Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ- 49 χρόνια On The Road

Ο Δημήτρης Πολύτιμος (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, Δεκέμβριος 2012)

Σαράντα εννιά χρόνια, On The Road,
 κλείνει φέτος, ο Δημήτρης Πολύτιμος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία (είναι 81 ετών), έλληνας ροκ καλλιτέχνης.
Στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2014, στο κλαμπ Gagarin205, θα γίνει τιμητική αναδρομή,
στο έργο που παρουσίασε αυτός και ο φίλος του, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος και κλείνει 47 χρόνια στον ίδιο ροκ μουσικό δρόμο.
Η αναδρομή αυτή με τον τίτλο, ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Και οι δύο Δημήτρηδες, είναι πρόσωπα που κατόρθωσαν εν ζωή, να περάσουν στην Ροκ Μυθολογία.

Για τον Δημήτρη Πουλικάκο, θα μας δοθεί η ευκαιρία, να γράψουμε αρκετά μέχρι τότε, μιας και στο ροκ, είναι αδιαμφισβήτητα ο δάσκαλος πάντων.

Αλλά κάποιες σελίδες θα πρέπει να γραφτούν με αγάπη και πολύ σεβασμό, και για τον εκπληκτικό Δημήτρη Πολύτιμο.

Το συγκρότημα MGC, στο κλαμπ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Χειμώνας του 1968). Αριστερά, στο κίμπορντ ο Δημήτρης Πολύτιμος, κάνει δεύτερη φωνή στον Δημήτρη Πουλικάκο που τραγουδά δεξιά (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Ο εξαιρετικός πιανίστας και κιμπορντίστας Δημήτρης Πολύτιμος, γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1933, στη Σύρο. Τον ίδιο χρόνο, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, αφού ο πατέρας του, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ΧΑΝ.
Τελείωσε το Μαράσλειο Διδασκαλείο και το 10 Γυμνάσιο Αθηνών. Υπήρξε πολύ καλός μαθητής,  έδωσε εξετάσεις, και πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φυσικός.
Στον τελευταίο όμως χρόνο, αρνήθηκε να πάρει το πτυχίο, αποφασίζοντας να γίνει μουσικός.
Με την Μουσική ασχολήθηκε από μικρός, αφού μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια, ο πατέρας του έπαιζε βιολί και η μητέρα του, πιάνο.
Ασχολήθηκε πρώτα με την Τζαζ, το 1964 μάλιστα, εμφανίζεται στο κλαμπ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, παίζοντας πιάνο.
Τον επόμενο χρόνο, μπαίνει στο θρυλικό ροκ συγκρότημα MGC και παίρνει έναν καθαρά ροκ και περιπετειώδη δρόμο. Το 1968, φυλακίζεται μαζί με τον Πουλικάκο. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, τον Σεπτέμβριο του 1969, φεύγει στο Παρίσι.
Συνεργάζεται εκεί με τους Aphrodites Child, στον ιστορικό δίσκο τους, 666.
Ταξιδεύει Αμερική και Ινδία, και το 1974, μετά την μεταπολίτευση, επιστρέφει στην Ελλάδα.
Συμμετέχει σε ιστορικούς δίσκους του ελληνικού ροκ και παρευρίσκεται σε γεγονότα σταθμούς, όπως:
-Ζωντανοί στο Κύτταρο
-Φλου, του Παύλου Σιδηρόπουλου
-Crazy Love στου Ζωγράφου
-Zorba the Freak
-Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος



Ένα απόσπασμα από συζήτησή μου με τον Δημήτρη Πολύτιμο, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2012. Το απόσπασμα, αφορά σε μερικές φωτογραφίες των MGC, όταν ακόμη στο σχήμα δεν συμμετείχε ο Πουλικάκος.

Ο Πολύτιμος, όταν αναφέρει το  «πρώτο σχήμα του συγκροτήματος», εννοεί όταν προσχώρησε εκείνος. Οι MGC όμως, προϋπήρχαν (δες ΕΔΩ ), και πρώτο σχήμα θεωρείται εκέινο που σχημάτισαν οι αδελφοί Τσαμουρτζή, οι ίδιοι που σχημάτισαν και τους PJC , το πρώτο συγκρότημα στην Ελλάδα (1953, στην Ιπτάμενη Παράγκα).



Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε και ένα τραγούδι των Rolling Stones, το Paint it Black, όπως παίχθηκε από τους MGC, στο σόου ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Νίκου Μαστοράκη, ίσως το καλοκαίρι του 1966.  

1 σχόλιο: