Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Το Ράδιο Αρβύλα, οι Εικασίες και τελικά η Μέθοδος της Πασιέντζας, επιστρατεύονται συχνά, από διάφορους άσχετους, που προσπαθούν να γράψουν ιστορία...


1. Στον δίσκο In Concert & In The Studio παίζουν οι Aphrodite’s Child.

Η αλήθεια είναι ότι

οι Aphrodite’s Child, 
παίζουν μόνο σε δύο τραγούδια : Μαρίνα και Ει Κορίτσι
Σε αυτά πράγματι συμμετέχουν οι Βαγγέλης Παπαθανασίου (Χαμοντ Β3), Ντέμης Ρούσσος (Μπάσο), Λουκάς Σιδεράς (Ντραμς), και συμπληρώνονται από τον Γ.Ρωμανό (12χορδη κιθάρα). Η συνεργασία αυτή γίνεται πριν πάρουν το όνομα Aphrodite’s Child, και βέβαια, πριν φύγουν για το Παρίσι.

Στα τραγούδια Η Αγάπη μου κοιμάται στα Νερά, και Όταν Μούπες, έχουμε μόνο τη συμμετοχή του Βαγγέλη Παπαθανασίου και όχι των υπολοίπων. Ο δίσκος άρχισε να ηχογραφείται στα τέλη του 1967, και τότε ακριβώς οι Ρούσσος και Σιδεράς, φεύγουν για το Λονδίνο. Ο Παπαθανασίου μένει πίσω, και συνεχίζει τη συνεργασία του με τον Ρωμανό.


2. Στο σινγκλ του Ρωμανού (Το Ρολόι/Μαρίνα) παίζουν οι Aphrodite’s Child.


Λάθος. Στο Ρολόι, παίζει μόνο ο Παπαθανασίου, και μάλιστα Χάμοντ Β3 και όχι πιάνο, όπως γράφεται συχνά. Στο περίφημο Ρολόι, θα πρέπει να σημειώσουμε και την εξαιρετική συμμετοχή του θρυλικού λατερνατζή Νίκου Αρμάου. Σε αυτόν κατέφυγαν οι Παπαθανασίου, Ρωμανός, για να κατασκευάσει κύλινδρο λατέρνας, από την παρτιτούρα του τραγουδιού. 
Ο Αρμάος, το έκανε με επιτυχία.
Ένα άλλο λάθος που γίνεται συχνά και ανακυκλώνεται από διάφορους άσχετους Δελαπατρίδηδες, είναι ότι θεωρείται ξεχωριστό έργο το σινγκλ VANGELIS PAPATHANASSIOU and his Group – The clock/Our love sleeps on the waters – Zodiac ZS 8007 – 1967.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ίδια ακριβώς μουσική που υπάρχει στα τραγούδια του Ρωμανού. Ο Πατσιφάς, αφαίρεσε τη φωνή του Ρωμανού, για να τα πλασάρει σαν ιδιαίτερα έργα του Παπαθανασίου.


3. Το τραγούδι «Στις 15 Ιουλίου θα γίνη έκλειψις ηλίου» σε μουσική Γιώργου Ρωμανού και στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, είχε αρχικά τίτλο «Στις 16 Δεκεμβρίου».



Σωστό.





4. Το μυστήριο της Line-up του δίσκου Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα.


Γνωστοί μπαρουφολόγοι, έχουν διατυπώσει εικασίες για το ποιοι είναι οι μουσικοί που παίζουν στον ιστορικό αυτό δίσκο. Η μεγαλύτερη μπαρούφα, έχει εκτοξευθεί από τον Φον Τρούσα , ο οποίος ανακοίνωσε πως «ψάχνοντας σε μια κούτα με αποκόμματα» έπεσε πάνω (sic) σε φωτογραφία των Juniors από όπου και κατάλαβε πως ντραμίστας στα Γαλάζια Άλογα, είναι ο ...Τζίμης Νταής! Καμία σχέση.

Οι μουσικοί που παίζουν στον δίσκο είναι

Γιώργος Ρωμανός (Κλασική κιθάρα, Ακουστική κιθάρα, αλλά και Ηλεκτρική Κιθάρα στο τραγούδι Η Ζωή είναι Ένα Όνειρο)

Αλέκος Καρακαντάς (Lead ηλεκτρική κιθάρα)

Αργύρης Κουλούρης (Ρυθμική ηλεκτρική κιθάρα)

Γιώργος Χατζηαθανασίου (Ντραμς, εκτός από το τραγούδι Γιαγιά, που παίζει ο Γιώργος Λαβράνος)

Δημήτρης Κατακουζηνός (Μπάσο)

Ντέμης Βισβίκης (Χάμοντ Β3)

Χάρης Ανδρεάδης (Τσέμπαλο στα Ο Βασιλιάς της Καρδιάς και Κοριτσάκι μου και Πιάνο στα Μαρία και Καραγκιόζη μου)

Γιώργος Ταχιάτης (Βιολεντσέλο στο Χάρτινο Βιολί)

(Συνεχίζεται)

2 σχόλια: