Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Το ελληνικό Folk Rock και το αφιέρωμα της Lifo

Φωτογραφία : Ο Woody Guthrie.

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το αφιέρωμα που έκανε η Lifo, για το Αμερικάνικο Φολκ (Α Μέρος) αλλά και το Φολκ και Φολκ Ροκ στην Ελλάδα (Β Μέρος).
Τα συναισθήματα, ανάμικτα.
Σίγουρα, τέτοια αφιερώματα χρειάζονται, οι σημερινοί νέοι, πρέπει να διαβάζουν και για τους παλιούς πρωτοπόρους, που συνδέθηκαν με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τα κινήματα Ειρήνης, για όλους αυτούς που στα sixties (και πριν από αυτά, αλλά και λίγο αργότερα)  προσπάθησαν να κρατήσουν ψηλά, τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης.

Χρειάζεται λοιπόν, να θυμόμαστε τα ονόματα των Woody Guthrie, Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger και άλλων πολλών, και να τους τοποθετούμε σε θέσεις περίοπτες, με πολύ σεβασμό. 

O Pete Seeger, στο Καπιτώλιο, τραγουδά σε διαδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, 1969 (Φωτο Stephen Northup/The Washington Post/Getty Images)

Με την υπόθεση Αμερικάνικο Φολκ, νομίζω ότι ήμουν ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά στην Ελλάδα, αφού το 1981, φοιτητής ακόμη, έπεισα την ΕΡΤ, να μου δώσει ραδιοφωνικό χρόνο, για να παρουσιάσω τη σειρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΦΟΛΚ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.
Από τότε, δεν νομίζω ότι έγινε ξανά εκπομπή, αφιερωμένη ειδικά στο θέμα αυτό.

Έτσι λοιπόν, διάβασα με ευχαρίστηση το Α μέρος του αφιερώματος της Lifo, που σωστά μας θύμισε εκείνες τις εποχές και τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Όμως, στο Β μέρος, όπου η έρευνα στρέφεται στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και ποια από αυτά μπορούν να ονομαστούν ελληνικό  Φολκ ή Φολκ Ροκ, εκεί δυστυχώς, ο συντάκτης του κειμένου, τα έχει κάνει σαλάτα.
Είναι χρήσιμο να οριστούν οι έννοιες.
Ως Φολκ, ονομάζουμε τον λαϊκό πολιτισμό, μέρος του οποίου είναι η παραδοσιακή μουσική, και νομίζω πως δεν είναι δύσκολο να βρούμε ποια είναι η παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα.
Ως Φολκ Ροκ, όμως, ονομάζουμε έναν άλλο πολιτισμό, ένα κίνημα μιας εποχής, που «πατούσε» στην παραδοσιακή μουσική, βάζοντας όμως στοιχεία ροκ και ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του κοινωνικού αγώνα.
Το ερώτημα, αν υπήρξε Φολκ Ροκ στην Ελλάδα, δεν τίθεται με την έννοια να βρούμε ποιοι διασκεύασαν αμερικάνικα  τραγούδια, αλλά ποιοι κινήθηκαν με την προηγούμενη διάθεση.
Ο συντάκτης της Lifo, δυστυχώς, μένοντας μόνο στο μουσικό άκουσμα, και αγνοώντας το εννοιολογικό πλαίσιο, δημιουργεί ένα σύνολο, όπου βάζει μέσα πολλούς και διάφορους (νέου κύματος, έντεχνους, ψυχεδελικούς, λαϊκούς κ.α) έτσι λοιπόν, το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι έχει τρικυμία εν κρανίω.  

Για το ελληνικό Φολκ Ροκ, θα γράψουμε στο κοντινό μέλλον...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου