Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ- Ζωντανές Ηχογραφήσεις

Έξι ζωντανές ηχογραφήσεις του Παύλου Σιδηρόπουλου.  

Η πρώτη είναι το τραγούδι Το 69 με κάποιον φίλο, από παράσταση στο κλαμπ ΑΝ, στα Εξάρχεια, τον Νοέμβριο ή τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, του 1990. Αν και ο ήχος είναι κακός, η  ηχογράφηση αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο, διότι μας δίνει το κλίμα της τελευταίας παρουσίας.

Αλλά και με αισθητικά κριτήρια, αυτή η εκτέλεση, είναι εκπληκτική. Πραγματοποιείται από την εξαιρετική ερμηνεία του Σιδηρόπουλου και την απόδοση των Απροσάρμοστων, αλλά και από τις τυχαίες κραυγές ακροάτριας, που μοιάζει να βρίσκεται σε Διονυσιακή καταληψία. Η κραυγές της, επιβεβαιώνουν τα όσα λέει ο Παύλος, και ταυτόχρονα, σαν μούντζες, απευθύνονται προς την «υγιή» και «σοβαρή» κοινωνία, που κυνηγά τους κάθε είδους Λευτέρηδες. 




Αυτή η σύμπτωση, της ερμηνείας με τις μεθυσμένες και αγανακτισμένες κραυγές, αποτελεί μια άλλου είδους καλλιτεχνική δημιουργία.



Δεύτερο, είναι το Knocking on Andrews Door, διασκευή του γνωστού τραγουδιού Knocking on Heavens Door, του Bob Dylan.
Η ηχογράφηση προέρχεται από συναυλία που έδωσε ο Παύλος στα Γιάννενα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.
Αντικαθιστώντας την λέξη Heaven του πρωτότυπου, με την λέξη Ανδρέας, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στέλνει ένα λακωνικό και αγωνιώδες ερώτημα στον τότε Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι : ΑΚΟΥΣ; 
Και απαιτεί απάντηση, για το τι θα κάνει με την υπόθεση «ναρκωτικά». Τι θα κάνει με όλα αυτά τα παιδιά που έχουν αρρωστήσει .
Δεν ξέρουμε αν άκουσε ποτέ, αυτό το ερώτημα ο Παπανδρέου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα όσα έγιναν και επί ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν αρκετά και δεν έλυσαν το τεράστιο πρόβλημα που σκότωσε πολλούς νέους. 
Το «χτύπημα στην πόρτα του Ανδρέα», παραμένει ακόμη και σήμερα μετέωρο και μοιάζει να έγινε στου κουφού την πόρτα.
Βλέποντας να συνεχίζεται η τραγική ιστορία,  δεν μπορούμε να αποφύγουμε την διαπίστωση, ότι υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, πολλοί κουφοί πολιτικοί, στην Ελλάδα.



Τρίτο τραγούδι το Country Little Shack, ένα θαυμάσιο αντιρατσιστικό μπλουζ του Mercy Dee Walton, που ο Παύλος έχει ακούσει στην εκτέλεση του Buddy Guy.
Η ηχογράφηση είναι από την ιστορική συναυλία στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ 26 Δεκ 1978
Το  Country Little Shack (Η Παράγκα) περιγράφει την μοναξιά του μαύρου σκλάβου που δουλεύει στη φυτεία του πλούσιου αμερικάνου.  Περιγράφει ακόμη την απόφαση για δραπέτευση, στο πρώτο φως της αυγής. Αυτό το τραγούδι επηρεάζει τόσο πολύ τον Παύλο, ώστε δυο χρόνια αργότερα, "πατάει" κυριολεκτικά πάνω σε αυτή την μουσική για να περιγράψει μια άλλη μοναξιά, τη δική του στην "παράγκα" της ηρωίνης. Το Country Little Shack, είναι η βασική έμπνευση της Η. Και αυτή η έμπνευση αρχίζει να κυοφορείται στο μυαλό του Παύλου,  από το 1978.

Στις ηχογραφήσεις που παρουσιάζω, υπάρχουν ακόμα τα τραγούδια :
-Απογοήτευση, ηχογραφημένο στο κλαμπ Rodeo, πιθανότατα το 1986
-Η, από συναυλία στον κινηματογράφο Ελλήσποντος στη Θεσσαλονίκη (1989), και
-Εν Κατακλείδι. Ο Παύλος τραγουδά και παίζει κιθάρα και στέλνει το τραγούδι στη Γιόλα, στα τέλη του 1977.




2 σχόλια:

  1. Είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν πεθάνει να έχει τόση ενέργεια και τόσο πάθος, η φωνή του να είναι μια χαρά και να βάζουν στο "Άντε και καλή τύχη μάγκες" τα τραγούδια "Ερωτικό" "Πες μου αν θέλεις κάτι" που η φωνή του ΔΕΝ ακούγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το 69,"Απογοητευση" και "Η" παιζουν οι απροσαρμοστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή