Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΟΙ ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΗΔΕΣ ΤΗΣ ΡΟΚ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Φωτο: Ο περίφημος Αρμάνδος Δελαπατρίδης. Αν και ήταν "αρπαγμένος" στο μυαλό, νόμιζε ότι κατείχε την απόλυτη αλήθεια.




Ο κάθε χώρος, έχει και τους γραφικούς του «αναμορφωτές», και «σωτήρες». Ανθρώπους που ξαφνικά κατελήφθησαν από «πνεύμα» και έγιναν κάτι σαν Βούδες. Μετά, δια του έργου και λόγου τους, ανέλαβαν να διαλύσουν τα σκότη της πλάνης μας. Στην ιστορία της Πολιτικής, ένας ήταν ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης.
Στην ιστορία του ελληνικού Ροκ, τρεις είναι οι Δελαπατρίδηδες, που ξεχωρίζουν. Οι θεωρίες που διακήρυξαν, άλλοτε είναι για γέλια και άλλοτε για κλάματα.



1. Φώντας Τρούσας (Ο Κιθαροσόλικος). 

Ανακάλυψε την λέξη ...«Κιθαροσόλι»! Έκανε ειδική έρευνα, και μας πληροφόρησε ότι δεν πρέπει να λέμε «τα σόλα του Hendrix», αλλά «το κιθαροσόλι του Hendrix». Θέλει να θεωρείται ειδικός του Ροκ, αλλά μεγάλωσε με τα τραγούδια του ...Κώστα Καφάση. Παρουσίασε στο βιβλίο του, την ανύπαρκτη ροκ τραγουδίστρια Ία Κούκα. Αυτό το αντέγραψε από τον Ντίνο Δηματάτη, στο βιβλίο του οποίου έκανε κριτική, και βρήκε τα λάθη, που τα αντέγραψε όμως και ...για το δικό του βιβλίο. Έβγαλε τρελούς, όλους εκτός από τον εαυτό του. Ασχετοσύνη, ή απώλεια μνήμης και λάθη, κατά καιρούς καταλόγισε, στον σκηνοθέτη Νικολαΐδη, στον Πουλικάκο, και στον Μικ Τζάγκερ. Μας εξήγησε γιατί ο Σιδηρόπουλος δεν είναι τόσο μεγάλος ροκάς, όσο είναι ο ...Μίμης Πλέσσας. Ανακάλυψε ότι το πανκ είναι «ένας αχταρμάς». Ανακάλυψε ότι τα περίφημα φρικιά, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «το μακρύ χέρι του δικτάτορα Παπαδόπουλου».

2. Κώστας Αρβανίτης (Ο Διαισθητικός). 

Παλαιός Δελαπατρίδης αυτός. Καμία σχέση με τον σημερινό γνωστό δημοσιογράφο. Έδρασε κυρίως στην δεκαετία του 1980 οπότε και αρθρογραφούσε μαινόμενος, "θάβοντας" τους πάντες, από τον Σιδηρόπουλο μέχρι τους Villa 21.  Σήμερα κρύβεται υπό το ψευδώνυμο Manwolf Louie.
Ο άνθρωπος που είπε ότι ο Μπομπ Ντύλαν είναι ένας ... «μαλάκας». Διατύπωσε την θεωρία ότι το Πολυτεχνείο το έκαναν αυτοί που άκουγαν ...Κοινούση! Διακήρυξε ότι επί χούντας το ροκ ήταν «ανήλικο» και ότι οι ροκάδες ήταν τελείως ελεύθεροι. Το μεγαλύτερό του κατόρθωμα: Δούλεψε στο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ , έκανε κριτική σε όσους μετάφραζαν beat ποίηση και εύρισκε τα λάθη χωρίς να έχει ο ίδιος τα πρωτότυπα! Με ποιο τρόπο εύρισκε αν μία λέξη ή φράση, αποδιδόταν σωστά στα ελληνικά; Δια της διαισθήσεως !

3.Άρης Καραμπεάζης (Ο Υδρογονοαποθειωτής). 

Ο άνθρωπος που μας πληροφόρησε για την ... «υδρογονοαποθείωση της ροκ μπάντας»! Στην ιστορική του μελέτη «ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΡΟΚ», διακήρυξε ότι η ελληνική γλώσσα είναι ... «δύσκαμπτη». Αποκήρυξε τον ελληνικό στίχο, αλλά έγραψε υμνητικές αναφορές για τον ...Κώστα Καφάση. Θαυμαστής και αυτός του Καφάση, προσπάθησε να βρει τις επιρροές του Καφάση σε ...παγκόσμιο επίπεδο! Βάζοντας το ερώτημα των επιρροών, κατέληξε ότι δεν έχει νόημα τελικά, και ότι το «πάθος της ερμηνείας» απαντάει σε όλα. Παρέμεινε λυπημένος που δεν είδε ποτέ live τον Καφάση, αλλά μας βομβάρδισε με κείμενα και θεωρητικές αναλύσεις για το ...ροκ που πρέπει να έχει αγγλικό στίχο.

17 σχόλια:

  1. !!!!!!!!!!!!!!!!
    άφωνος & άλαλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικά ο Τρούσας έχει πρόβλημα ταυτότητας. Ξέρεις τί είναι να γουστάρεις ταυτόχρονα τη ροκ και τον Στάλιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρούσας: Από άτομο που συνδύαζε ταυτόχρονα το να γράφει στο Mary Jane psych fanzine και να ευθυγραμμίζεται με τις Κεντρικές Επιτροπές του ΚΚΕ, τί περιμένεις; Rock βιώματα; Μάλλον τρικυμία εν κρανίω θα λεγα εγώ.

    Νομίζω πως του ταιριάζουν καλύτερα οι ΚαφασοΣεφερλήδες.


    Τώρα ο άλλος ο Αρβανίτης ζει το δράμα του. Άσ'τον μπας και σπρώξει κανα βιβλίο σε κανένα κουτορνίθι από αυτά που παραμυθιάζει. Οι καιροί είναι δύσκολοι για αργόσχολους...


    G.B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νταλούκα, διαφωνώ με τον τίτλο. Ο Δελαπατρίδης, μπορεί να ήταν "αρπαγμένος" στα μυαλά, όπως λες, αλλά είχε μια αυθεντικότητα και μια γοητεία. Τούτοι εδώ, είναι για κλωτσιές. Αδικείς τον Δελαπατρίδη, όταν τον συγκρίνεις μαζί τους.
    Μάρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τείνω να πιστέψω το εξής. Ο Τρούσας ανήκει σε μια νεώτερη φουρνιά ροκ "μουσικολόγων", η οποία δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια τις γνώσεις, το αισθητήριο και την βιωματική εγγύτητα με το αντικείμενο, που είχαν οι παλαιότεροι (π.χ. ο Πετρίδης, ο Αργύρης Ζήλος, ο Νίκος Κοντογούρης, ο Αιμίλιος Κατσούρης κ.α.). Είναι μάλλον ανίκανος (ίσως λόγω και των ιδεοληψιών του) να δει το γενικό κοινωνιολογικό και ιστορικό πλαίσιο (σε αντίθεση με την παλιότερη φουρνιά ροκ μουσικοκριτικών, σαν κι αυτούς που προανέφερα, οι οποίοι ήσαν σε θέση να κάνουν κάποια, εμπειρική έστω αλλά πάντως αρκετά έγκυρη, γενικότερη προσέγγιση). Άνθρωποι όπως ο Νταλούκας (ή ο Κώστας Κατσάπης, που επίσης έχει δεχτεί επίθεση από τον Τρούσα για το βιβλίο του "Το πρόβλημα νεολαία 1964-1974"), μπαίνουν στο "χωράφι" του, δείχνουν την ανεπάρκειά του και γενικώς χαλάνε την "πιάτσα" όλων αυτών των σημερινών ημιμαθών που το παίζουν ειδήμονες στα αδαή παιδιά, που τους διαβάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτός από τον Δελαπατρίδη, θα πρέπει να θυνηθούμε με όλα αυτά που συμβαίνουν και τον Ζωρζή Δρομοκαΐτη! έτσι που έχουμε γίνει κατά τον λόγο του Προφήτη, ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ, Δελαπατρίδηδες και Δρομικαΐτες θα μας κυβερνούν πλέον. Δεν χάνονται αυτοί, και μην τους γελάτε.
    Θέλεις να πετύχεις; Πούλα τρέλα. Είσαι άχρηστος; Κανένα πρόβλημα, όσο
    μεγαλύτερη μαλακία πεις, τόσο πιο πιστευτός γίνεσαι. Αρκέι να είσαι πειστικός. Να λες την αρλούμπα αλλά να καταλήγεις ΤΟ ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ
    ΕΙΝΑΙ.ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ω Φρενοκομεία, τα νέα Εθνικά Κτίρια που
    μας χρειάζονται -Θα πρέπει να τα αναγείρουμε τάχιστα...

    Ὢ Ἑορτὴ τῶν Ἑορτῶν... Ὢ εὐτυχὴς ἡμέρα!
    Ὤ! τώρα πρέπει ὁ καθεὶς τοῦ Ἄστεως πολίτης
    νὰ βάλει στὸ μπαλκόνι τοῦ μιὰ κόκκινη παντιέρα
    μὲ μιὰ χρυσὴν ἐπιγραφὴ «Ζωρζὴς Δρομοκαΐτης».
    Ναί! τώρα πρέπει στολισμὸς μὲ δάφνες καὶ μυρσίνες,
    ναί! τώρα πρέπουν κανονιές, φανάρια καὶ ρετσίνες.
    (Εἰς τὰ θεμέλια τοῦ φρενοκομείου-Σουρής)

    Μάρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είστε γελοίοι τύποι που θα πιάσετε εσείς στο στώμα σας τον Τρούσα... Εσύ κυρα Μάρθα, παπαρολογείς και ο Νταλούκας ψυχεδελιάζει. Έρχεται και ο κουραμπιές ο ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ να μας πει πως ο Φώντας είναι άσχετος.που αν μα΄θαμε κάτι στα μπλογκς για μουσική, απο τον Φώντα το μαθαμε. Αλλα ρε υπνοβάτη ,απο όνομα και πράγμα. κοιμάσαι με τα τσαρούχια,αδελφάααααααακιιιιιιιιιιιι. Το μπλογκ σου, μπηκα και τόδα, είναι γελοίο ρε παιδάκι μου και φαινεται πψς τα έχεις βάλει με το ΚΚΕ. Αντικουμουνισταράς είσαι. Ποιάνεις στο στωμα σου και τον Στάλιν. Που αν είμαστε ελέυθεροι τωρα, απο τον Χιτεροφασισμό στον Στάλιν το χρωστάμε ρε.Ξύπνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραφικέ σταλινικέ, ο "Πατερούλης" σου ήταν από αυτούς που ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τον β' παγκόσμιο πόλεμο, αφού σαν σύμμαχος του Χίτλερ, εισέβαλλε ταυτόχρονα με τους ναζί στην Πολωνία, η οποία και διαμελίστηκε μεταξύ των δυο τους.
      Να υπενθυμίσω επίσης ότι τα τανκς που έστειλε ο "Πατερούλης" σου στο ισπανικό Κ.Κ. κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939) χρησιμοποιήθηκαν από αυτό για να χτυπηθούν πισώπλατα οι ισπανοί δημοκρατικοί, τη στιγμή ακριβώς που πολεμούσαν τους φασίστες του Φράνκο.
      Και μόνο όταν οι δυο μεγαδήμιοι λήσταρχοι δεν τα βρήκαν, ο "Πατερούλης" σου το έριξε στον "αντιφασισμό".
      Ο Στάλιν μας "έσωσε" απόι τον χιτλεροφασιμό για λογαρισμό του σταλινοφασισμού. Δεν μας έκανε καμία χάρη.

      Διαγραφή
    2. Υπνοβάτη είσαι πολύ ύπνος. Αυτό που λες "σταλινοφασισμό" είναι η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ. Έχεις ακουστά ωρέ; Η δικτατορια του προλεταριάτου, δεν ειναι φασισμός, μονο οι ασχετοι το λενε αυτο. Ειναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ , του εργάτη, η πραγματική απελευθερωση. Ο Στάλιν ήταν μια απο τις μεγαλυτερες προσοπικότητες κι αν θες και μάγκας και σκληρός με τους λελεδες αλλά αι ροκάς. Κι η κόρη του ήταν χίπισα , κι η εγγόνα του μετά ροκού κι αυτή..διάβασε στην ΕΣΠΡΕΣΣΟ για την ΡΟΚ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ να ξεστραβωθεις υπνε..
      http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/62368/%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CE%BA-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD

      Διαγραφή
    3. Ρε συ Ανώνυμε σταλινικέ, μ έκανες και πέθανα στο γέλιο ρε...νάσαι καλά, αλλά έχεις κάψει φλάντζα. Μάρθα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αγιος ανθρωπος ο Σταλιν. Και προλεταριος βεβαιως βεβαιως. Για αυτο ζητησε συγγνωμη ο Νικητα απο τον λαο της Σοβιετίας: επειδη τους εστειλε στον παραδεισο ο πατερουλης.

      Διαγραφή
  8. Hi guys love u all. Try and love one another right now
    An American girl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανωνυμε Σταλινικε: Ok.Ειμαστε συμφωνοι, χωρις τον Σταλιν δεν θα ειχε καλο τελος ο Β'ΠΠ. Και τωρα τι θελεις να μας πεις? Πως ο Σταλιν ηταν καλος ανθρωπος? (Και δημοκρατης μη το ξεχσουμε...)Ρε δεν παμε καλα. Οσο για τον Τρουσσα ξερει πεντε πραγματα, το κακο ειναι πως νομιζει πως τα ξερει ΟΛΑ και γουσταρει τοσο πολυ τον εαυτο του που χανει τη μπαλα. Αν εμαθες αυτα που ξερεις απο το μπλογκ του θα σου συνιστουσα να μη τα δενεις και κομπο, εκτος αν σε ενδιαφερει τοσο πολυ η νιγηριανη ψυχεδελεια οποτε παω πασο καθως γι αυτην δεν εχω γνωσεις ουτε γνωμη (και η αληθεια ειναι πως δεν στενοχωριεμαι και πολυ γι αυτο). Και πουσαι: στο "στωμα" μου πιανω οποιον γουσταρω. Ιερες αγελαδες δεν υπαρχουν συντροφε,(αληθεια ισως θα ηταν καλυτερα να ξυπνησεις ΕΣΥ και να σκεφτεις ας πουμε τι θα τραβαγες αν δεν αρεσε η μουρη σου στον "Πατερουλη"...) Τελος, το καταλαβαινω να τη ψωνισει καποιος καλλιτεχνης (σπουδαιος ή οχι) αλλα να τη ψωνιζουνε και οι nerds μπλογκερς, θεωρητικοι, μουσικοκριτικοι και δισκοσυλλεκτες(οριτζιναλ κουραμπιεδες με τα ολα τους δηλαδη)και να βγαζουνε και γλωσσα αυτοι και τα τσιρακια τους (πχ εσυ)ειναι ανω ποταμων. Αι σιχτιρ με τον ξερολα και το συναφι του πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπέστε στο μπλογκ του Τρούτσα, το ΔΙΚΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ να δείτε ...μεγαλεία. Με το πρόσχημα της επικαιρότητας, μας πασάρει τη Στανίση και την καρακιτς διαφήμιση που έκανε για τα ΤΖΑΜΠΟ. Του έστειλα σχόλια και τον κράζω και φυσικά τα σβήνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλτατε, μην ασχολείσαι. Το άτομο είναι "γεια σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας κομπλεξικός βλάξ είναι,κίτρινος τύπος από την κορφή ως τα νύχια!!! Απορώ γιατί ass-hole-είστε με κάτι τέτοια ψώνια που έχουν αυτοανακηρυχτεί επαείοντες!!!!!!!.... Ως Ίδρυμά "Ακαδημεία Ασύλου" του έχουμε απονείμει το μέγα βραβείο υου ιδρύματάς μας: Το σεπτόν κωλοδάκτυλον,au sec και μάλιστα με φουρώ!!!!!! Πές τε του.όποτε θέλει,μπορεί να περάσει από τα γραφεά μας,να του το επιδώσουμε και βέβαια να του το εφαρμόσουμε!!!!! (Αυτά τα βραβεία είναι εφαρμοστικά,βλέπετε!!).........

      Διαγραφή