Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

FMQ (Forward Music Quintet) Άνοιξη του 1982

Το εξώφυλλο του πρώτου LP, The Mystery Of A Dying Species (1983).
Ήταν παραγωγή της εταιρείας που είχαν ιδρύσει, Forward Music Organization.


Από τα σημαντικότερα σχήματα του ελληνικού New Wave και της πύρινης δεκαετίας του 1980.
Σχηματίστηκαν από τον Γιώργο Μακρίδη (μπάσο) και τον Τάκη Πολυχρονόπουλο (τραγούδι) όταν αυτοί αποφάσισαν να διαλύσουν τους Παρθενογένεσις και να σχηματίσουν νέο συγκρότημα με νέα πορεία. 


Οι δύο φίλοι, πρότειναν στις κοπέλες τους Νατάσα Συρεγγέλα και Κατερίνα Περπινιά, να αναλάβουν τα όργανα συνθεσάιζερ και κιθάρα, αντίστοιχα. «Μα αφού δεν ξέρουμε να παίζουμε…»,είχαν πει τότε οι κοπέλες. «Αυτό ακριβώς θέλουμε!» είχε απαντήσει ο Μακρίδης, ο οποίος πίστευε ότι ο αδαής που εντάσσεται σε γκρουπ, μαθαίνει και δημιουργεί γρήγορα, πολύ πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, από κάποιον του Ωδείου. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος (The Mystery Of A Dying Species, 1983) είναι αριστουργηματικός και περιλαμβάνει και παλαιό υλικό από την εποχή των Παρθενογένεσις.




Οι FMQ. Από αριστερά: Νίκος Σαμιωτάκης (Von Klaus), Κατερίνα Περπινιά (Elle), Γιώργος Μακρίδης (Shaman), Νατάσα Συρεγγέλα (Natassa Streuberg), Τάκης Πολυχρονόπουλος (Or).

H αναγγελία σχηματισμού των FMQ, γίνεται στο κλαμπ Ritz, στις 14 Μαΐου του 1982. Τα μέλη του γκρουπ εμφανίζονται με ψευδώνυμα, έτσι που λίγοι αντιλήφθησαν ότι πρόκειται για τον ηγετικό πυρήνα των Παρθενογένεσις. Το συγκρότημα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκ των πρώτων του ελληνικού New Wave. 
Το ελληνικό New Wave (που υπάρχει, ως δευτεραγωνιστής του πανκ, από το 1980), κατά το 1981, καταχωρίζεται και δισκογραφικά, κυρίως με τα πρώτα άλμπουμ των Magic De Spell (Nightmare, 1981), του Γιάννη Μπελτέκα (Yannis Beltekas, 1981) και του Γιώργου Βανάκου (If You Want Go To Amsterdam, 1981).
Ο Γιώργος Βανάκος μάς δίνει το 1982 έναν εκπληκτικό δίσκο που θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα του ελληνικού New Wave, το Brains Escaping. Αυτό είναι και το έτος, άλλωστε,  της δυναμικής εμφάνισης του ελληνικού New Wave. Το 1982, γίνονται οι πρώτες κυκλοφορίες της Creep, η εμφάνιση των FMQ, των Metro Decay, η κυκλοφορία του άλμπουμ των Σύνδρομο, του Μπελτέκα, του Λήτη και των Magic De Spell. Τον Σεπτέμβριο του 1982, όταν έρχονται τα μεγάλα γκρουπ του εξωτερικού, Birthday Party, New Order και Fall, το ελληνικό New Wave είναι αυτό που αποκλειστικά τους συνοδεύει. Οι Birthday Party έχουν support τους Metro Decay, οι New Order τους FMQ και οι Fall τους Magic De Spell. Και οι τρεις αυτές ιστορικές συναυλίες γίνονται στο Σπόρτιγκ, 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 1982 και είναι γνωστές συνολικά με το όνομα Τριήμερο στο Σπόρτιγκ.

11 σχόλια:

  1. Πολύ μικρό αφιέρωμα για ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, συγκρότημα της εποχής του και από τα πιο πρωτοποριακά. Πού είναι τα δύο LP που κυκλοφόρησαν οι Γιώργος και Νατάσα μετά την αποχώρηση των άλλων μελών; Ιδιαίτερα το κύκνειο άσμα τους VANISHING SOLDIERS, που ήταν η σκοτεινή συνύπαρξη εγκεφαλικότητας και σπαρακτικού συναισθήματος. Κρίμα που δεν συνέχισαν. Ήταν ένα δίδυμο που έβγαζε μόνο διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για αφιέρωμα, αλλά για μία πρώτη αναφορά. Για τους FMQ θα ακολουθήσουν και άλλα ποστ.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο, ρε φίλε. Αυτό ακριβώς μου έβγαζαν κι εμένα. Στην εμφάνισή τους στο Ρόδον είχαν μαζί κι έναν κιθαρίστα. Κι όταν η Νατάσα άφησε τα σύνθι και έπιασε το μικρόφωνο έπαθα πλάκα. Άγρια δύναμη και φοβερή ευαισθησία. Θεά!
    Respect! Και όταν ήταν οι πέντε τους και όταν έμειναν δύο είχαν εκπληκτική σκηνική παρουσία. Είμαστε τυχεροί όσοι τους είχαμε δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παράξενη και μοναχική πορεία των Shaman και Natassa είχε και δύο συμμετοχές σε αντίστοιχες συλλογές της Elfish. Ήταν άραγε οι δύο διανοούμενοι της παρέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ FMQ. ΠΟΛΥ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ, ΜΑΓΚΙΑ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ. ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΤΡΥΠΩΣΕΣ; ΜΙΛΗΣΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ; ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. VANISHING SOLDIERS. ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΛΥΓΜΟΣ. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ SHAMAN, ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ NATASSA, ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΘI. CAN YOU SPEAK? YES. CAN I SEE YOU? YES. CAN YOU SEE ME? YES. ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ. ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις τώρα μπήκα και διάβασα την αναφορά στους FMQ. Τους παρακολουθούσα πάντα και θα συμφωνήσω
    ότι ο πρώτος δίσκος ήταν πραγματικό αριστούργημα και έβαλε τις βάσεις για την ελληνική ανεξάρτητη σκηνή.
    Αλλά για μένα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συνέχεια τους όταν έμειναν οι δύο. Ειδικά στο Vanishing Soldiers που αν τον ακούσει κανείς προσεκτικά, θα διακρίνει αυτό που γράφουν οι προηγούμενοι. Το "πάντρεμα" αλλά και την σύγκρουση δύο διαφορετικών τάσεων. Στίχοι μελαγχολικοί, διεισδυτικοί και σκληροί, με μία εμμονή θα τολμήσω να πω στον θάνατο (RIP φίλε Shaman-Γιώργο) που όταν όμως περνάνε στην ερμηνεία και στις μελωδικές συνθέσεις της Νατάσσας, "ντύνονται" με τρυφερότητα, ευαισθησία, τόλμη και δυναμισμό.
    Δύο αντίθετες αναζητήσεις που κατάφερναν και έσμιγαν χαρίζοντάς μας υπέροχα κομμάτια.
    Θα θέλαμε να ακούσουμε κάτι από τη Νατάσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νόμιζα ότι ήξερα αρκετά για την ελληνική σκηνή 80-84 αλλά εδώ μαθαίνω άλλα τόσα. Και χαίρομαι γιατί οι αναγνώστες του group είναι τρελά ψαγμένοι. gz σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείτε να μου στείλετε με email τα κομμάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλης Νταλούκας15 Ιουνίου 2019 στις 7:00 μ.μ.

      Στείλε μου μήνυμα με το τηλέφωνό σου /δεν θα δημοσιευτεί

      Διαγραφή