Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ NIGHTCORE!

Το Nightcore, είναι μια κουλτούρα, 
με κοιτίδα και κέντρο δράσης, την Ιαπωνία. Εξαπλώνεται όμως, και μάλιστα, πριν δύο χρόνια, δημιούργησε οπαδούς, και στη χώρα μας.
Η Λίλιαν Α. (φωτο αριστερά) είναι Αθηναία, 24 χρόνων και σπουδάζει κλινική διαιτολογία. Γνωστή τώρα ως Lilly Pause, ασχολείται με ηλεκτρονική μουσική (House/Techno).
Είναι η κοπέλα που διοργάνωσε, το πρώτο Nightcore πάρτι (Σεπτέμβριος 2013, κλαμπ SKULLBAR).
Εκεί, για πρώτη φορά φάνηκε, πως υπάρχουν έλληνες, διατεθειμένοι ευνοϊκά με την εν λόγω κουλτούρα.
Άλλα δύο πάρτι που ακολούθησαν, αλλά και σελίδες-γκρουπς που ανέβηκαν στον ιστοχώρο, έδειξαν, ότι μπορούμε να μιλάμε για  Nightcores στην Ελλάδα.  

Τι είναι το Nightcore;
Η κουλτούρα αυτή, έχει χαρακτηριστικές εκφράσεις, στον τρόπο ντυσίματος, στην συμπεριφορά και στις μουσικές προτιμήσεις. Δεν είναι όμως, μόνον στυλ αμφίεσης και μουσική. Η διάθεσή της εκδηλώνεται, και με άλλες μορφές τέχνης. 


Nightcore πάρτι στο κλαμπ SKULLBAR (Σεπτέμβριος 2013)

Μουσικά, το Nightcore
εκφράζεται με «πειραγμένα» τραγούδια.
Γνωστά τραγούδια, με κατάλληλο πρόγραμμα στο κομπιούτερ, γίνονται "ταχύτερα". 
Οι παλαιότεροι, θα έλεγαν πως είναι σαν να παίζεις ένα δίσκο 33 στροφών, στις 45. Κατά κανόνα, στον κόσμο του Nightcore, δεν υπάρχουν συνθέτες. Υπάρχουν παραγωγοί- Djs, που επιταχύνουν τα pitch (τις στροφές) ενός τραγουδιού, από οποιοδήποτε μουσικό είδος (ροκ,μέταλ, χιπ-χοπ κ.α). Η φωνή έτσι, γίνεται παιδική, χαρούμενη ως αστεία και ακούγοντας το τραγούδι (και κυρίως χορεύοντας με αυτό) η αίσθηση της ταχύτητας, σου προκαλεί γέλιο.

Σαν παράδειγμα τεχνικής, δίνω το Listen to your Heart, γνωστή επιτυχία των Roxette, όπως έγινε στη Nightcore μορφή...



Οι έλληνες Nightcores, ακούνε βέβαια, ξένα «πειραγμένα» τραγούδια. Πώς θα ήταν άραγε, ένα ροκ ελληνικό, αν έμπαινε στο κομπιούτερ και έπαιρνε επιπλεόν στροφές; Σαν παράδειγμα, δίνω δύο: το Σβάρα, των VIC και το Όχι άλλο Νταλάρα, του Τζιμάκου...



Η κουλτούρα του Nightcore, έχει βασικό επηρεασμό, από τα Γιαπωνέζικα κόμικς manga, αλλά και από τα παιχνίδια φαντασίας των κομπιούτερς και των παιχνιδομηχανών.
Έτσι, στο ντύσιμο, και οι έλληνες Nightcores, προσπαθούν να αποδώσουν έναν ήρωα παιχνιδιού, ή να βγάλουν διάθεση manga.
Η κοπέλα αριστερά, για παράδειγμα, μία από τις ελληνίδες που συμμετείχαν σε πάρτι Nightcore, φορά, λαγουδίσια αυτιά και κορσέ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι επηρεασμένη από αμφίεση ηρωίδας κάποιου ηλεκτρονικού παιχνιδιού φαντασίας ή ότι απλά έχει διάθεση cute.
Αξιοσημείωτη είναι και η αμφίεση της Λίλιαν Α., στην φωτογραφία στην αρχή του άρθρου. Η Λίλιαν, βγάζει μια manga διάθεση, με το χαρακτηριστικό γιαπωνέζικο στυλ κόμμωσης, τα κοριτσίστικα κοτσιδάκια και τις αφέλειες.

Στην ομαδική φωτογραφία (και αυτή τραβηγμένη σε πάρτι Nightcore στην Ελλάδα), βλέπουμε κάποιον να έχει αναφορά στον Superman αλλά και μια κοπέλα, με γαλάζια μαλλιά, να ενσαρκώνει φανταστική πριγκίπισσα μακρινού γαλαξία.

ΥΓ
1-Περισσότερα στοιχεία για τους έλληνες Nightcores, σε άλλο άρθρο, στο κοντινό μέλλον

2-Όλες οι φωτογραφίες στο παρόν ποστ, είναι του Κωνσταντίνου Βαμβακούση.

3 σχόλια:

  1. για ποιο λογο τα player των βιντεο δεν εχουν επιλογες για αυξομειωση του ηχου,της μετατοπισης του χρονου κτλ? ειναι δυσκολη η παρακολουθηση τους με αυτον τον τροπο που ανεβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω για τη διορθωση.το αλλο το βιντεο με το οχι αλλο νταλαρα εχει καποια αυξομειωση του ηχου?προσωπικα δεν την βλεπω..
    επειδη το συγκεκριμενο θεμα το εχω επισημανει και σε αλλες αναρτησεις καλο θα ηταν να υπαρχουν οι επιλογες του χρονου και του ηχου γιατι δυσκολευει την παρακολουθηση των βιντεο και ειναι κριμα και αμαρτια οταν ανεβαινουν τοσο καλα και ποιοτικα πραγματα να εχουμε καποια δυσκολια στο να τα βλεπουμε.ευχαριστω και παλι για τη διορθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή