Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ- Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1965, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει Πρώτο Βραβείο (Συνέντευξη)

Ο Γιώργος Ρωμανός (Φωτ.Μ.Νταλούκας, 2005)

Τα δύο τραγούδια «Μεταμόρφωση» και «Μπαλλάντα του Χωρισμού», που αποτέλεσαν τον πρώτο μικρό δίσκο του Γιώργου Ρωμανού, ήταν αρχικά, μουσικές χωρίς λόγια, που ο Ρωμανός είχε συνθέσει, αμέσως μετά την ηχογράφηση του πρώτου LP, Μπαλλάντες (Ιαν 1965).

Την Άνοιξη της ίδιας χρονιάς, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δίσκων ΛΥΡΑ, Α.Πατσιφάς, προτρέπει τον Ρωμανό, να λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση Πατσιφά, συνοδεύεται με την υπόσχεση κυκλοφορίας μικρού δίσκου (το τραγούδι του Φεστιβάλ και ένα ακόμα, που ο Ρωμανός θα επέλεγε). 
Ο Ρωμανός συμφωνεί, και γράφει στίχους για τις προηγούμενες μελωδίες, ενώ αποφασίζει να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ, με το τραγούδι «Μεταμόρφωση».


Πρόεδρος της Επιτροπής του Φεστιβάλ, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος και προειδοποιεί τον Ρωμανό, ότι, δεν πρόκειται να κερδίσει το Πρώτο Βραβείο.
Του εξηγεί, ότι ο ίδιος δεν θα το επέτρεπε, για να μην δώσει τροφή στις  «κακές γλώσσες».
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι ο πρώτος δίσκος του Ρωμανού, έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Χατζιδάκι, ο οποίος ενθουσιασμένος από το έργο του νεαρού τραγουδοποιού, έγραφε στο οπισθόφυλλο, θερμότατα λόγια, συγκρίνοντάς τον με καλλιτέχνες σαν τον Μπρασσένς και Ζακ Μπρελ. Αν λοιπόν, ο Ρωμανός, κέρδιζε το Πρώτο Βραβείο, οι κακοπροαίρετοι θα έλεγαν ότι δεν το άξιζε αλλά το κέρδισε επειδή Πρόεδρος της Επιτροπής, ήταν ο Χατζιδάκις.

Το Φεστιβάλ, πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1965, και το Πρώτο Βραβείο, κερδίζει το τραγούδι «Ήταν μεγάλη η νύχτα» (Μαυρουδή/Κακουλίδη) που ερμηνεύει η Σούλα Μπιρμπίλη.
Ο Ρωμανός, παίρνει Έπαινο Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη.
Τα γεγονότα, περιγράφονται στην μαρτυρία που δίνει ο Γ.Ρωμανός στον Μ.Νταλούκα, τον Απρίλιο του 2005.


1 σχόλιο:

  1. Τι να πούμε για τον Γιώργο Ρωμανό;....
    Τα είχε γράψει όλα ο Μάνος Χατζιδάκις.
    Απλώς η Ελλάδα δεν τον χώραγε τον Γιώργο και έφυγε.
    Αλλά ακόμη και τώρα έχει αρχίσει να μας δίνει πάλι ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!!!
    Μάγος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή