Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ. Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια- Πρώτη μέρα των Αγανακτισμένων, στο Σύνταγμα (Πέμπτη 26 Μαΐου 2011)

Το χαρτί που εκείνη τη μέρα, κρατούσαν τα δύο κορίτσια, γράφει μία από τις αγανακτισμένες κραυγές, που απευθύνονταν, στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου.

Φωτορεπορτάζ, γύρω από την πλατεία Συντάγματος, και έξω από το κτίριο της Βουλής.
Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια.
Και στις 25 Μαίου είχαν σημειωθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά ουσιαστικά, η 26 του Μάη, είναι η πρώτη μέρα, της λαϊκής εξέγερσης, που ονομάστηκε και "Ειρηνική Επανάσταση" του κινήματος των Αγανακτισμένων (και Αποφασισμένων) Ελλήνων.
26 Μαίου του 2011, ημέρα Πέμπτη.

Νέοι και ηλικιωμένοι, εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών «15-Μ» (επειδή εκεί όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 15ης Μαΐου), συσπειρώθηκαν μέσω του Facebook, και έδωσαν στην Πλατεία Συντάγματος, το αγωνιστικό  ραντεβού. 

 Όλες οι φωτογραφίες : Μανώλης Νταλούκας.


1. Ώρα 5.30 το απόγευμα. Πάνω από τα σκαλιά της Πλατείας, και απέναντι από τη Βουλή, έχουν στηθεί, πλακάτ και πανό, της οργάνωσης 300 Έλληνες, Ζητούν Δημοψήφισμα, για την κατάργηση Μνημονίου, την Άρση της Βουλευτικής Ασυλίας κ.α

2. Ώρα 5.41 μ.μ. Πολλοί υπογράφουν σε χοντρά τετράδια, που διαθέτει η οργάνωση των 300 Ελλήνων, για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος και συμφωνούν με τα άλλα αιτήματα... 

3. Ώρα 5.48 μ.μ. Στα κάγκελα της Πλατείας, είναι στερεωμένα χαρτιά, και πανό, με συνθήματα και σχόλια απαξίωσης, για τους βουλευτές....

4. Ώρα 5.55 μ.μ. Τα ΜΑΤ  εμφανίζονται και παρατάσσονται μπροστά από το κτίριο της Βουλής ...

5. Ώρα 5.56 μ.μ. Αγανακτισμένος, που κρατά μικρό τηγάνι, κάθεται μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Είναι ο πρώτος με τηγάνι που εμφανίζεται. Στο τηγάνι έχει γραμμένο: Μεσίτες πολιτικοί ξεπουλάνε την Ελλάδα στη μισή τιμή, ενώ εμείς δεν έχουμε μπουκιά ψωμί!


6. Ώρα 6.03 μ.μ. Εμφανίζεται μεγάλο πανό που γράφει στα Ισπανικά: «Estamos despiertos! Que hora es? Ya es hora de que se vayan!», και που σημαίνει «Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν!».

7. Ώρα 6.11 μ.μ. 
Κάποιοι στερεώνουν σε στύλο, 
πανό που έχει την εικόνα ενός ελικόπτερου...









8. Ώρα 6.25 μ.μ. 
Εμφανίζονται γυναίκες 
με άδειες κατσαρόλες, 
τις οποίες και επιδεικνύουν, 
στους δημοσιογράφους...








9. Ώρα 6.30 μ.μ. Ο χώρος μπροστά στη Βουλή, είναι πια γεμάτος από κόσμο.
Πολλοί κρατούν μπρίκια, και κατσαρολικά, που τα χτυπούν με μανία, φωνάζοντας το σύνθημα «Οε Οο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω..Ούστ!»...


Αυτές είναι μερικές μόνο φωτογραφίες, που δίνουν σκηνές από την λαϊκή αγανάκτηση, όπως εκδηλώθηκε, για πρώτη φορά, χωρίς κομματικό ή συνδικαλιστικό καπέλωμα, μπροστά στη Βουλή, πριν πέντε χρόνια, σαν σήμερα.

Ακολούθησαν πέντε βασανιστικά χρόνια.
Και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.
Θα ακολουθήσουν οι καλύτερες μέρες;
Θα έρθει επιτέλους ανάπτυξη;
Θα ηττηθεί οριστικά η διαπλοκή;
Θα κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας; 
Μακάρι.
Το ευχόμαστε ολόψυχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου