, δεν ήταν όλοι, ξινοί Ιαβέρηδες, και κομματικοί καταπέλτες. Υπήρξαν και στην κομμουνιστική αριστερά, εξαιρετικές απόψεις για την νεανική τέχνη, αυτονομία και έκφραση, που θάφτηκαν όμως, από τους αιώνιους φρουρούς του «ορθόδοξου» λόγου. 

Η συνέντευξη που τμήμα της παραθέτω, έγινε τότε, για να μου ξεκαθαρίσει ο Τζαβέλας, το τι εννοούσε με την λέξη ΑΝΤΑΡΤΟΡΟΚ αλλά και για να μου εξιστορήσει την πολυτάραχη ζωή του. 



Περισσότερες πληροφορίες για το ΑΝΤΑΡΤΟΡΟΚ και τον Πάνο Τζαβέλα (πέθανε τον Ιανουάριο του 2009) θα βρείτε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Εκδόσεις Άγκυρα, 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου